Ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων τονίζει: «Άμεση ανάγκη ψεκασμών για κουνούπια»

Άμεση ανάγκη ψεκασμών για κουνούπια

Θα θέλαμε σαν ιατρική επιστημονική κοινότητα, να σας επισημάνουμε την  ΑΜΕΣΗ παρέμβαση σας για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που προκύπτει μετά  την κακοκαιρία Daniel και την παραμονή μεγάλων ποσοτήτων ΣΤΑΣΙΜΟΥ ύδατος στις πλημμυρισμένες περιοχές και όχι μόνο. Η παραμονή αυτών των ποσοτήτων νερού , που όπως καταλαβαίνετε έχει επιμολυνθεί με φερτά υλικά, με την πρόσμιξη με λύματα, και εξαιτίας της ίδιας της χρονιότητάς του, αποτελεί την μεγάλη δεξαμενή μικροβίων και ανάπτυξης μεγάλου πληθυσμού κουνουπιών που επωάζονται και αυξάνουν.

Το κουνούπι αυτό, είναι δυνητικά ο υπαίτιος για νόσους όπως ο πυρετός του Δυτικού Νείλου , ο Δάγκειος πυρετός κλπ , που ο επιπολασμός τους αυξάνει την εποχή που διανύουμε (τέλη καλοκαιριού-αρχές φθινοπώρου).

Πριν φθάσουμε σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις, όταν θα είναι δύσκολη η αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων (δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεραπεία των νόσων αυτών) επισημαίνουμε την

  • Άμεση  και απόλυτη ανάγκη για αεροψεκασμούς στις πληγείσες περιοχές καθώς και σε όλο το Νομό.
  • Την εύρεση τρόπων απολύμανσης των περιοχών, δεδομένου ότι καιροφυλακτούν και αρρώστιες από τρωκτικά, πχ λεπτοσπείρωση.
  • Παρότρυνση των πολιτών να φορούν προστατευτική στολή  ή χοντρά ρούχα ,γάντια ,μάσκες  στην καθαριότητα των σπιτιών τους στις περιοχές αυτές και γενικά οι πολίτες να παίρνουν μέτρα ατομικής προστασίας έναντι των κουνουπιών  π.χ μακριά ρούχα, αντικουνουπικά.

η Πρόεδρος                              ο Γεν. Γραμματέας

Αθανασίου-Γιαγιάκου Μαρία           Γκαραβέλλας Στέφανος

Βιοπαθολόγος                                Ψυχίατρος

Copyright 2023

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia