Ξεκίνησε για πολλές παραδοσιακές νοικοκυρές το άπλωμα του τραχανά στα χωριά του κάμπου αλλά και στις αυλές των πόλεων αρκεί να τις…χτυπάει ο καυτός καλοκαιρινός ήλιος.
Ο ντόπιος τραχανάς είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά γι’ αυτό και τον επιλέγουν οι μανάδες στη διατροφή των παιδιών.Έθρεψε γενιές και γενιές Ελλήνων και βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις κουζίνες.
Ο τραχανάς υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες και μεγέθη: χοντρός ή ψιλός, γλυκός ή ξινός και παρασκευάζεται με φρέσκο γάλα που παραγγέλνουν από τοπικούς κτηνοτρόφους.
Συνήθως μαγειρεύεται ως σούπα τον χειμώνα, είτε αραιή ή πηχτή.
Μπορείτε να προσθέσετε στην σούπα τυρί ή ντομάτα. Μπορεί επίσης να γίνει με πλιγούρι ή σιμιγδάλι, ενώ γίνεται και υπέροχη τραχανόπιτα!
Ο τραχανάς απλώνεται συνήθως σε ένα τραπέζι, αραιώνεται ώστε να τον δει καλά ο ήλιος και να φύγει η υγρασία, ενώ την ίδια ώρα καθαρίζεται.
Η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει αρκετές ημέρες.