Οι ψάλτες των Τρικάλων παρόντες στις πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλία.

Με επιτυχία διεξήχθη την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, μια ξεχωριστή και πρωτότυπη εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Δανιήλ Πρωτοψάλτου.

Ο Δανιήλ Πρωτοψάλτης, με καταγωγή από τον Τύρναβο Λαρίσης, συγκαταλέγεται, μεταξύ των σημαντικότερων εκκλησιαστικών μουσικών και  συνθετών  του 18ου αιώνα.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν πληροφορίες, άγνωστες στο ευρύ κοινό , για τη ζωή και μελοποιητικό έργο του μεγάλου πρωτοψάλτη από τους ομιλητές Δημήτριο Λάσκο και Κυριάκο Τζουραμάνη.

Ο Δανιήλ μαθήτευσε στην Κωνσταντινούπολη και διακόνησε, διαδοχικά, την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία ως δομέστικος , λαμπαδάριος και πρωτοψάλτης έως και τον θάνατό του, το 1770.

Στην εκδήλωση ύμνους του Δανιήλ Πρωτοψάλτη απέδωσαν με την παρουσία τους οι πανελλαδικά καταξιωμένες χορωδίες «Εργαστήρι Ψαλτικής» υπό τη διεύθυνση του Αθανασίου Παϊβανά, η «Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία» υπό τη διεύθυνση του Γεωργίου Κωνσταντίνου και  “Χορός αγγελικός” υπό τη διεύθυνση του κ. Γεωργίου Καραγιαννάκη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Αργυροπουλος, ο Πρωτοψάλτης και για πολλά έτη πρόεδρος του συλλόγου ιεροψαλτών Λαρίσης κ. Φώτης Κερμελιδης ο πρόεδρος του Σωματείου Ιεροψαλτών Ν Τρικάλων κ. Αθανάσιος Γ Δημητρίου και ο Ταμίας του κ. Ευθύμιος Σπύρου και ο πρόεδρος του συλλόγου Θεσσαλοί Μελωδοι Γεώργιος Λεμονοπουλος, καθώς και φιλόμουσοι  ιερείς μοναχοί και μοναχές και πλήθος κόσμου.

Εκ του Γραφείου τύπου

Του Σωματείου 

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia