Χρήστος Σιμορέλης: Στα Μπλόκα οι αγρότες

Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες που δίνουν τον δικό τους αγώνα για επιβίωση και αξιοπρέπεια, καθώς το ενεργειακό κόστος είναι δυσβάσταχτο και το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί στα ύψη, σε τέτοιο σημείο που κτηνοτρόφοι και αγρότες σκέφτονται να κλείσουν τις μονάδες τους και να μη μπουν καν στα χωράφια τους για καλλιέργεια.
Τι να πρωτοαναφέρουμε! Το πετρέλαιο, τα λιπάσματα, το ρεύμα; Όλα έχουν αυξηθεί από 60, 50, 60 και 100% προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε άλλους κλάδους, με τραγικά αποτελέσματα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρατηρεί ως θεατής, της ώρα που ανταγωνίστριες χώρες παίρνουν μέτρα, σε συνδυασμό με το χάος που έχει δημιουργήσει αποκλειστικά αυτή σε δασικούς χάρτες, επιδοτήσεις, νέους αγρότες, βιολογικά προϊόντα, αλλά και στην κατανομή των κοινοτικών βοσκοτόπων αποδεικνύει ότι οδηγεί και τον πρωτογενή τομέα σε παραχώρηση στους λίγους κι εκλεκτούς.
Με εξόφθαλμα προσχηματικό τρόπο, εξαγγέλλει και κάποια μέτρα στήριξης του πρωτογενή τομέα, για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους.
Ανακοίνωσε με θριαμβευτικό τρόπο την μείωση του ΦΠΑ Α στα λιπάσματα από το 24% στο 13%, ενώ τα λιπάσματα είναι ήδη στο 13%. Αυτή η κυβέρνηση σημειώνει “επιτυχίες” μόνο εκεί που ήδη δε χρειάζεται να κάνει τίποτε.
Όσο για την άλλη εξαγγελία για την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης αφορά μόνο την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021. Για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα καλύψει το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής και από κει και πέρα τίποτα.
Ας πει κάποιος στην κυβέρνηση πως τα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος έχουν αυξηθεί 3 φορές πάνω και αυτό, οδηγεί τους αγρότες σε απόγνωση και θέτει σε κίνδυνο την αγροτική παραγωγή και την επισιτιστική επάρκεια της χώρας.
Επιδοτούν με 7% τους κτηνοτρόφους μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2022; Οι ζωοτροφές έχουν πάρει τον ανήφορο από το καλοκαίρι του 2021 και φαίνεται ότι θα τον συνεχίσουν για καιρό. Κόστος 30 εκατομμύρια για την κυβέρνηση, τη στιγμή που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε στηρίξει την κτηνοτροφία με 44 εκατομμύρια, χωρίς να υπάρχει κρίση ακρίβειας.
Πόσες φορές θα εξαγγείλουν ακόμα, την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και γιατί για μερίδα μόνο των αγροτών και όχι για όλους; Μέτρο που είχε σχεδιαστεί και εξαγγελθεί να δίνεται από το 2020, από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Η Κυβέρνηση επιβεβαιώνει περίτρανα ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας δεν είναι στις πολιτικές επιλογές της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όλο το προηγούμενο διάστημα με σειρά παρεμβάσεων τόσο κοινοβουλευτικά, όσο και κοινωνικά, έχει θέσει τα ζητήματα και έχει προτείνει λύσεις που θα ανακουφίσουν τους παραγωγούς και θα βοηθήσουν στην επιβίωση του πρωτογενούς τομέα.
Όμως, η Κυβέρνηση δεν ακούει καμία από τις προτάσεις μας για επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, για αντιστάθμιση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος, για προγράμματα ρευστότητας μέσω αναπτυξιακής Τράπεζας και τόσα άλλα που έχουμε καταθέσει. Δε θέλουν και είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους. Το ξέρουν και οι αγροτο-κτηνοτρόφοι μας.
Μόνη διέξοδος να φύγει αυτή η κυβέρνηση συνολικά. Μόνη διέξοδος μια προοδευτική διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που στήριξε και θα στηρίξει ξανά τη μικρομεσαία ποιοτική παραγωγή των παραγωγών μας για το καλό του συνόλου των ελληνικών νοικοκυριών.

Χρήστος Σιμορέλης
Πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia