«Χρυσοπράσινο Φύλλο» στο 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο Τρικάλων

Μια διαφορετική και πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία βίωσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του 7ου Πειραματικού Γυμνασίου Τρικάλων στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Χρυσοπράσινο Φύλλο», το οποίο υλοποιείται με διετείς συμπράξεις σχολείων από την Ελλάδα και την Κύπρο. Το διαφορετικό σε αυτό το περιβαλλοντικό πρόγραμμα είναι η δυνατότητα φιλοξενίας των μαθητών, γεγονός που κάνει τη σύμπραξη – συνεργασία των δύο σχολείων ξεχωριστή.

«Ποδηλατώντας στην πόλη μας» ήταν το θέμα που επέλεξε η ελληνική ομάδα γνωρίζοντας καλά πόσο σημαντικό είναι το ποδήλατο στη ζωή των συμπολιτών μας. «Λεμεσός, η πόλη με τους ποδηλατόδρομους» ήταν το θέμα της ομάδας του Λανίτειου Γυμνασίου της Λεμεσού Κύπρου. Κοινό θέμα, κοινοί οι στόχοι.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι ομάδες παρουσίασαν τις εργασίες τους και είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τον Ολυμπιονίκη Τρικαλινό ποδηλάτη, μέλος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΕΘΝ.Ο.Α), κ. Δημήτριο Γεωργαλή, ο οποίος επισκέφτηκε το σχολείο με τα ποδήλατά του και μοιράστηκε με τους μαθητές και τις μαθήτριες ιστορίες από τη διαδρομή του ως πρωταθλητής ποδηλασίας.

Πραγματοποιήθηκε, επίσης, επίσκεψη στο Δημαρχείο, όπου ο εκπρόσωπος τύπου του Δήμου, κ. Α. Μιχαλάκης, έκανε ενημέρωση σχετικά με «Την πόλη του ποδηλάτου». Έγινε περιήγηση στα αξιοθέατα της πόλης (Κουρσούμ Τζαμί, Οθωμανικά Λουτρά, Μουσείο Τσιτσάνη) και το Αθλητικό Μουσείο, όπου μεταξύ των άλλων εκθεμάτων, υπήρχε και το ποδήλατο του Ολυμπιονίκη Δημητρίου Γεωργαλή. Η υπεύθυνη του ΚΕΠΕΑ Περτουλίου – Τρικκαίων ξενάγησε τους μαθητές στον παραδοσιακό οικισμό Βαρούσι και το Κάστρο.

Η επίσκεψη στα Μετέωρα έδωσε τη δυνατότητα στην Ελληνική και την Κυπριακή ομάδα να θαυμάσουν τη θέα από τα βράχια, να επισκεφθούν Ιερές Μονές και να παρακολουθήσουν στο Κέντρο Ψηφιακής Απεικόνισης των Μετεώρων το πολύ ενδιαφέρον τρισδιάστατο ψηφιακό υλικό που αφορούσε στον πολιτισμό και την ιστορία της Καλαμπάκας και της ευρύτερης περιοχής. Μέσα στη γιορτινή ατμόσφαιρα της πόλης, οι φιλοξενούμενοι έδειχναν ενθουσιασμένοι και, φυσικά, ο «Μύλος των Ξωτικών» έκανε τον ενθουσιασμό ακόμα μεγαλύτερο.

Την ώρα του αποχωρισμού τα συναισθήματα ήταν έντονα. Κυριαρχούσε, όμως, η χαρά γιατί οι φιλοξενούμενοι σύντομα θα γίνουν οικοδεσπότες όταν η Ελληνική αποστολή θα βρεθεί στην Κύπρο. Στις τρεις μέρες που κράτησε η φιλοξενία δημιουργήθηκαν συναισθήματα, φιλίες και δόθηκαν υποσχέσεις συνέχισης της συνεργασίας.

Η υλοποίηση του προγράμματος έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές/τις μαθήτριες να συνεχίσουν τη σχολική περιβαλλοντική εκπαίδευση με δραστηριότητες που στοχεύουν στην απόκτηση σφαιρικής παιδείας, την εμπέδωση περιβαλλοντικών εννοιών και την καλλιέργεια οικολογικών αξιών, στάσεων και συμπεριφορών.

Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα αυτό, που στην ουσία είναι μια εκδήλωση φιλίας και προσέγγισης των δύο λαών, ενθάρρυνε την ευαισθητοποίηση απέναντι στον πολιτισμό και στον τρόπο ζωής των ομόγλωσσων Κυπρίων καθώς και έναντι των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και την ανάπτυξη ενός αισθήματος  ευρωπαϊκής ιθαγένειας.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι η περιβαλλοντική αυτή πρωτοβουλία δίνει πολλές δυνατότητες και προοπτικές αλλαγής του θεσμού του σχολείου μέσα σε ένα πιο διευρυμένο πλαίσιο δράσεων κι εναλλακτικών εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών προσεγγίσεων. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι τέτοια προγράμματα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά σημαντική ανάγκη καθώς ανοίγουν ένα δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα σε σχολεία διαφορετικών κρατών με σταθερή διάρκεια και συνέχεια μέσα στο χρόνο και βοηθούν ώστε να αποκομίσουν οι μαθητές/τριες γνώση μέσα από μια πιο άμεση βιωματική εμπειρία, προσωπική επαφή και συγκίνηση.

Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Τρικκαίων, και ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Δημοσίων Σχέσεων, κ. Μιχάλη Λάππα, τον Δήμο Μετεώρων, το ΚΕΠΕΑ Περτουλίου – Τρικκαίων, τον Ολυμπιονίκη, κ. Δ. Γεωργαλή,  την επιχείρηση Goody’s Τρικάλων, την επιχείρηση Κλιάφας ΑΕ και τις οικογένειες που παρείχαν φιλοξενία διότι στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθειά μας να γίνουμε οι καλύτεροι οικοδεσπότες για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του Λανίτειου Γυμνασίου Λεμεσού.

 Η Παιδαγωγική Ομάδα του 7ου Πειραματικού Γυμνασίου αποτελείται από την Διευθύντρια του σχολείου, κα Γεωργία Κουράκου, και τις εκπαιδευτικούς Βασιλική Μιχαήλ, Παναγιώτα Μπλούτσου και Ουρανία Τσιούτσια.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia