ΕΔΟΣΥ: Πώς καθαρίζουμε πλημμυρισμένους χώρους Οδηγίες από τη νέα Ομάδα για την Υγεία στα Τρίκαλα

ΕΔΟΣΥ: Πώς καθαρίζουμε πλημμυρισμένους χώρους Οδηγίες από τη νέα Ομάδα για την Υγεία στα Τρίκαλα

Την πρώτη της παρέμβαση για τη δημόσια υγεία, με οδηγίες για τους πολίτες που καθαρίζουν πλημμυρισμένους χώρους, κάνει σήμερα η Ειδική Διεπιστημονική Ομάδα Συντονισμού για την Υγεία (ΕΔΟΣΥ), που δημιουργήθηκε στα Τρίκαλα, μετά τις πλημμύρες. Στόχος της ομάδας αυτής, που τη συγκροτούν επιστήμονες από όλο το φάσμα των λειτουργών της Υγείας, είναι το να παρέχονται άμεσες συμβουλές, οδηγίες και τρόποι δράσης προς όλους τους πολίτες για θέματα που τους αφορούν.
Η πρώτη παρέμβαση, λίγες ώρες μετά τη συγκρότηση της Ομάδας, αφορά στα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες, όταν καθαρίζουν τους πλημμυρισμένους χώρους (σπίτια, αποθήκες, καταστήματα).
Συγκεκριμένα, μεταφέρονται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον καθαρισμό του σπιτιού:

 1. Λάβετε μέτρα ατομικής προστασίας κατά τη διάρκεια του καθαρισμού του σπιτιού (γαλότσες, γάντια, μακριά ρούχα, μάσκες).
 2. Μετά το πέρας των εργασιών, πλύνετε τα ρούχα αυτά ξεχωριστά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό.
 3. Απομακρύνετε και πετάξτε αντικείμενα τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας, σε περίπτωση που δεν μπορούν να πλυθούν ή να απολυμανθούν (π.χ. στρώματα, είδη οικοσκευής, κτλ).
 4. Απορρίψτε οποιαδήποτε τρόφιμα, σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.
 5. Απομακρύνετε τα παιδιά από το σπίτι κατά τη διάρκεια του καθαρισμού.
 6. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
 7. Σε περίπτωση παρουσίας εντόμων, όπως μυγών, κατσαρίδων κ.α., χρησιμοποιήστε εγκεκριμένα εντομοκτόνα, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης των σκευασμάτων.
 8. Μην έρχεστε σε επαφή με στάσιμα νερά και λάσπη χωρίς λήψη ατομικών μέτρων προστασίας (γαλότσες, μακριά ρούχα, γάντια κ.τ.λ.).
 9. Μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν στα στάσιμα νερά και στη λάσπη.
 10. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά τη μετακίνηση αντικειμένων λόγω πιθανής εμφάνισης τρωκτικών ή ερπετών.
 11. Αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια σε περίπτωση αδιαθεσίας, αναπνευστικών προβλημάτων, εμφάνισης εξανθήματος ή γαστρεντερικών.

Οι οδηγίες προέρχονται από το Γραφείο Περιβαλλοντικής Υγείας, του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγείας και Επιτήρησης Διακοπής Καπνίσματος, της Διεύθυνσης Επιδημιολογίας και Πρόληψης Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων και Τραυματισμών του ΕΟΔΥ

Η Ειδική Ομάδα Συντονισμού για την Υγεία (ΕΟΣΥ) συστάθηκε την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023, μετά από δημόσια συζήτηση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Τρικκαίων και ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων, με την ενεργή συμμετοχή των λειτουργών και εκπροσώπων φορέων της Υγείας στα Τρίκαλα.
Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia