Όταν σπίτι πλένει η Eskimo, εσύ θα… κάθεσαι! Βουτιά σε παλιές διαφημίσεις

του Στέργιου Βολόγκα

Μετά από ένα κυριολεκτικά καυτό καλοκαίρι, επιστρέφουμε στις συνήθειες μας, στην επανάληψη, στις αξέχαστες ελληνικές ταινίες, στις παλιές σειρές, με κλεφτές ματιές στα προσεχώς και στα νέα προγράμματα και θεάματα που αρχίζουν από Σεπτέμβριο.

Χορτάσαμε διαφημίσεις για ένα μέλλον χωρίς κορονωϊό, δηλώσεις, διαδηλώσεις και αντεγκλήσεις. Αρχίζει να μυρίζει φθινόπωρο, σχολείο, έκθεση Θεσσαλονίκης, ανασχηματισμό, ίσως εκλογές, ανατιμήσεις, γκρίνια, βροχές και μπερδεμένες προσδοκίες.

Πήραμε πολλές υποσχέσεις, και ξαφνικά δημιουργήθηκαν προϊόντα και υπηρεσίες που θα μας κάνουν γι’ ακόμη μια φορά, ωραιότερους, ομορφότερους, πλουσιότερους, καθαρότερους και υγιέστερους.

Μέχρι λοιπόν να έρθουν τα «νέα» προϊόντα και τα «νέα» φάρμακα, που θα τα κάνουν όλα «ξέξασπρα» και ασφαλέστερα, ας δούμε κάποια αγαθά και υπηρεσίες από το παρελθόν που έχουν δώσει «εξετάσεις» και πέρασαν στο Πανεπιστήμιο της διαφήμισης με Άριστα.

eskimo 1

Στα χρόνια που το βιοτικό μας επίπεδο ανέβαινε ραγδαία και περνούσαμε από την σκάφη στο πλυντήριο και από το ραδιόφωνο στην τηλεόραση, όλα έπρεπε να δείχνουν και να είναι πιο εύκολα, πιο καθαρά, πιο προσιτά, πιο έξυπνα μα κυρίως πιο οικονομικά.

Το σλόγκαν «Σπίτι πλένει η Eskimo» μεγάλωσε γενιές και γενιές πριν οι ξένες φίρμες μπουν στο «χοντρό» και πονηρό παιχνίδι του μυαλού και της τσέπης μας,

Όσο για την ατάκα του Μίμη Φωτόπουλου από την θεατρική παράσταση του 1948 «Άνθρωποι και Άνθρωποι» – «…κι ύστερα θα κάθεσαι», έδωσε τροφή σε πολλές διαφημίσεις, όπως στην παραπάνω με το ενσύρματο χειριστήριο της περίφημης γερμανικής “LOEWE OPTA” που είχε και η γιαγιά μου. Σήμερα η εταιρεία έχει ξεκινήσει μια νέα πορεία στην ελληνική αγορά με μινιμαλιστικό σχεδιασμό και διάφορες ενσύρματες και ασύρματες δυνατότητες με smart-tv και δυνατότητες Hi-Fi ήχου.

ika palia diafimisi

Όταν το 1962 το ΙΚΑ έκανε διαφήμιση για το μέλλον, έστω και κακόγουστη κάπου υπήρχε «φως στο τούνελ». Το πάλαι ποτέ κραταιό και κρατικό «ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ» από την άλλη μεριά στο μακρινό 1937 έδινε τόκο 4% «εξασφαλίζοντας καλά γηρατειά», σήμερα ο ΕΦΚΑ τι κάνει. Μπαίνουμε όλοι μαζί, πιο δυνατοί, αλλά βγαίνουμε; Ο πίνακας του Νικήτα Γρίσπου, παρεμπίπτοντος μου θύμισε το εξώφυλλο των Jethro Tull “Aqualung” στην ελληνική του εκδοχή.

mourounelaion gnhsion

Πρίν το Μουρουνέλαιο κατακτήσει γι’ ακόμη μια φορά την ελληνική αγορά με το Mollers, τα ζελεδάκια, τα χάπια και άλλα παρασκευάσματα, από την δεκαετία του 50s οι γονείς, μας μπούκωναν κυνηγώντας μας με το κουτάλι γύρω-γύρω από το τραπέζι. Το αγόραζαν από τα φαρμακεία και ένα από αυτά ήταν και το «ΓΝΗΣΙΟΝ ΜΟΥΡΟΥΝΕΛΑΙΟΝ» που πουλούσε στο φαρμακείο ο παππούς του Περιφερειάρχη Κ.Μακεδονίας επίσης Απόστολος Τζιτζικώστας. Σόι πάει το βασίλειο.

palies diafimiseis deh

Στα τέλη του ’60 όταν ή ΔΕΗ αναπτύσσονταν και εκσυγχρονίζονταν συνέχεια, μας προσκαλούσε να επενδύσουμε νέοι-γέροι σε ομολογιακό δάνειο με 7%, τόκο αφορολόγητο και ρήτρα δολλαρίου παρακαλώ. Σήμερα έχουν βαλθεί να μας διώξουν από την ΔΕΗ προς ιδιωτικά συμφέροντα χρησιμοποιώντας «μεγάλα» μέσα διαφήμισης, με τον Αντετοκούνμπο στην Protergia και τον Παναγιώτη Γιαννάκη στην Zenith. Το μπάσκετ τελικά έχει δυνατό «ρεύμα».

palies diafimiseis karolain ritz

Ανακαλύπτουμε ή «εφευρίσκουν» συνεχώς νέες γεύσεις σε κάθε είδους σνάκ. Το «πακέτο» διαφήμισης συμπληρώνουν ακριβά σενάρια, γνωστοί ηθοποιοί, ρωμαίοι αυτοκράτορες, διάσημοι μαφιόζοι κλπ.
Όλ’ αυτά στην δεκαετία του ’90 δούλευαν απλά, ελληνικά και από μόνα τους. Σνάκ με γεύση πίτσας «Τι και Τι» παρακαλώ. Γαριδάκια «Καρολαίν» & «Ρίτζ» με υπέροχη γεύση. Τρώει η μάνα και δίνει και του σκύλου.

palies diafimiseis bovril red bull

Πολύ πριν το Red Bull δώσει «φτερά» στα διαφημιστικά του, τ΄ όνομα του στην Formula1 και φυσικά γεμίσει χρήμα τις τσέπες πολλών επωνύμων και ανωνύμων όπως και όλα τ’ άλλα ενεργειακά ποτά και σκευάσματα, υπήρχε το Bovrill, εν έτει 1870.

Στην Αγγλία ήταν μια θρεπτική συνταγή από ζωμό πάστας αλμυρού εκχυλίσματος βοδινού κρέατος που προτίθετο στις σούπες τα βραστά, αλλά και αλείφονταν στο ψωμί ως δυναμωτικό. Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα έτυχε μοναδικής διαφήμισης από τον Πάπα Λέων ΙΓ΄ το 1903 που κρατά μια κούπα Bovril και κάθεται στο παπικό θρόνο. Το σύνθημα της καμπάνιας τότε: «Οι δύο αλάνθαστες Δυνάμεις – ο Πάπας και το Bovril» Εκτός αυτού έχει γίνει μέρος της ποδοσφαιρικής κουλτούρας στην Αγγλία και πίνεται στα γήπεδα σαν θερμαντικό και τονωτικό ποτό.

Δυστυχώς το «έφαγε» η Formula1, τα πάρτι, τα social media, η διαφήμιση και οι χορηγίες. Ακόμη και ο Πάπας δεν μπορεί να κάνει τίποτα πλέον.

palies diafimiseis nescafe express service

Αν νομίζετε ότι μόνο οι ξένοι-ες διάσημοι stars ενδιαφέρονται για τα λεφτά και την προβολή, λάθος, είναι φυσικά παγκόσμιο «φαινόμενο». Διάσημοι χωρίς ανάγκη ενδιαφέρονται, άσημοι πριν, διάσημοι μετά, επίσης ενδιαφέρονται. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη το «βρώμικο» 1989 προκάλεσε σάλο διαφημίζοντας «πονηρά» την Express Service. Γιατί απλούστατα το διαφημιστικό της Αλίκης έλεγε «Εγώ ψηφίζω 154» και έφτασε –όχι ο καφές αλλά –η Express Service, η πιο γρήγορη της Ευρώπης. Αντίθετα ο «άγνωστος» Ηλίας Ψινάκης στα 1980, στα 25 του, παράγγειλε καλοκαιριάτικα στον «Ταχυδρόμο» καφέ, και τι καφέ, Nescafe–φραπέ, 27 χρόνια μετά πάει στο «Ελλάδα έχεις ταλέντο» και από εκεί Δήμαρχος. Και σου λένε κάποιοι, εμένα ο καφές δεν με βοηθά. Ήταν γιατί δεν τον έπινες από μικρός.

palies diafimiseis moskovits pitsos 50

Η Ελλάδα του 60-70-80 εκσυγχρονίζονταν συνεχώς. Μαζί με το «τρίτο δρόμο» του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα ο έλληνας αρχίζει ν’ αγοράζει και τα πρώτα «λαϊκά» αυτοκίνητα όχι μόνο ευρωπαϊκά αλλά και σοβιετικά. Η διαφήμιση αυτή κάπου στα 80ς «ΜΟΣΚΟΒΙΤΣ 2140… αφήνει πίσω πολλά ευρωπαϊκά αυτοκίνητα». Προσέξτε τους υαλοκαθαριστήρες …στα μπροστινά φανάρια του αυτοκινήτου. Για την εποχή του ήταν πρωτοπορία. Στο επαγγελματικό δαιμόνιο του έλληνα οφείλουμε πολλά αν η πολιτική και οι πολιτικοί μας «αφήσουν». Η γνωστή ελληνική εταιρεία ηλεκτρικών ειδών «ΠΙΤΣΟΣ» εκτός από την ανάγκη του έλληνα για σύγχρονές ηλεκτρικές συσκευές, είχε διαπιστώσει και την ανάγκη για την φθηνή λύση στην μεταφορά των εμπορευμάτων. Έτσι εκτός από τον Σταύρο Παράβα ως «Μάγκα με το τρίκυκλο», έχουμε στα 1968 το «ΠΙΤΣΟΣ 50» «το ισχυρότερο επαγγελματικό τρίκυκλο» και φάτε την μαύρη σκόνη μου.

palies diafimiseis philips taka taka

Όλοι ξέρουμε ότι τα ηλεκτρικά προϊόντα PHILLIPS έχουν τεράστια ποικιλία συσκευών κάθε είδους. Αφού η ελληνική «ΠΙΤΣΟΣ» έφτιαξε τρίκυκλο γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε τα πιο «αγνά υλικά» της Phillips για να φτιάξουμε εξαιρετικά χορταστικές & γευστικές «ΤΥΡΟΠΙΤΕΣ-ΦΙΛΙΠΣ». Ίσως είχαν και την ικανότητα να αυτό-ψήνονται. Στο Μοσχάτο πάλι και στην ΧΗΜΙΚΟΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ “FAREL” παλιά είχανε βρει μια καινούργια χρήση για το «τάκα-τάκα» – μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό αλλά στο γρήγορο – το καινούργιο για την εποχή βερνίκι παπουτσιών «ΤΑΚΑ-ΤΑΚΑ» που λατρεύει όπως έλεγαν τα παπούτσια σας. Αγνές χρηστικές εποχές. Σήμερα ποιος βάφει τα παπούτσια σας. Είμαι σχεδόν σίγουρος, μόνος του κανένας.

palies diafimiseis lastixa mezygaria axinai krokodeilou

Η εισαγωγή βασικών αγαθών και προϊόντων ήταν ένα θέμα και ένα πρόβλημα στην Ελλάδα πάντα. Η έλλειψη εγχώριων βιοτεχνιών και βιομηχανιών με «εξειδικευμένα» είδη είχε ως αποτέλεσμα να βλέπουμε τέτοιου είδους διαφημιστικές καταχωρήσεις που μας κάνουν να ξύνουμε το κεφάλι μας με απορία. Τι είναι άραγε «ΤΑ ΛΑΣΤΙΧΑ ΜΕ ΖΥΓΑΡΙΑ»; τι περισσότερο κάνουν οι «ΑΞΙΝΑΙ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΥ»;

«ΤΑ ΛΑΣΤΙΧΑ ΜΕ ΖΥΓΑΡΙΑ», ήταν απλώς λαστιχένια παπούτσια, μπότες και γαλότσες της εγγλέζικης εταιρείας “North British Rubber Co.”est.1856 από το Εδιμβούργο που έφτιαχνε περίφημα είδη από ελαστικό με σήμα μια ζυγαριά, που το 1966 μετονομάστηκε σε UNIROYAL. Σήμερα την ξέρουμε όλοι για τα γνωστά της, ελαστικά αυτοκινήτου. Όσο για τις «ΑΞΙΝΑΙ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΥ»

ήταν τότε και τώρα, γεωργικά προϊόντα και εργαλεία κήπου της εγγλέζικης εταιρείας “CHILLINGTON” με σήμα τον «κροκόδειλο». Όχι τον “άγριο” κροκόδειλο της “Lacoste” με το ανοιχτό στόμα και την σηκωμένη ουρά, αλλά τον ήσυχο με την ίσα ουρά και το κλειστό στόμα. Επειδή φυσικά το“CHILLINGTON” ούτε και σήμερα θα μπορούσε να προφερθεί από τους έλληνες, έμεινε Κροκοδείλου. Φυσικά όπως και στα Lacoste, προσοχή στις απομιμήσεις.
Η τετράγλωσση επίσης επιγραφή στα Ελληνικά, στα Γαλλικά, στ’ Αραβικά και στα Κοπτικά ξεπερνά κάθε φαντασία.

palies diafimiseis rouxa ioannidis

Ευφυείς και ευφάνταστους διαφημιστές είχαμε πάντα σαν λαός. Το 1931 τα καταστήματα ενδυμάτων «ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ» σε Αθήνα και Πειραιά είχε κάνει σύμβαση με τον Θεό!!! για την απανταχού ένδυση των απλών ανθρώπων και μάλιστα με θεϊκές δόσεις, 100δρχ. την εβδομάδα.

Δεν γνωρίζω αν τα χριστιανικά ήθη της εποχής «επέτρεψαν» χωρίς σχόλια αυτή την «θεϊκή» σύμβαση. Σίγουρα όμως ο «ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ» έκανε εκτός από θεάρεστο έργο και χρυσές δουλειές.

palies diafimiseis tyromagies distol

Όποιος δει σήμερα τις παραπάνω αφίσες ίσως γελάσει μετά δακρύων. Σε δεύτερη ανάγνωση θα αναρωτηθεί αινιγματικά και σε τρίτο χρόνο θα τις προσπεράσει.

Οι ΤΥΡΟΜΑΓΙΕΣ όμως σε ένα καθαρά αγροτο-κτηνοτροφικό κράτος όπως ή Ελλάδα που παράγει τόνους τυριού και άλλων προϊόντων είναι το άλφα και το ωμέγα στην γαλακτοβιομηχανία. Προϋποθέτει όμως να έχουμε υγιή «ζωντανά» που παράγουν το γάλα. Άρα το «ΔΙΣΤΟΛ» ήταν κάποτε το φάρμακο και η λύση για ν’ αποφεύγονται οι λοιμώξεις και να θεραπεύονται τα ζώα. Ένδοξοι παλιοί προσεκτικοί και προοδευτικοί κτηνοτρόφοι που όταν μπήκαμε στην ΕΟΚ άλλαξαν όλα μαγικά, βγάλαμε τα τσαρούχια πουλήσαμε τα πρόβατα, πήραμε Porsche Cayenne αγροτικό και ποτίζουμε με drone. Όσο για τα πρόβατα έμαθαν Αλβανικά, Βουλγάρικα, Ρουμάνικα και Τούρκικα, βόσκουν μόνα τους, μπαίνουν στη στάνη με GPS και σε λίγο θα έχει και το καθένα τους facebook για να πάψουν πλέον να τ΄ αποκαλούν «χαμένα».

Πηγή: www.apotis4stis5.com

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia