Μ. Κοντοτόλη: Ως πότε θα παραμένουν απλήρωτοι 3.900 εργαζόμενοι/ωφελούμενοι του ΟΑΕΔ;

Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Βουλευτή Τρικάλων, Μαρίνας Κοντοτόλη, την απλήρωτη εργασία με κυβερνητική βούλα των 3.900 νέων έως 29 ετών, πρώην ανέργων, που εργάζονται ως ωφελούμενοι της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), προκειμένου να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τον Υπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων κατέθεσαν σήμερα 20 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλώντας τους κ.κ. Υπουργούς να απαντήσουν για ποιους λόγους μένουν ακόμα απλήρωτοι οι ωφελούμενοι του προγράμματος με τίτλο: «Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας για 3.900 ανέργους νέους ηλικίας έως 29 ετών», που υλοποιεί η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.).

Ειδικότερα, όπως καταγγέλλουν οι ωφελούμενοι, με το πρόγραμμα αυτό εργάζονται από τα μέσα Αυγούστου του 2023 σε διάφορες επιλεγμένες επιχειρήσεις, προκειμένου να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, εφόσον έχουν ολοκληρώσει τη θεωρητική κατάρτιση στην ψηφιακή οικονομία τουλάχιστον 50 ωρών. Σύμφωνα, δε, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης κι Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αρ. Πρωτ.: 115875/5-12-2022, ορίζεται ότι: «Η Δ.ΥΠ.Α. καταβάλλει κάθε μήνα στους ασκούμενους καθαρή ημερήσια αποζημίωση 27 ευρώ…».

Εντούτοις, τρεις μήνες από όταν άρχισε το πρόγραμμα, οι εργαζόμενοι/ωφελούμενοι δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ και κανείς δεν ξέρει, αν πληρώνονται και οι ασφαλιστικές τους εισφορές για να έχουν ασφάλιση. Δηλαδή, το ίδιο το κράτος, η ίδια η κυβέρνηση, που, υποτίθεται είναι θεματοφύλακας των εργασιακών δικαιωμάτων, είναι ο πρώτος παραβάτης.

Το πώς ζουν, πώς αισθάνονται ή πόσο απογοητεύονται οι νέοι και οι νέες που αγωνιούν να χτίσουν τη ζωή τους, φαίνεται ότι δεν απασχολεί κανένα αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος.

Γι’ αυτό και καλούνται να απαντήσουν για ποιους λόγους υπάρχει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, αν τους παρέχουν ασφάλιση, κυρίως, πότε θα πληρωθούν και τι θα πράξουν, ώστε να μην επαναληφθεί το ίδιο στο μέλλον.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia