Νέα πρωτιά για τον Δήμο Τρικκαίων στον «Δείκτη Αποτελεσματικότητας»

Νέα πρωτιά για τον Δήμο Τρικκαίων στον «Δείκτη Αποτελεσματικότητας»

ην πρώτη θέση στη Θεσσαλία και την 5η σε όλη τη χώρα, για τους μεγάλους ηπειρωτικούς Δήμους το 2023, καταλαμβάνει ο Δήμος Τρικκαίων για την αποτελεσματικότητά του. Αυτό είναι το συμπέρασμα της έρευνας που διεξήγε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών και η οποία αφορά συνολικότερα τον «Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων 2023».
Τον Δείκτης αυτόν δημοσίευσαν στις 20 Δεκεμβρίου 2023 από κοινού το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών και το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης (ΚεΔΕΠΟΔ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Αξιολογεί, δε, «όλες τις δημοτικές αρχές της χώρας βάσει των επιδόσεών τους στα πεδία που αποτελούν τις βασικές τους αρμοδιότητες. Σκοπός του Δείκτη είναι να εντοπίσει τις βέλτιστες πρακτικές και να αναδείξει τα θετικά παραδείγματα των δημοτικών αρχών που έχουν καταφέρει να αξιοποιούν αποτελεσματικά τους διαθέσιμους σ’ αυτές πόρους. Ο Δείκτης έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να περιλαμβάνει όλα τα βασικά στοιχεία αξιολόγησης των Δήμων της χώρας με βασικό στόχο να λειτουργήσει ως αφορμή άμιλλας».

Συγκεκριμένα λαμβάνονται υπ’ όψιν
1. Η οργάνωση και η διακυβέρνηση: το κατά πόσο ο δήμος δρα βάσει ενός συγκεκριμένου επιχειρησιακού πλάνου, με στοχοθεσία, διαφάνεια και λογοδοσία (αποτελείται από 15 ενδείκτες).
2. Η οικονομική διαχείριση: η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, στοχεύοντας στις επενδύσεις για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών με την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του πολίτη (αποτελείται από 8 ενδείκτες).
3. Οι υπηρεσίες: το εύρος υπηρεσιών που προσφέρει ο δήμος σε νέους, παιδιά, ηλικιωμένους, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τις υπηρεσίες πολιτισμού, άθλησης και εκπαίδευσης (αποτελείται από 32 ενδείκτες).
4. Η βιωσιμότητα: το κατά πόσο ο δήμος ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για απορρίμματα, ανακύκλωση και πράσινη ανάπτυξη (αποτελείται από 4 ενδείκτες).
5. Η πολιτική προστασία: ο βαθμός ετοιμότητας του δήμου για επέμβαση σε περιπτώσεις ανάγκης (αποτελείται από 12 ενδείκτες).

Από το γραφείο Τύπου

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia