Εμβολιασμοί κατά covid-19 και γρίπης

Εμβολιασμοί κατά covid-19 και γρίπης

 Αυτή την περίοδο στη χώρα μας παρατηρείται έξαρση των διαφόρων λοιμώξεων, όπως γρίπη τύπου Α, covid-19, RSV, στρεπτόκοκκος ομάδας Α, ιός coxsackie, αδενοϊοί κ.ά.

Φαίνεται ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πιεστικοί για το σύστημα υγείας και θα ταλαιπωρήσουν μικρούς και μεγάλους συμπολίτες μας ακόμα και πολύ μικρά βρέφη.

Ο εμβολιασμός συνεχίζει να παραμένει το σημαντικότερο προληπτικό μέσο κατά των ιογενών λοιμώξεων, σε συνδυασμό βέβαια  με τα ατομικά μέτρα υγιεινής και προστασίας (συχνό πλύσιμο και απολύμανση των χεριών, χρήση μάσκας προσώπου, αποφυγή συγχρωτισμού, παραμονή των ασθενών στο σπίτι μέχρι την αποθεραπεία τους).

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, οι παρακάτω ομάδες αποτελούν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό κατά της covid-19:

 1.    Ενήλικες >60 ετών

2.  Άτομα 6 μηνών έως 59 ετών σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (με υποκείμενα νοσήματα, ανοσοκατασταλμένοι)

3.    Έγκυες

4.    Επαγγελματίες του χώρου υγείας

 ΔΟΣΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ:

 Για τα παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών: όσοι έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους. Τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι δικαιούχοι και θα εμβολιαστούν με 3 δόσεις με το νέο εμβόλιο.

Για τα παιδιά 5 ετών έως 11 ετών: τα παιδιά που έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους, είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους. Τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι δικαιούχοι να εμβολιαστούν με 1 δόση με το νέο εμβόλιο.

Για τους πολίτες 12 ετών και άνω: οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους, είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους. Οι ανεμβολίαστοι πολίτες είναι δικαιούχοι να εμβολιαστούν με 1 δόση με το νέο εμβόλιο.

 Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, πέρα από τις ομάδες για τις οποίες συστήνεται ο  εμβολιασμός κατά της Covid-19, με το επικαιροποιημένο εμβόλιο μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης επιθυμεί να εμβολιαστεί.

Το νεότερο στοιχείο είναι ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να το κάνει και κάποιος που δεν έχει λάβει τον βασικό εμβολιασμό.

Το ελάχιστο προτεινόμενο μεσοδιάστημα από προηγούμενο εμβολιασμό ή νόσηση για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο XBB.1.5 είναι τουλάχιστον 3 μήνες.

Η ολοκλήρωση του αρχικού σχήματος εμβολιασμού (για τους ατελώς εμβολιασμένους πολίτες που είχαν κάνει πχ την πρώτη δόση εμβολιασμού) θα γίνει με το νέο εμβόλιο. Το διάστημα που πρέπει να περάσει από τον 1ο εμβολιασμό είναι το ίδιο που προβλεπόταν και με το προηγούμενο εμβόλιο (8 εβδομάδες).

Επισημαίνεται δε ότι η διαθεσιμότητα αποτελεσματικής (επί του παρόντος) αντιϊκής θεραπείας για τη νόσο COVID-19 δεν υποκαθιστά τα οφέλη του εμβολιασμού.

 Όσον αφορά τον αντιγριπικό εμβολιασμό έχει ήδη ξεκινήσει, με το κλασσικό εποχικό εμβόλιο ενώ ο προσωπικός-οικογενειακός  γιατρός για τους άνω των 60 ετών, μπορεί να επιλέξει και να συνταγογραφήσει ένα από τα δύο νέα ενισχυμένα αντιγονικά εμβόλια. Το αντιγριπικό εμβόλιο γίνεται στους άνω των 6 μηνών, με ισχυρή σύσταση να το κάνουν οι ευάλωτες ομάδες.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως.

  Βρέφη και παιδιά ηλικίας <9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά, ή εκείνα <9 ετών που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο 1 δόση εμβολίου γρίπης χρειάζονται 2 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών

  Σε βρέφη ηλικίας >=6 μηνών χορηγείται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις οδηγίες από επίσημους Ευρωπαϊκούς ή άλλους φορείς φαρμάκων (FDA, ΕΜΑ κ.α.).

Συγχορήγηση με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού – αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

η Πρόεδρος                              ο Γεν. Γραμματέας

Αθανασίου-Γιαγιάκου Μαρία           Γκαραβέλλας Στέφανος

Βιοπαθολόγος                                Ψυχίατρος

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia