75 ΧΡΟΝΙΑ από τη θυσία των 5 ΕΠΟΝιτών (Απρίλης 1944) 75 ΧΡΟΝΙΑ από την απελευθέρωση των Τρικάλων από τη ναζιστική κατοχή (Οκτώβρης 1944)

Ποιος νίκησε τότε το φασισμό
Ποιος συνεχίζει καθημερινά να τον αντιπαλεύει
Εκδήλωση για τη θυσία των 5 Τρικαλινών ΕΠΟΝιτών.
Τετάρτη 17 Απρίλη 2019 , 7:30 μμ πλατεία Ρήγα Φεραίου

Η Τομεακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ , το Τομεακό Συμβούλιο Τρικάλων της ΚΝΕ και η Παννελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης –Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) ξεκινάνε μια νέα σειρά εκδηλώσεων για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση των Τρικάλων από το ναζιστικό ζυγό. Οι Εκδηλώσεις αρχίζουν τις προσεχής ημέρες και θα ολοκληρωθούν τον ερχόμενο Οκτώβρη , όπου συμπληρώνονται ακριβώς 75 χρόνια από την απελευθέρωση των Τρικάλων. Μέσα απ’ αυτή την προσπάθεια θα αναδειχθούν σημαντικές και ηρωικές σελίδες της ταξικής πάλης του τόπου μας από τη δεκαετία του 1940, καθώς και τα σύγχρονα διδάγματά τους , αφού οι εκδηλώσεις θα έχουν θέμα: «Ποιος νίκησε τότε το φασισμό, Ποιος συνεχίζει καθημερινά να τον αντιπαλεύει»
Η εναρκτήρια εκδήλωσης αυτής της σειράς είναι την Τετάρτη 17 Απρίλη , 7:30μμ , όπου θα τιμηθεί η θυσία των 5 Τρικαλινών ΕΠΟΝιτών και θα περιλαμβάνει μουσικό- αφηγηματικό δρώμενο, πολιτική ομιλία, κατάθεση στεφάνων.
Σύντομο Ιστορικό των Γεγονότων
Τα γεγονότα ,εκείνες τις μέρες του Απρίλη του 1944 στα Τρίκαλα, ξεκινούν την Κυριακή του Πάσχα στον Κόκκινο Πύργο και εξελίσσονται ταχύτατα τις επόμενες μέρες. Από τις δραματικότερες πράξεις των γεγονότων ,σαν ένας τραγικός και συνάμα ηρωικός τους επίλογος, ήταν η εκτέλεση των 5ΕΠΟΝιτών στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων, την Τρίτη του Πάσχα ,18 του Απρίλη.Τα γεγονότα στην περιοχή του Κόκκινου Πύργου επικεντρώνονται στην επιχείρηση του ΕΑΜ και του εφεδρικού ΕΛΑΣ να δράσει ενάντια στους δοσίλογους και τους συνεργάτες των Γερμανών στα Τρίκαλα , που επιχειρούσαν να τρομοκρατήσουν το λαό και να τον αποκόψουν από το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. Η επιχείρηση δεν απέδωσε αποτελέσματα , επειδή οι Γερμανοί είχαν πληροφορηθεί το σχέδιο δράσης, προφανώς από προδοσία. Τούτο επιβεβαιώθηκε όταν οι αντάρτες εντόπισαν ασυνήθιστες κινήσεις, οπότε επέστρεψαν σε προκαθορισμένο σημείο, στο μαντρί Στάμου στον Πύργο.
Στη συνέχεια οι Γερμανοί ξεκίνησαν μεγάλη νυχτερινή επιχείρηση με στρατιώτες SS, χωροφύλακες και ντόπιους συνεργάτες τους, κυκλώνοντας την ευρύτερη περιοχή με κατεύθυνση το μαντρί στον Κόκκινο Πύργο.
Στην επίθεση και τη μάχη που εξελίχθηκε , στην καταδίωξη , τις συλλήψεις και στις εκτελέσεις που ακολούθησαν τις επόμενες μέρες έπεσαν για το δίκιο και την απελευθέρωση του λαού 5 στελέχη- μέλη του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και 2 κάτοικοι της περιοχής. Κατά την ίδια επίθεση των Ναζί πιάστηκαν σε διάφορα σημεία της ευρύτερης περιοχής οι πέντε αλύγιστοι ΕΠΟΝίτες-εφεδροελασίτες, που συμμετείχαν στην επιχείρηση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ Οδηγήθηκαν στην αγχόνη με το που ξημέρωσε η μέρα, Τρίτη 18 Απρίλη, γράφοντας νέες ηρωϊκές σελίδες στην ιστορία των λαϊκών αγώνων.
Τιμούμε τους αλύγιστους εκείνου του μεγάλου αντιφασιστικού εθνικοαπελευθερωτικoύ αγώνα ,τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε από την ιστορία των λαϊκών αγώνων,συνεχίζουμε στο σήμερα και το αύριο. βαδίζουμε στους μικρούς και μεγάλους αγώνες του μέλλοντος πιο έμπειροι και πιο εξοπλισμένοι, με μεγαλύτερη ορμή και γνώση. Όπως και τότε, που καρδιά και νους του αντιφασιστικού αγώνα ήταν το Κομμουνιστικό κίνημα και το
ΚΚΕ , έτσι και σήμερα ένα όσο πιο δυνατό ΚΚΕ μπορεί να απομονώσει τα φασιστοειδή. Σε καμιά περίπτωση η αναχαίτιση του φασισμού δε γίνεται απ’ αυτούς που έστρωσαν το έδαφος στην ακροδεξιά, εφαρμόζοντας μια άγρια αντιλαϊκή πολιτική στο όνομα δήθεν της προόδου και της κοινωνικής
δικαιοσύνης. Δε μπορούν να παλέψουν το φασισμό όσοι έχουν υιοθετήσει στην κυβέρνησή τους εθνικιστές βουλευτές .
‘Οσοι χαριεντίζονται με τον «διαβολικά καλό» φασίστα Τραμπ , όσοι υποδέχονται τον Αμερικανό πρέσβη, Πάιατ, που διέπρεψε στην ανόδου του φασισμού στην Ουκρανία. Γι’ αυτό είναι πέρα για πέρα υποκριτικό να επικαλείσαι τους παράγοντες και τα συμφέροντα που
ενισχύουν τον φασισμό ως παράγοντες για την αναχαίτισή του.
Η άνοδος της ακροδεξιάς απαιτεί άνοδο της πάλης ενάντια στις αιτίες και τα συμφέροντα που την ενισχύουν. Ένα πιο δυνατό ΚΚΕ είναι που θα δώσει αέρα στην πάλη για την απομόνωση των φασιστοειδών. Στην αντιμετώπιση της ακροδεξιάς που φουντώνει στο έδαφος του συστήματος και της ΕΕ.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia