Χρήστος Σιμορέλης: Τα ψίχουλα της Νέας Δημοκρατίας

Αστείες θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος τις παροχές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ως απάντηση στο μείζον ζήτημα της ακρίβειας που ταλανίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο για τη χώρα, με την έξαρση της πανδημίας, την βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση που οφείλεται στις επιλογές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός τάζει σε συνταξιούχους, ΑμεΑ και υγειονομικούς ψίχουλα.
Και ας αποδομήσουμε μια προς τα μία τις παροχές που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης!
Στους χαμηλοσυνταξιούχους δίνει 250 ευρώ, αφού πρώτα έκοψε το κοινωνικό μέρισμα από τον Προϋπολογισμό για να δώσει 900 εκατ. ευρώ προίκα για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.
Βέβαια, νωρίτερα είχε καταργήσει τη μόνιμη 13η σύνταξη- ολόκληρη για χαμηλοσυνταξιούχους και μισή για τις υψηλότερες συντάξεις- που ο ίδιος την χαρακτήριζε ψίχουλα.
Στα ΑμεΑ τάζει επίσης 250 ευρώ, όταν έκοψε από τον προϋπολογισμό του 2022 50 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες για πολιτικές για ΑΜΕΑ.
Η μεγαλύτερη πρόκληση βέβαια είναι στους υγειονομικούς που πάει να τους εξευμενίσει με μισό μισθό, όταν δύο χρόνια τώρα σηκώνουν το βάρος της πανδημίας σε ένα αποδυναμωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), χωρίς προσλήψεις και χωρίς καν να έχουν πληρωθεί τις εφημερίες τους.
Και μέσα σε όλα αυτά κόβει 820 εκατ. ευρώ για δαπάνες Υγείας.
Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, εκτός του ότι ο κ. Μητσοτάκης κατήργησε την 13η σύνταξης, αξίζει να θυμηθούμε και τα ακόλουθα στοιχεία και την πολιτική της του ΣΥΡΙΖΑ στους καιρούς των μνημονίων και της σκληρής δημοσιονομικής επιτήρησης τι έγινε με τα κοινωνικά μερίσματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τον Δεκ. 2016 – 629 εκ. , τον Δεκ. 2017 – 750 εκ., τον Δεκ. 2018 – 780 εκ., όταν στον αντίποδα η Νέα Δημοκρατία σε μια εποχή , χωρίς μνημόνια έδωσε στο Κοινωνικό Μέρισμα τα εξής ποσά: Δεκ. 2019 – 175 εκ., Δεκ. 2020 – 54 εκ. και τον Δεκ. 2021 – 330 εκ.
Ακόμα και σήμερα, ο Πρωθυπουργός αρνείται να δει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι παραγωγικές δυνάμεις που θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να βγάλουν το χειμώνα που έρχεται, αν δεν υπάρξει στήριξη από την πολιτεία.
Αρκεί να σημειωθεί ότι στον προϋπολογισμό του 2022 που πρόσφατα κατατέθηκε στην Βουλή δεν υπάρχει κανένα κονδύλι για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας.
Ενώ, η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε ενεργειακά προϊόντα απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.
Και δεν είναι η μόνη πρωτοβουλία που έχει ληφθεί, διότι εδώ και μήνες έχουμε προχωρήσει σε πλήθος κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων για όλα τα ζητήματα της ακρίβειας, από τις πρώτες ύλες και τις μεταφορές, μέχρι τα σούπερ μάρκετ και βεβαίως την ενέργεια, που συμπαρασύρει το σύνολο της οικονομίας.
Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αγωνιζόμαστε πολλά χρόνια ώστε η Ευρώπη να αντιμετωπίζει τις κρίσεις με επεκτατική πολιτική και όχι με μέτρα λιτότητας, όπως πράττει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Χρήστος Σιμορέλης
Πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia