Εκδήλωση του ΚΚΕ στα Τρίκαλα με θέμα: «Έξυπνη πόλη & ζοφερή πραγματικότητα»

Ο Βασίλης Μπέλλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής,  επίκουρος καθηγητής  στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης,  τις προηγούμενες μέρες στα πλαίσια της περιοδείας τους στη Θεσσαλία τα Τρίκαλα και μίλησε σε εκδήλωση με θέμα : «Έξυπνη Πόλη και ζοφερή πραγματικότητα» ,  που οργάνωσε η ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Τον Βασίλη Μπέλλο προλόγισε ο Γραμματέας της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ Σωτήρης Σωτηρόπουλος  , τονίζοντας πως : « Ζούμε σε μια αποκαλούμενη «έξυπνη πόλη» , αλλά βιώνουμε στην καθημερινότητά μας ,  τη ζοφερή πραγματικότητα στις υποδομές προστασίας της ζωής και της λαϊκής περιουσίας, με τις πλημμύρες,  τους σεισμούς , τον κίνδυνο της πυρκαγιάς ,τις συγκοινωνίες και τα δίκτυα, αλλά και τη διάθεση του φυσικού-κοινωνικού πλούτου ,όπως το νερό και τους ελεύθερους χώρους,  για το λαό. Με τη σημερινή εκδήλωση θέλουμε να αναδείξουμε ευρύτερα αυτές τις πλευρές , που η πλημμύρα κατάδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο και μέσα στην πόλη των Τρικάλων. Θέλουμε να αποδείξουμε πώς αυτή η αντίθεση είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που ξεκινά από την ΕΕ και εφαρμόζεται μέχρι την τοπική διοίκηση, δηλαδή δεν είναι αποτέλεσμα της «ανικανότητας» ή της κακοδιαχείρισης της «τοπικής εξουσίας».  Θέλουμε να προτρέψουμε τους μαζικούς φορείς , το λαϊκό κίνημα να κάνει υπόθεση συζήτησης αυτά τα ζητήματα , να διεκδικήσει λύσεις προς όφελος του λαού της πόλη»

Στην ομιλία το Ο Βασίλης Μπέλλος τόνισε χαρακτηριστικά : « Και στην περίπτωση της Θεσσαλίας  , των Τρικάλων , όπως και στις περιπτώσεις του Έβρου, της Εύβοιας , της Μαγνησίας -με τις φωτιές , αποδεικνύεται ότι τα τεράστια τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής και οι καρποί τους δεν αφορούν τον λαό, αλλά μόνο τα συμφέροντα λίγων επιχειρηματικών ομίλων.

Οι δυνατότητες της εποχής μπορούν να μας παρέχουν ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία με τα αναγκαία έργα από τα βουνά έως τον κάμπο αλλά τίποτα δεν έχει γίνει και η Θεσσαλία πλημμύρισε ξανά διότι το κράτος είναι επιλεκτικά ανίκανο όταν πρόκειται για την προστασία της περιουσίας και της ζωής του λαού. Το ίδιο είδαμε και σε άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.,

Υπογράμμισε πως επιβεβαιώνεται ότι ΕΕ και κυβέρνησης αντιμετωπίζουν με τη λογική κόστους οφέλους την προστασία από τις πλημμύρες. Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πλημμύρες σε ευρωπαϊκές χώρες σημειώνοντας ότι είναι μύθος ότι ΕΕ σώζει από τις πλημμύρες, οι οποίες δεν γίνονται μόνο στην Ελλάδα.

`Ανέφερε χαρακτηριστικά τη Γερμανία που πριν μερικούς μήνες έγιναν μεγάλες πλημμύρες στην Κάτω Σαξονία, την Βρέμη, την Σαξονία- Άνχαλτ, τη Θουριγγία αλλά και τμήματα της  Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, περιοχές που υπερχείλισαν τα ποτάμια. Θύμισε επίσης και τις φονικές πλημμύρες στην κοιλάδα του Αρ το καλοκαίρι του 2021.

Ερωτώμενος σχετικά με το γεγονός ότι στα καμένα φυτρώνουν ανεμογεννήτριες, ο Β. Μπέλλος υπογράμμισε ότι πάνω σε κάθε καταστροφή πατάνε και κερδοσκοπούν επιχειρηματικοί όμιλοι.

Για παράδειγμα η  λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» που είναι πολιτική της ΕΕ όχι μόνο δεν είναι πράσινη, αλλά στο όνομά της καταστρέφονται παρθένες περιοχές βγαίνουν δασοκτόνοι νόμοι οι οποίοι να λένε ότι όταν υπάρχει όταν υπάρχουν επενδύσεις στρατηγικής σημασίας, τότε μπορούν να επιτρέπονται παρεμβάσεις σε Εθνικούς δρυμούς, σε περιοχές Νατούρα και τα λοιπά.

Για παράδειγμα στη Θεσσαλία η κυβέρνηση ανέθεσε την επιστημονική μελέτη για το σχεδιασμό της πολιτικής αποκατάστασης του θεσσαλικού κάμπου, όχι σε κάποιο Πολυτεχνείο της χώρας μας, αλλά σε μια ολλανδική επενδυτική εταιρία. Την ανέθεσε στην «Εμπορική Ένωση του Άμστερνταμ», η οποία έχει αναπτύξει κερδοφόρες μπίζνες σε βάρος του λαού απ’ την Αφρική ως την Ινδονησία. Η ολλανδική εταιρία παρέδωσε το Μάρτη του ’24 το master plan, ένα σχέδιο αποκατάστασης χωρίς ούτε καν σαφείς αναφορές για τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν. Στην ουσία, έγινε μια προσπάθεια να ντυθεί με επιστημονικό μανδύα η κυβερνητική πολιτική της πλήρους εμπορευματοποίησης του νερού και της παράδοσης του θεσσαλικού κάμπου στα μεγάλα συμφέροντα, σε βάρος των λαϊκών και ιδιαίτερα των αγροτικών οικογενειών.Προβάλλεται η αρχή της αναλογικότητας για το σχεδιασμό των παρεμβάσεων, δηλαδή ότι ο βαθμός και ο τρόπος αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών θα καθορίζεται από τη ζυγαριά κόστους – οφέλους για το κράτος και τους ομίλους.

Με την ίδια αρχή του κόστους – οφέλους για το κεφάλαιο και το κράτος ζυγίζεται το «κόστος» της κατασκευής νέων αντιπλημμυρικών έργων σε σχέση με το κόστος των αποζημιώσεων και των επιπτώσεων στις ζωές και τις περιουσίες των λαϊκών οικογενειών.

Επίσης ένα άλλο παράδειγμα είναι ο σιδηρόδρομος , που η Θεσσαλία δεν έχει τώρα λόγω καταστροφής Έτσι ήταν η κατάσταση στον Έβρο , που για χρόνια δεν υπήρχε ούτε ένα σιδηροδρομικό δρομολόγιο . Όμως μόλις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για να στείλουν πολεμικό υλικό στην ανατολική Ευρώπη, αμέσως ξεκίνησαν και σιδηροδρομικά δρομολόγια, και σχεδιάζεται η επέκταση του σιδηρόδρομου,.

Μπορούμε να έχουμε ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία

Υπογράμμισε ότι το αστικό κράτος είναι εχθρικό προς το λαό διότι έχει κριτήριο το κέρδος και όχι η προστασία του, διότι με την ανάλυση κόστους – οφέλους  αν κρίνει πως συμφέρει θα γίνουν τα έργα θα γίνουν αλλιώς προτιμά να δώσει κάποιες αποζημιώσεις που θα κοστίζουν λιγότερο από τα έργα.  Πρόσθεσε ότι το αστικό κράτος είναι εχθρικό για το λαό αλλά ιδιαίτερα φιλικό προς τους ομίλους καθώς είναι ικανότατο να προστατεύσει την κερδοφορία τους,  ικανότατο να προστατεύσει το πολιτικό του προσωπικό θωρακίζοντας θωρακίζει μόνο την προστασία των μονοπωλιακών ομίλων.

Σημείωσε ότι στις ευρωεκλογές πρέπει να στηριχθεί το ΚΚΕ που από την πρώτη στιγμή ήταν στο πλευρό των πλημμυροπαθών και αγωνίζεται στο δρόμο, στη Βουλή και στην ευρωβουλή για 100% αποζημιώσεις και για αντιπλημμυρική προστασία.

Σημείωσε ότι στην εποχή που το μόνο που εισπράττει ο λαός είναι η ακρίβεια, η ανεργία, η φτώχεια, η δυστυχία και οι πόλεμοι, όπου μόνο κριτήριο είναι τα κέρδη των λίγων και όχι οι ανάγκες των πολλών ο λαός πρέπει να στηρίξει το ρεύμα αμφισβήτησης και ανατροπής που εκφράζει το ΚΚΕ και να το στηρίξει, δυναμώνοντας και τους αγώνες του.

Στην εκδήλωση  πραγματοποιήθηκαν τοποθετήσεις , οι οποίες μέσα από παραδείγματα της πόλης μας αποκάλυψαν το μεγάλο έλλειμμα  στην προστασία της ζωής και της λαϊκής περιουσίας στην καθημερινότητα.

Συγκεκριμένα ο Αχιλλέας Μαργαρίτης , μέλος του Συλλόγου Πλημμυροπαθών Μ.Καλυβίων μετέφερε την τραγική πραγματικότητα από το χωριό , που καταρρίπτει  κάθε προπαγάνδα  της κυβέρνησης και δημοτικής αρχής περί στήριξης των πλημμυροπαθών

Ο Λάμπρος Ντουρλιός , δημοτικός σύμβουλος Τρικκαίων , μηχανολόγος μηχανικός, ανέλυσε με παραδείγματα  ότι δήμος , περιφέρεια , κράτος δεν είχαν κανένα προσανατολισμό για την προστασία των Τρικάλων από την πλημμύρα , αφού δεν πήραν καν υπόψη τις ανάλογες μελέτες που υπήρχαν από το 2017.Μάλιστα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών έργων δήλωσε ότι αυτές οι μελέτες ήταν στα συρτάρια μας , αλλά δεν πάρθηκαν ποτέ υπόψη.

   Η Ευαγγελία Γρηγορίου,  δημοτική σύμβουλος Τρικκαίων , εκπαιδευτικός , ανέφερε τα προβλήματα στη σχολική στέγη στα Τρίκαλα, με δεκάδες σχολικά κτίρια να λειτουργούν με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1970 , αλλά και άλλες δομές ,  ιδίως στην προσχολική αγωγή, να λειτουργούν σε κοντέινερς , ισόγεια κατοικιών, πρώην επαγγελματικούς χώρους , τελείως ακαταλλήλους και επικίνδυνους.

Τέλος , η Βάσω Χάϊτα , εκ μέρους του φοιτητικού συλλόγου ΤΕΦΑΑ αναφέρθηκε στο πως ένα από τα «καλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα» της χώρας βούλιαξε στη λάσπη , καθώς και στους αγώνες των φοιτητών για αλληλεγγύη στους συναδέλφους τους , στους κατοίκους των Τρικάλων , αλλά και ενάντια στο νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια , ό οποίος είναι κρίκος της ίδιας αλυσίδας στην πολιτική κόστους –οφέλους.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia