Όλα για τον δικό μας Άνθρωπο.

Περικλής Μητρονάτσιος

Δημοτικός σύμβουλος ελάσσονος αντιπολίτευσης 

 

Στις 26/5/19 πραγματοποιήθηκαν  οι δημοτικές εκλογές στο δήμο Πύλης, καθώς και σε όλη την επικράτεια. Τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης δεν μπορούν να αμφισβητηθούν,  αφού η ψήφος των δημοτών μίλησε υπέρ της συντριπτικής νίκης του «Πρώτα ο άνθρωπος». 

Τι οδήγησε όμως τους δημότες της Πύλης να στηρίξουν με τόση θέρμη  το συνδυασμό «Πρώτα ο άνθρωπος» και μάλιστα δίνοντάς του αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή; Ποια ήταν τα δεδομένα στα οποία στηρίχτηκε η μεθοδολογία νίκης; Τι είδαν όσοι ενεπλάκησαν στις εκλογές αυτές από τις θέσεις άλλων συνδυασμών; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία πρέπει να δοθεί απάντηση. Είναι άλλωστε γνωστό τοις πάσι πως η μελέτη του αντιπάλου είναι αυτή που σου δίνει την δυνατότητα να τον αποκωδικοποιήσεις και να τον αντιμετωπίσεις.      

Αρχικά, από πολύ νωρίς ο δήμαρχος Πύλης και οι άμεσοι συνεργάτες του  γνώριζαν, ότι η εκλογική τους δύναμη δεν θα τους επέτρεπε να εξασφαλίσουν τη νίκη από την πρώτη Κυριακή. Έτσι, πρώτιστο μέλημα τους ήταν να εμποδίσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους να στήσουν συνδυασμό τόσο στο δημοτικό ψηφοδέλτιο όσο και στο τοπικό. Οι χειρισμοί ήταν και σε αυτόν τον τομέα προσωπική υπόθεση του δημάρχου –δεν αμφισβητείται άλλωστε η εμπειρία του- .

Κάθε φορά που γίνονταν γνωστά  τα ονόματα των υποψήφιων χωρίς κανέναν δισταγμό ερχόταν σε επαφή μαζί τους παρακαλώντας τους «να τα βρουν». Όταν δεν έβρισκε ανταπόκριση  και ο υποψήφιος δεν υπέκυπτε άρχιζε ένας πόλεμος απειλών, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εργασιακό επίπεδο. Έτσι ,είδαμε ανθρώπους να χάνουν την δουλειά τους  ή να απειλούνται μέχρι και την τελευταία μέρα κατάθεσης των συνδυασμών.

Στην πορεία δημιουργήθηκε μια στρατιά δημοτικών υπαλλήλων φυσικά όχι  μόνιμης απασχόλησης. Το τίμημα της μονιμοποίησης τους ήταν η ψήφος των οικογενειών τους και σε πολλές περιπτώσεις ο χρηματισμός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκλογικής μεθοδολογίας ήταν και η υπόσχεση μεγάλων χρηματικών ποσών, χωρίς βέβαια ποτέ να δοθούν …Α.Ο Ροπωτού(10.000) και του Ο.Π.Ο.Π (8.000). Επικράτησε με λίγα λόγια μια πλασματική εικόνα της κλασικής φράσης «λεφτά υπάρχουν» και της μεταμόρφωσης της Πύλης από ασχημόπαπο σε κύκνο. Ταυτόχρονα καπηλεύτηκε όλα τα έργα της περιφέρειας, ενώ παρουσίαζε ως δικά του όσα έργα θα γίνονταν στο άμεσο μέλλον. Βέβαια η περιφέρεια «αδειάζει» πλέον τον Δήμαρχο Πύλης κατηγορώντας τον πως ο δρόμος για το χοιροστάσιό του έγινε μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ. Ο Περιφερειάρχης τόνισε χαρακτηριστικά πως ο κ. Μαράβας είναι πολύ καλός στην πολιτική αλλά κακός στα έργα.

Η λεηλασία του Πορταικού ποταμού  και η μετατροπή των αδρανών υλικών σε ζεστό προεκλογικό χρήμα  προς όφελος δικών του Πρώτων Ανθρώπων, οι συνδέσεις νέων παροχών, η διαγραφή χρεών και οτιδήποτε απέφερε αέρα νίκης είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο.

Μικροεργολαβίες και αναθέσεις της τελευταίας στιγμής αρκετές και σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα.

Είδαμε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους σε άμεση εξάρτηση με το δήμο, ενοικιαστές ακινήτων του δήμου  που αντάλλαξαν την υποψηφιότητά τους με ανταλλάγματα Και φυσικά η εξαγορά ψήφων έναντι λίγων ευρώ ή γεμίζοντας τους καταψύκτες με λουκάνικα και κρέατα.

Δεν πρέπει να παραλείψω και την έντεχνη βοήθεια που προσφέρθηκε απόχερα από πολιτικούς φορείς αλλά και τα Μ.Μ.Ε.

Όπως φάνηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα και γνωρίζοντας την τοπική πολιτική ανθρωπογεωγραφία της Πύλης διαπιστώνω μετά  λύπης, πως όσο υπάρχουν μαθητές της αυτοδιοικητικής σχολής που διευθύνει, ο παλιός επί πολλά συναπτά έτη, δήμαρχος Πύλης, θα γίνονται έντεχνα εκλογικά χειρουργεία με επιστημονικό υπόβαθρο. Πρώτος άλλωστε έσυρε τον χορό στο επινίκιο δείπνο που παρέθεσε ο δήμαρχος μας – εξάλλου τα δικά τους τέκνα βρήκαν τετραετή τουλάχιστον απασχόληση στο δήμο μας.  

Έτσι, λοιπόν  για ακόμη τέσσερα χρόνια η Πύλη μας  θα παραμείνει πέρασμα και όχι σταθμός

με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα

Ελπίζουμε να διαψευστούμε και να δούμε να πραγματοποιούνται όλα όσα υποσχέθηκε ο δήμαρχος Πύλης στο προεκλογικό του πλάνο την τετραετία που θα διανύσουμε .

Καλούμαστε από την θέση μας στο νέο δημοτικό συμβούλιο ο καθένας μας να αγωνιστούμε ,να αντιπολιτευθούμε με μόνο στόχο  την διαφάνεια, την κοινωνική δικαιοσύνη και το μέγιστο καλό του δήμου μας. Είμαστε στη διάθεση τόσο των πολιτών όσο και του ίδιου του Δημάρχου, ώστε να πορευτούμε με γνώμονα το κοινό καλό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου θα κρατώ ενήμερους τους δημότες για τα τεκταινόμενα στον δήμο Πύλης μέσα από άρθρα μου, όπως υποσχέθηκα πριν τις εκλογές . Άλλωστε θα είναι ευχάριστο να βλέπουμε στο δημοτικό συμβούλιο έντονη την παρουσία σας .

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia