Οι δράσεις του Δήμου Τρικκαίων για τους Ρομά στο 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο Τρικάλων

Οι δράσεις του Δήμου Τρικκαίων για τους Ρομά στο 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο Τρικάλων

Για τις δράσεις του Δήμου Τρικκαίων για την κοινωνική ένταξη κι ενσωμάτωση των Ρομά στην τοπική κοινωνία ενημερώθηκαν μαθητές/τριες του 7ου Πειραματικού Γυμνασίου Τρικάλων. Την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024 και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ρομά (8 Απριλίου) πραγματοποιήθηκε σχετική ενημέρωση στο σχολείο, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν για τη διαφορετικότητα της πολιτισμικής ομάδας των Ρομά, τις πολλαπλές διακρίσεις που βιώνουν ενώ αναφέρθηκαν και οι ενέργειες της πολιτείας που αποσκοπούν στην κοινωνική τους ένταξη. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν οι κοινωνικές δομές του Δήμου Τρικκαίων που μεριμνούν για την κοινότητα των Ρομά σε επίπεδα υγειονομικό, εκπαιδευτικό, εργασιακό και κοινωνικό, με ενημερώσεις για τη σχολική ζωή, με δράσεις εμβολιασμού, με ενημερώσεις για την υγεία κ.α.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Δήμητρα Νάτσινα, η οποία τόνισε ότι η συμπερίληψη των παιδιών Ρομά στο εκπαιδευτικό περιβάλλον είναι το «κλειδί» για την αποδοχή της διαφορετικότητας και την προώθηση της ισότητας.

Την παρουσίαση με όλα τα αναλυτικά στοιχεία έκαναν, η προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικών Πολιτικών και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Τρικκαίων κ. Βέρα Ντάκου και τα στελέχη των Παραρτημάτων Ρομά κ.κ. Λαμπρινή Οικονόμου Λαμπρινή (ψυχολόγος), Μαρία Παπανικολάου Μαρία (νοσηλεύτρια), Κωνσταντίνα Καραλή (ειδική παιδαγωγός), Παρασκευάς Φουντούνας και Διονύσης Πάσσιος (διαμεσολαβητές). Στη δράση συμμετείχε ο πρόεδρος του συλλόγου των Ρομά κ. Τσάτσος Μανώλης. Μάλιστα Οι διαμεσολαβητές των Παραρτημάτων Ρομά παρουσίασαν  στους μαθητές την κουλτούρα και τα ήθη, έθιμα της κοινότητας μέσα από βιωματικές εμπειρίες.

Στόχοι της δράσης ήταν η αποδυνάμωση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων που είναι συνυφασμένες με την  κοινωνική ομάδα των Ρομά και η κινητοποίηση της σχολικής κοινότητας ώστε να αναζητήσει μέσα από το εκπαιδευτικό έργο τις διασταυρώσεις των πολιτισμών και όχι των διαχωρισμό αυτών.

Το Κέντρο Κοινότητας χρηματοδοτείται από το «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλία» 2021-2027.

Από το γραφείο Τύπου

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia