Χρήστος Σιμορέλης: «Στο σφυρί η α’ κατοικία»

Η 1η Ιουνίου δεν ήταν απλώς ημέρα έναρξης του εξωδικαστικού, αλλά το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας και η απελευθέρωση των πλειστηριασμών και ας διατυμπανίζει η Κυβέρνηση ότι η εφαρμογή του νόμου 4738/2020 για τη «Ρύθμιση Οφειλών και την Παροχή 2ης Ευκαιρίας», δηλαδή του νέου πτωχευτικού, αντιμετωπίζει  αποφασιστικά το μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών.

Και αυτό διότι η μεγάλη εικόνα είναι τελείως διαφορετική και κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή χαρακτηρίζεται για τις εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που τα χρέη τους δεν επιδέχονται καμία βιώσιμη λύση και θα οδηγούνται στην πτώχευση.

Εν μέσω πανδημίας και μετά από έξι μήνες lockdown που είχε ως  αποτέλεσμα την αύξηση του ιδιωτικού χρέους με πολλά δις ευρώ για νοικοκυριά, εργαζόμενους και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση από αίρει το καθεστώς προστασίας της α’  κατοικίας.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ό,τι χιλιάδες οφειλέτες, εργαζόμενοι, επαγγελματίες και καταστηματάρχες θα οδηγηθούν με συνοπτικές διαδικασίες στην πτώχευση, χάνοντας την  περιουσία τους σε μαζικούς πλειστηριασμούς.

Η κυβέρνηση εμμένει στην υλοποίηση της ακραίας, νεοφιλελεύθερης και αντικοινωνικής πολιτικής της, αδιαφορώντας προκλητικά, παρ’ ότι γνωρίζει τις τεράστιες επιπτώσεις που θα έχει στην κοινωνία και την οικονομία.

Με δυο λόγια, όσα δεν κατάφεραν, ούτε οι δανειστές τα τελευταία  για δέκα χρόνια, το πράττει η Κυβέρνηση. Από τη μια φέρνει ένα νέο εργασιακό νομοσχέδιο που μας γυρνάει έναν αιώνα πίσω, καταργώντας το 8ωρο και θεσμοθετεί την πληρωμή σε…ρεπό και από την άλλη,  βγάζει στο σφυρί τα σπίτια των πολιτών.  

Στην πρόσφατη έκθεσή της η ΕΚΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση κατά 20% των πτωχεύσεων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, με θύματα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τον ίδιο κίνδυνο, μεγάλου αριθμού πτωχεύσεων και κατάργησης πολλών θέσεων εργασίας, προβλέπει και η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας.

Μπροστά σ’ αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα για την αγορά και τους εργαζόμενους, ηθικός αυτουργός της οποίας είναι η κυβέρνηση,  με την οικονομική πολιτική που έχει μέχρι σήμερα ασκήσει.

Χιλιάδες οφειλέτες, φυσικά πρόσωπα, έμποροι και επαγγελματίες, οδηγούνται σε πτώχευση με συνοπτικές διαδικασίες, αφού η Κυβέρνηση της ΝΔ με τον πτωχευτικό της νόμο που επιβάλλει οριζόντιες γενικευμένες πτωχεύσεις σε επαγγελματίες, εργαζόμενους και συνταξιούχους, με άρνηση “κουρέματος” των χρεών της πανδημίας και με τον  αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η μόνη πραγματική λύση υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας είναι η κατάργηση του νέου πτωχευτικού κώδικα και η αντικατάστασή του με το πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και διαγραφής ιδιωτικού χρέους που επί μήνες προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

ΥΓ.  Την Παρασκευή 4 /6, το Υπουργείο Οικονομικών διέρρευσε την  αναστολή των πλειστηριασμών για τον Ιούνιο, ως μέτρο που αφορά την α’ κατοικία ευάλωτων νοικοκυριών.

Απόφαση προσωρινή, διότι μετά η α’ κατοικία θα στερείται πλέον οποιασδήποτε προστασίας.

Χρήστος Σιμορέλης

Πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia