Δράση ευαισθητοποίησης και εξωστρέφειας για την ψυχική υγεία του δημόσιου ΙΕΚ Τρικάλων και της ΕΠΑΨΥ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ  ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΙΕΚ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΑΨΥ

Στα πλαίσια των  μαθημάτων της ψυχολογίας,   η κα Ζώη Βασιλική , εκπαιδεύτρια του Δ.ΙΕΚ Τρικάλων, οργάνωσε την Πέμπτη,  11/1/2024, εκπαιδευτική επίσκεψη-δράση σε συνεργασία  με την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υείας (ΕΠΑΨΥ), με επιστημονικό υπεύθυνο, τον κο Αχιλλέα Οικονόμου, ψυχίατρο-Ψυχοθεραπευτή και την κα Σιμορέλη Βασιλική, Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια.

Το Οικοτροφείο Τρικάλων λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2003 και παρέχει φιλοξενία, υποστήριξη και θεραπεία σε δεκαπέντε (15) άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών με σοβαρές ψυχοκοινωνικές δυσκολίες.

Ο κος Οικονόμου αναφέρθηκε διεξοδικά στο οικοτροφείο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης Τρικάλων, υπογραμμίζοντας την ιστορία, την αποστολή, τις αξίες και το όραμα της ΕΠΑΨΥ, ως ένα εναλλακτικό μοντέλο παροχής ψυχιατρικής φροντίδας στην κοινότητα με βάση τις αρχές της Κοινωνικής Ψυχιατρικής και της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης. Επιπρόσθετα, οι δύο ομιλητές ευαισθητοποίησαν  το τμήμα βοηθών Εργοθεραπείας του Δ.ΙΕΚ Τρικάλων μέσω  προσωπικών  βιωματικών  ψυχοθεραπευτικών εμπειριών και της διεπιστημονικής ομάδας νοσηλευτή, εργοθεραπευτή και φυσικοθεραπευτή, με στόχο  την έγκαιρη αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών, την πρόληψη της αυτοκτονικότητας και τη μείωση των ακούσιων νοσηλειών, την εξάλειψη του στίγματος της ψυχικής νόσου και τη δημιουργία συμπεριληπτικών πλαισίων που ευνοούν την ψυχοκοινωνική επανένταξη κι αποκατάσταση των ευάλωτων ψυχικά ομάδων.

Παράλληλα, επισημάνθηκαν οι στεγαστικές μονάδες, οι κινητές ομάδες, τα κέντρα ημέρας, οι μονάδες έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση, το επιστημονικό έργο, οι ημερίδες, τα συνέδρια και τα προγράμματα της ΕΠΑΨΥ.

Τέλος, ακολούθησε καταιγισμός ερωτήσεων των καταρτιζομένων του τμήματος βοηθών εργοθεραπείας στους δύο ομιλητές της ΕΠΑΨΥ, με εξαιρετικά αλληλεπιδραστική διάθεση και ενσυναισθητική διάδραση.

Τέλος, ευχαριστούμε, τόσο τον  Ψυχίατρο  και επιστημονικά υπεύθυνο της Δομής, κο Αχιλλέα Οικονόμου, όσο και την κα Σιμορέλη Βασιλική, ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια, για την υπέροχη φιλοξενία και ξενάγηση στο Οικοτροφείο Τρικάλων.

Με εκτίμηση,

Βασιλική Σ.Ζώη/ V.Zoi

Eναλλακτική/Ολιστική

Θεραπεύτρια

Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων

  • Φιλόλογος-Ψυχοπαιδαγωγός:
  • Δ.ΙΕΚ Τρικάλων,
  • ΔΥΠΑ Καρδίτσας,
  • 2 ΣΔΕ Φυλακών Τρικάλων

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Β. Βρεφονηπιοκόμων

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia