Χρήστος Σιμορέλης: Το σκάνδαλο της συγκάλυψης

     

Το σκάνδαλο των αντισυνταγματικών υποκλοπών  δημιούργησε ένα καινούργιο πολιτικό σκηνικό. Η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός και το στενό του περιβάλλον που διαφημίστηκε ως αποτελεσματικό επιτελικό κράτος χάνουν σε αξιοπιστία κάθε μέρα και περισσότερο.

 Σύσσωμη η αντιπολίτευση απαιτεί ενημέρωση και ζητάει την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, δημοσιεύματα στον σοβαρό Διεθνή Τύπο αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας κάνοντας λόγο για διαφθορά και αυταρχικό κατήφορο ενώ συνταγματολόγοι επισημαίνουν ότι η καθεστωτική συμπεριφορά της Κυβέρνησης πλήττει ευθέως τη Δημοκρατία.

 Ακόμη και μέσα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας πληθαίνουν οι φωνές που αμφισβητούν ανοιχτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη που προσπαθεί με απεγνωσμένες κινήσεις να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προκειμένου να διατηρήσει την καρέκλα του.

Η κυβέρνηση  θορυβήθηκε από την ομιλία του Καραμανλή που υπογράμμισε ότι «το απόρρητο πρέπει να υποτάσσεται στην κάθαρση». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση  συμφωνεί με όσα δήλωσε ο Καραμανλής και θα αναλάβει τις αναγκαίες θεσμικές πρωτοβουλίες για να λάμψει η αλήθεια. Όμως, οι μάρτυρες που κατέθεσαν στην Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας στη Βουλή προσπάθησαν να συγκαλύψουν το σκάνδαλο και να προστατέψουν τον κ. Μητσοτάκη και κρύφτηκαν πίσω από το απόρρητο για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια. 

Πως γίνεται το Μέγαρο Μαξίμου από τη μια να συμφωνεί ότι η κάθαρση του σκανδάλου δεν πρέπει να εμποδίζεται από το απόρρητο που προφασίζεται η ΕΥΠ και από την άλλη, την επόμενη ακριβώς μέρα, οι ίδιοι οι άνθρωποι του πρωθυπουργού, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ και ο πρώην γενικός γραμματέας και ανιψιός του, να κρύβονται πίσω από το απόρρητο και να μη δίνουν καμία απάντηση; Δικαιολογημένα ο καθένας μπορεί να αναρωτηθεί: Είναι ο πρόεδρος του τρίτου κόμματος της Βουλής κατάσκοπος, εθνικός κίνδυνος και εχθρός της πατρίδας για να ισχύει το απόρρητο;

Για όλους τους σκεπτόμενους δημοκρατικούς πολίτες είναι φανερό ότι η σιωπή δεν δείχνει μόνο ενοχή αλλά και την αγωνιώδη προσπάθεια συγκάλυψης για να μην προκύψουν και νέες αποκαλύψεις, ικανές να δώσουν στην κυβέρνηση τη χαριστική βολή. Μέσα στο πρωτοφανές σκάνδαλο του παρακολουθήσεων, οι συντονισμένες κινήσεις της Κυβέρνησης για τη συγκάλυψή  του είναι εξίσου σοβαρό σκάνδαλο. 

 Είναι προφανώς αναγκαία όχι μόνο η κάθαρση από φαινόμενα σήψης και παρακμής που θυμίζουν παρακράτος άλλων εποχών, αλλά και η ενίσχυση των Θεσμών διαφάνειας και ελέγχου που αποτελούν αντίβαρα για την ομαλή Δημοκρατική λειτουργία και το Κράτος Δικαίου.

 Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή έκανε συγκεκριμένες προτάσεις. Ο πρωθυπουργός, ως συνήθως αλλεργικός στην κριτική και την λογοδοσία, έσπευσε με αλαζονεία να τις απορρίψει. Αποτελούν όμως την μοναδική διέξοδο αν θέλουμε η χώρα να λειτουργήσει σαν σύγχρονη ευρωπαϊκή Δημοκρατία και να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα που δηλητηριάζουν τον δημόσιο βίο.

 Όλα τα άλλα είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις».

Χρήστος Σιμορέλης Πρ.Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia