Επιτυχημένη συμμετοχή  του  Γυμνασίου Οιχαλίας στο «Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών 2024».

Επιτυχημένη συμμετοχή  του  Γυμνασίου Οιχαλίας στο «Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών 2024».

Την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κέντρου Έρευνας  Μουσείο Τσιτσάνη , το «Εργαστήριο (Workshop) Φυσικών Επιστημών 2024», όπου Γυμνάσια και Λύκεια  των Τρικάλων παρουσίασαν τις ετήσιες ερευνητικές τους εργασίες.

Στο  εργαστήριο,  που  οργανώθηκε  από  τον  Σύμβουλο Εκπαίδευσης  Φυσικών Επιστημών της  ΔΔΕ  Τρικάλων  κ. Παπαθανασίου Χρήστο,  συμμετείχε  το  Γυμνάσιο Οιχαλίας  με  τις  μαθήτριες  της  Γ  τάξης  Ιακωβάκη Φωτεινή, Μαίου Ιωάννα, Μελετίου Μαρία ,Ξυτσά Θώμη, Σκαρκάλη Μαρία-Ελευθερία και Yπεύθυνη καθηγήτρια την κα. Κομματά Αγορή .

Σε μία κατάμεστη αίθουσα, οι  μαθήτριες παρουσίασαν την εργασία τους με θέμα: «Δείκτες και Αναπνοή» η οποία περιελάμβανε  πειράματα χρησιμοποιώντας ως δείκτη, το χυμό του κόκκινου λάχανου. Εξήγησαν στους μαθητές των άλλων σχολείων, τι είναι δείκτης, πως συμπεριφέρεται και γιατί  αλλάζει χρώμα ανάλογα με το pH (πε-χα) του διαλύματος στο οποίο προστίθεται. Χρησιμοποίησαν  προϊόντα καθημερινής χρήσης (ξύδι και προϊόν καθαρισμού με αμμωνία) επηρεάζοντας  το χρώμα του χυμού του κόκκινου λάχανου. Με το ξύδι , ο χυμός  από μπλε έγινε κόκκινος και με την αμμωνία άλλαξε χρώμα σε πράσινος. Τέλος   παρουσίασαν βιωματικά πως η αναπνοή  επιδρά σε έναν δείκτη και πως επηρεάζει  το χρώμα του κόκκινου λάχανου.

Με το τέλος της παρουσίασης, η ικανοποίηση και η χαρά των μαθητριών ήταν έκδηλη  καθώς μια προσπάθεια μηνών είχε στεφτεί με απόλυτη  επιτυχία. Κατάφεραν, με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους, να  αναλύσουν μια πειραματική διαδικασία του σχολικού τους βιβλίου στο μάθημα της Χημείας, να ερευνήσουν  σαν  επιστήμονες τα δεδομένα και τέλος να παρουσιάσουν με το θάρρος ενός έμπειρου εισηγητή, την εργασία τους στο μαθητικό κοινό της πόλης.

Θερμά  συγχαρητήρια  στην  ομάδα  μαθητριών  του  σχολείου μας  και  στην  υπεύθυνη  καθηγήτριά  τους  για  την  ξεχωριστή  αυτή  συμμετοχή  αλλά  και  την  άρτια   παρουσίασή τους.

Ο Διευθυντής  του Γυμνασίου Οιχαλίας

Καρατώλος  Γιώργος

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia