17 χρόνια εθελοντής αιμοδότης ο Αριστοτέλης Κερασοβίτης!

“Η αιμοδοσία είναι μια μεγάλη πράξη αγάπης…” μας είπε ο επαγγελματίας οδηγός Αριστοτέλης Κερασοβίτης, ο οποίος είναι τακτικός εθελοντής αιμοδότης τα τελευταία δεκαεπτά (17) χρόνια!

Στο διάστημα αυτό έχει περάσει το κατώφλι του τμήματος αιμοδοσίας του νοσοκομείου Τρικάλων πάνω από πενήντα (50) φορές για να προσφέρει το δώρο ζωής.

Ο αλτρουιστής Τέλης Κερασοβίτης δείχνει στο φακό του trikalafocus το βιβλιάριο του εθελοντή αιμοδότη το οποίο βρίθει …υπογραφών
  • Το αίμα μας χρησιμοποιείται  για τις ανάγκες των ιατρικών κέντρων της χώρας όταν κάποιος ασθενής αντιμετωπίζει ανάγκες μετάγγισης και έτσι βοηθάμε να υπάρχει διαθέσιμο απόθεμα. Υπάρχει  περισσότερο αίμα  σε περιόδους  που παρουσιάζεται  μεγαλύτερη ανάγκη  στα νοσοκομεία (καλοκαιρινούς μήνες) και  τα ελληνικά  ιδρύματα δεν αναγκάζονται να προχωρήσουν σε «εισαγωγή» αίματος  από ξένες  χώρες.Η αιμοδοσία μας γλιτώνει από ασθένειες. Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, όταν δίνουμε αίμα αποβάλλονται από τον οργανισμό οι αχρείαστες  ποσότητες σιδήρου, οι οποίες όταν συσσωρεύονται και παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό στο αίμα μας, μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση  χρόνιων  παθήσεων
  • Όταν προχωράμε τακτικά σε εθελοντική αιμοδοσία, το αίμα μας υποβάλλεται συνεχώς σε εργαστηριακό και κλινικό έλεγχο και έτσι περνάμε έναν «μίνι έλεγχο». Ελέγχεται η θερμοκρασία,  η  αρτηριακή  πίεση, ο σφυγμός  και το  αίμα  ελέγχεται για 13 μολυσματικές ασθένειες όπως το HIV,η ηπατίτιδα Β και C  κ.α.
  • Ο αλτρουισμός αυτής της πράξης μας κάνει χαρούμενους και ηθικά μας καταξιώνει, ελπίζοντας πως και οι άλλοι θα κάνουν το ίδιο σε περίπτωση δικής μας ανάγκης.

Δημιουργία νέων κυττάρων αίματος

Μετά την αιμοδοσία, ο οργανισμός θα προχωρήσει  να αποκαταστήσει την απώλεια αίματος. Αυτό θα βοηθήσει στην ενεργοποίηση του σχηματισμού νέων κυττάρων αίματος που θα συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού. Το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης και των άλλων τύπων των κυττάρων του αίματος θα διαμορφωθεί άμεσα. Η αναπλήρωση αρχίζει αμέσως, αλλά για κάθε συστατικό απαιτείται διαφορετικός χρόνος. Πιο γρήγορα (συνήθως μέσα σε 10 λεπτά) αναπληρώνεται ο όγκος του αίματος, χάρη στα υγρά (πορτοκαλάδα) που δίνονται στον  αιμοδότη.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia