Δημήτρης Αρμάγος: 1η Μάη είναι μέρα ορόσημο στον αγώνα των εργατών όλου του κόσμου.

ΟΜΙΛΙΑ  1η ΜΑΗ 2024

Η Πρωτομαγιά είναι μέρα Απεργίας και όχι Αργίας όπως από πολύ νωρίς έσπευσε η κυβέρνηση να την ανακηρύξει μεταφέροντας την την Τρίτη μέρα του Πάσχα.

Γι΄αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τη μεγάλη ταξική γιορτή μας.

Είναι μέρα ορόσημο στον αγώνα των εργατών όλου του κόσμου.

Σε κάθε γωνιά της γης  οργανώνονται  σήμερα διαδηλώσεις παλεύοντας για το δίκιο της τάξης μας.

Σημαντικοί σταθμοί ξεκινώντας από το Σικάγο του 1886 είναι ο γιορτασμός της Αθήνας του 1894, είναι ο αιματοβαμμένος Μάης του 1936 στην Θεσσαλονίκη, είναι το 1944 στην Καισαριανή όπου δολοφονήθηκαν 200 αγωνιστές Κομμουνιστές.

Αυτοί οι σταθμοί φωτίζουν και καθοδηγούν τον ανειρήνευτο ταξικό αγώνα των εργατών απέναντι στους κεφαλαιοκράτες εκμεταλλευτές.

  • Για την διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς & ζωής.
  • Να ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Όσα εμπόδια κι αν βάζουν οι κεφαλαιοκράτες κι οι πολιτικοί τους υπηρέτες με όσα κόμματα και πρόσωπα κι αν εναλλάσσονται στις κυβερνήσεις τους.

Την ταξική πάλη κανένας δεν μπορεί να την καταργήσει.

Καμιά κρατική καταστολή κι εργοδοτική τρομοκρατία δε μπορεί να την σταματήσει.

Ο τροχός της ιστορίας και της κοινωνικής εξέλιξης θα γυρίσει.

Θέλει δουλειά πολύ αλλά θα γυρίσει.

Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις οδηγίες της Ε.Ε. και την αντίστοιχη αντεργατική νομοθεσία που όλες οι κυβερνήσεις έχουν περάσει ιδιαίτερα από το 2010 και μέχρι σήμερα.

Σοβαρές κατακτήσεις του προηγούμενου αιώνα που κερδήθηκαν με αίμα, καταργήθηκαν, όπως είναι οι Σ.Σ.Ε. και το 8ωρο!

Ο εργάσιμος χρόνος έχει γίνει  λάστιχο, 13ώρη, 6ήμερη και  7ήμερη δουλειά. Με μισθούς μειωμένους, με την ακρίβεια να καλπάζει που έχει κάνει βασικά αγαθά επιβίωσης απλησίαστα.

Η άμεση και έμμεση φορολογία ληστεύει το εισόδημα των εργαζομένων κι όλων των λαϊκών στρωμάτων.

Οι ελλείψεις μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, οι πλημμελείς έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς αφού φρόντισαν να τους απαξιώσουν, οδηγούν καθημερινά σε εργατικά ατυχήματα.Μέρα με τη μέρα πληθαίνουν τα περιστατικά με σακατεμένους και νεκρούς εργάτες Πανελλαδικά αλλά και στο Νομό μας.

Την ίδια στιγμή οι επιχειρηματικοί όμιλοι καταγράφουν ρεκόρ κερδών πατώντας πάνω στα τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων.

Κέρδη βουτηγμένα στων εργατών τον ιδρώτα και το αίμα.

Κι έχουν το θράσος οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι ιδιοκτήτες τους, να παρουσιάζονται ως Εθνικοί ευεργέτες κάνοντας δωρεές σε Νοσοκομεία, Κ.Υ., Δομές Υγείας, σε Σχολεία, στα Σώματα Ασφαλείας. Αναλαμβάνουν την υλοποίηση έργων όπως η Coca-Cola, για το αντιπλυμμηρικό στην Μπάρα.

Κάνουν δηλαδή ¨μνημόσυνο  με ξένα κόλλυβα¨!

Ιδιοποιούνται τον πλούτο που παράγουν χιλιάδες εργαζόμενοι κι έχουν την απαίτηση να τους λέμε κι ευχαριστώ.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να τους μπουκώνει με επενδυτικά προγράμματα όπως το ταμείο Ανάκαμψης και διάφορα άλλα κίνητρα. Γι΄αυτούς λεφτά υπάρχουν.

Κι όταν οι εργάτες ζητάνε αυξήσεις στους μισθούς; Οι Συνταξιούχοι  αυξήσεις στις συντάξεις, οι αγρότες μέτρα για να μειωθεί το κόστος παραγωγής, οι μικροεπαγγελματίες φορολογικές ελαφρύνσεις, οι Φοιτητές και οι μαθητές δωρεάν παιδεία, οι Υγειονομικοί στελέχωση  του Ε.Σ.Υ. και αυξήσεις των μισθών τους, οι πλημμυροπαθείς μέτρα για να επουλώσουν τις πληγές τους από τις καταστροφές.

Ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης;

Έχετε δίκιο αλλά δεν μπορούμε.

Γιατί; Γιατί δεν πρέπει να ¨εκτροχιαστεί¨ όπως λένε, η οικονομία. Δεν υπάρχουν, λένε, τα δημοσιονομικά περιθώρια, δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα.

Γι΄αυτό και οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη κατά  την επίσκεψή του στη Θεσσαλία προκαλούν κι εξοργίζουν τους πληγέντες και το λαό της Θεσσαλίας.

         Γιατί είναι εξαγγελίες και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, γενικόλογες και ψεύτικες.

Οι  οικονομικοί πόροι είναι περιορισμένοι όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά ατελείωτοι όταν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν επιχειρηματικοί όμιλοι.

Αυτή η πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. δεν είναι μόνο προνόμιο δικό της.

Υλοποιείται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Στα διάφορα Ευρωπαϊκά Κέντρα παίρνονται οι αποφάσεις σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των μελών κρατών.

Είναι πολιτική που καθοδηγείται από τις ανάγκες του  κεφαλαίου, τα κέρδη του και την αναπαραγωγή του, αδιαφορώντας για τα εκατομμύρια των λαών τους που στενάζουν και υποφέρουν.

Αυτές οι πολιτικές είναι η αιτία που οι εργαζόμενοι σε πολλές χώρες της Ευρώπης βγαίνουν στους δρόμους.

Είναι αγώνες ελπιδοφόροι, δείχνουν ότι αν οργανωθούν και προσανατολιστούν σωστά τότε φαίνεται η τεράστια δύναμή τους και μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο της προοπτικής ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες

Συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ίδρυση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ που σε όλη την ιστορία του ευθύνεται για το μακέλεμα των λαών.

Οι αμερικανοΝατοϊκές βάσεις και υποδομές που βρίσκονται στο έδαφος της χώρας μας και επεκτείνονται, έχουν παίξει βρώμικο ρόλο κατά των λαών σε δεκάδες πολεμικές επεμβάσεις.

 Η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού που συνεχίζεται εδώ και πάνω από 5 μήνες από το Ισραήλ, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι θερμές πολεμικές εστίες στη Μ. Ανατολή προμηνύουν ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους για γενίκευση των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Η εμπλοκή της Ελλάδας σε όλα αυτά τα μέτωπα όχι μόνο με την διάθεση των βάσεων, αλλά ακόμη και με την αποστολή πολεμικού υλικού και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.  

Στην 1η Στρατιά στη Λάρισα βρίσκεται το κέντρο επιχειρήσεων με την συμμετοχή φρεγάτας  ¨Ύδρα¨ στην Ερυθρά θάλασσα.

Όλα αυτά  δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας μας. Αντίθετα μας βάζει σε περαιτέρω κινδύνους καθιστώντας  τη χώρα μας στόχο αντιποίνων.

Ξοδεύονται δισεκατομμύρια κάθε χρόνο για τις ανάγκες των  ΑμερικανοΝατοϊκών σχεδιασμών, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επικαλείται τον κίνδυνο οικονομικού εκτροχιασμού αν δαπανήσει λεφτά για τις εργατικές  λαϊκές ανάγκες.

         Γι΄αυτό πρέπει να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η λαϊκή πάλη ενάντια σ΄ αυτούς τους σχεδιασμούς.

Απαιτούμε απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Αγωνιζόμαστε για το σύνολο των δικαιωμάτων μας:

  • Για σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
  • 7ωρο-5ήμερο – 35ωρο, με ελεύθερο χρόνο για τις κοινωνικές μας ανάγκες.
  • Για υπογραφή Σ.Σ.Ε. με αυξήσεις στους μισθούς μας.
  • Για μέτρα  Υγιεινής & Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Αποζημιώσεις και μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών.
  • Έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης.
  • Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, ΟΧΙ στην απαξίωσή τους και την εμπορευματοποίησή  τους.
  • Υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής και μέτρα πρόληψης από φυσικές καταστροφές

( πυρκαγιές-πλημμύρες-σεισμούς).

Σ΄αυτό τον αγώνα το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων θα μπει επικεφαλής σε συνεργασία με τα πρωτοβάθμια σωματεία, με τους άλλους μαζικούς Φορείς του λαού μας. Τους Συνταξιούχους, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους αγρότες και τους Επαγγελματίες, την Επιτροπή Ειρήνης.

Θα παίξει το ρόλο του ως εκφραστής της φωνής και του δίκιου των εργαζομένων,  ως οργανωτής, ως καθοδηγητής του  ταξικού προσανατολισμού των αγώνων των εργατών και των συμμάχων τους.

Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωσή μας, στην μαζικοποίησή μας, στην Αλληλεγγύη μας, για να βαδίσουμε με αντοχές στο δύσκολο δρόμο της ταξικής πάλης.

Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Τρικάλων  Αρμάγος Δημήτρης.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia