Μαγευτική βραδιά με μουσική, ποίηση και συναισθήματα

Μαγευτική βραδιά με μουσική, ποίηση και συναισθήματα

Μαγευτική μουσικο-ποιητική βραδιά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, παρακολούθησαν τρικαλινοί/ες την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024. Στην κατάμεστη αίθουσα του Δίδυμου οθωμανικού λουτρού (στο Μουσείο Τσιτσάνη), πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Από την Αρχαία Ελλάδα στον Ρομαντισμό», με διοργανωτή τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής Τρικάλων, υπό την αιγίδα  του Δήμου Τρικκαίων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων.

Μουσικές και απαγγελίες συνυπήρξαν, δημιουργώντας ένα μοναδικό ακουστικό και λογοτεχνικό τοπίο, μια γέφυρα ανάμεσα στο μεγαλείο της ποίησης της Ελληνικής Αρχαιότητας και στην ποίηση του Γερμανικού Ρομαντισμού.

Τιμήθηκαν οι αρχαίοι Έλληνες ποιητές και ποιήτριες, αλλά και οι γερμανόφωνοι ποιητές του 18ου και 19ου αιώνα, οι οποίοι ανέδειξαν το κλασικό πνεύμα της ελληνικής αρχαιότητας.

Από τα αρχαία χρόνια, η ποίηση υπήρχε, για να εξυμνήσει τον έρωτα, να θρηνήσει την απώλεια, να υμνήσει την ελευθερία, να προβληματίσει, να εμπνεύσει. Τόσοι και τόσοι ποιητές άφησαν το στίγμα τους στο πέρασμα των αιώνων, χαρίζοντάς μας αριστουργήματα λογοτεχνίας.

Μελοποιημένα αρχαία ποιήματα «ζωντάνεψαν», ενώ έργα του Σείκιλου, του Ανακρέοντα, του Σόλωνα, της Σαπφώς, του Σοφοκλή, του Πλάτωνα, του Goethe, του Heine, του Hölderlin και άλλων, απαγγέλθηκαν με μελωδικό τρόπο.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά, τα μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Τρικάλων, Εύη Κολοκυθά (βιολί), Αλέξανδρος Μαυρόγιαννης (πιάνο), Ζωή Στασινού ( τσέλο), Νάντια Ζαχαρή (κρουστά), Νεφέλη Χατζηγεωργιάδη και Δήμητρα Θεοδοσιάδου (απαγγελία).

Τις ερμηνείες ανέλαβαν, η τραγουδίστρια Κατερίνα Τάπανα και ο ηθοποιός Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος. Απήγγειλε η Ίρις Κολτσίδα.

Η παρουσίαση της εκδήλωσης, έγινε από την πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής Τρικάλων κ. Τζένη Τζόκα-Βαρδούλη, ενώ ο φιλόλογος και συγγραφέας κ. Αγαθοκλής Αζέλης, μίλησε για την πρόσληψη της αρχαιότητας από σημαντικούς Γερμανούς ποιητές.

Εκ μέρους του Δήμου Τρικκαίων, χαιρετισμό απηύθυνε η εντεταλμένη σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων Έφη Λεβέντη, ενώ παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, η δημοτική σύμβουλος Βίβιαν Τέγου, ο πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων Χρήστος Λάππας και η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Τρικάλων κα Κρυσταλλία Μαντζανά, η οποία χαιρέτισε την εκδήλωση.

Από το γραφείο Τύπου

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia