«Φωτιά και μάλαμα…». Η ιστορία του ελληνικού κοσμήματος.

Το Δίκτυο Διαχείρισης Πολιτισμού με την υποστήριξη του Κέντρου Έρευνας – Μουσείου Τσιτσάνη διοργανώνει την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 στις 11:00 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Έρευνας – Μουσείου Τσιτσάνη εκδήλωση αφιερωμένη στο ελληνικό κόσμημα με τίτλο «Φωτιά και μάλαμα…».

Ο σχεδιαστής – κατασκευαστής κοσμημάτων Γιάννης Τσαλαπάτης θα μας ξεναγήσει στην ιστορία του ελληνικού κοσμήματος και στην εξέλιξή του ανά τους αιώνες και θα μας παρουσιάσει τις τεχνικές κατασκευής αυτού. Πριν την έναρξη της εκδήλωσης το κοινό θα έχει τη δυνατότητα από τις 10:30 π.μ. να παρακολουθήσει δια ζώσης τεχνικές κατασκευής από τον εισηγητή. Κατά τη διάρκεια θα λειτουργεί έκθεση με κοσμήματα του σχεδιαστή. Στη συνέχεια ο ερευνητής – συλλέκτης Γιάννης Φαφούλιας θα παρουσιάσει αυθεντικά ελληνικά παραδοσιακά κοσμήματα στη γυναικεία φορεσιά, αναδεικνύοντας έτσι την αρμονία και τη λειτουργικότητα του κοσμήματος με το ένδυμα και το πως το ένα εξυπηρετεί και αναδεικνύει το άλλο. Συντονισμός – παρουσίαση : Αχιλλέας Λέρας. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για τους εισηγητές:

Ο Γιάννης Τσαλαπάτης γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα. Ξεκίνησε να ασχολείται με το κόσμημα από πολύ νεαρή ηλικία. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στην Κοζάνη και παράλληλα με τις σπουδές του μαθήτευσε σε χαλκουργείο, όπου και έμαθε τις παραδοσιακές μεθόδους σφυρηλάτησης και κατεργασίας του μετάλλου και σκαλίσματος στην πίσσα. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, παρακολούθησε σεμινάρια κατασκευής σύγχρονου και εικαστικού κοσμήματος. Μετέβη στη Φλωρεντία όπου διδάχτηκε την συρματερή τεχνική (filigree), την οποία διερεύνησε και εξάσκησε, ώστε να μπορέσει να αποδώσει παραδοσιακές φόρμες και σχέδια αυθεντικών ελληνικών κοσμημάτων, αλλά και να τη χρησιμοποιήσει ως μέσο στις σύγχρονες δημιουργίες του. Συνεργάζεται με συλλόγους παραδοσιακών χορών, μουσεία και συλλέκτες, ανακατασκευάζοντας παραδοσιακά ελληνικά κοσμήματα, μελετώντας και χρησιμοποιώντας αυθεντικές τεχνικές και πρότυπα.   Έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συνεργαστεί με τη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Καρέλια», το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου, το Μουσείο Νεότερου Πολιτισμού, καθώς και με το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη στην Ακρόπολη, στο οποίο παραδίδει σεμινάρια παραδοσιακών τεχνικών κοσμήματος. Παράλληλα, διδάσκει σε παραρτήματα του Λυκείου των Ελληνίδων, στο οποίο είναι μέλος.

Ο Γιάννης Φαφούλιας γεννήθηκε το 1972 και διαμένει στα Τρίκαλα και σήμερα εργάζεται στο Δήμο Τρικκαίων. Από τα παιδικά του κιόλας χρόνια ασχολήθηκε με τον παραδοσιακό χορό, ως χορευτής στο χοροθέατρο της Δόρας Στράτου και σε πολλούς πολιτιστικούς συλλόγους και ασχολήθηκε επισταμένα με πάσης φύσεως πληροφορία και καταγραφή που αφορά τον λαϊκό πολιτισμό των καραγκούνηδων της Θεσσαλίας. Διαθέτει μεγάλη και σπάνια συλλογή αυθεντικών καραγκούνικων φορεσιών και κοσμημάτων που καλύπτουν και τους τρεις ενδυματολογικούς κύκλους (Καρδίτσας, Τρικάλων, Παλαμά). Είναι χοροδιδάσκαλος στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεγαλοχωρίου Τρικάλων, το Σύλλογο Πετροχωρίου Τρικάλων «Τα Βίτσαινα» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Τριάδας Καρδίτσας. Έχει συνεργαστεί με διάφορους φορείς και συλλόγους, ενδεικτικά στην δημιουργία του Βιβλίου – λευκώματος «Η Καραγκούνικη Φορεσιά» της κυρίας Μαίρη Πώποτα – Θεολόγη, στη δημιουργία μέρους του λευκώματος του Μουσείου «Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών Βικτωρία Γ. Καρέλια», στο στήσιμο ενοτήτων του Μουσείου στην Καλαμάτα, καθώς επίσης και στη δημιουργία του βιβλίου – λευκώματος «Αγία Άννα μια πόλη ένας θησαυρός» του Πολιτιστικού Συλλόγου «ο Νυλέας» της Αγίας Άννας στη Βόρεια Εύβοια. Έχει παρουσιάσει σε πολλές ημερίδες και σε σεμινάρια την πολυποίκιλτη Καραγκούνικη φορεσιά και τους διαφορετικούς τρόπους του κεφαλόδεσμων που την συνοδεύουν .

Για το Δίκτυο Διαχείρισης Πολιτισμού

Αχιλλέας Λέρας

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia