Ομοσπονδία «Η Άνοιξη»: Μετά και την “Agrotica” ένας δρόμος υπάρχει – Μόνο μπροστά μαζικά, ενωτικά, δυναμικά!

Μετά και την “Agrotica” ένας δρόμος κι ένας τρόπος μόνο υπάρχει: Μόνο Μπροστά και πιο Μαζικά ,Ενωτικά , Δυναμικά!    

Ξεκάθαρο μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις  στείλαμε  σήμερα χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι από όλη σχεδόν τη χώρα με το πολύ μεγάλο συλλαλητήριό μας στην «Agrotica» .

Διατρανώσαμε ότι δεν θα κάνουμε  βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά μας . Στα ιδιαίτερα μαζικά τα μπλοκ των αγροτών από τη Θεσσαλία ,συμμετείχαμε και δεκάδες συνάδελφοι από τα Τρίκαλα. Πολυπληθής ήταν οι συμμετοχή αγροτών από το μπλόκο του Ζάρκου και από Αγροτικούς Συλλόγους διαφόρων χωριών του κάμπου, που μεταβήκαμε οργανωμένα με λεωφορεία αλλά ιχ στη Θεσσαλονίκη.

Η μεγάλη διαδήλωση ξεκίνησε στη βόρεια πύλη της ΔΕΘ ,όπου  σε μια συμβολική κίνηση αγρότες από την Αγιά της Λάρισας έριξαν στο οδόστρωμα κάστανα και μήλα.

Στη συνέχεια συγκροτημένα με τα μπλοκ μας ,ανάλογα την περιοχή ,τους αγροτικούς συλλόγους ,τις ομοσπονδίες , μπήκαμε  μέσα στο χώρο της ΔΕΘ για να διαδηλώσουμε για τα δίκαια αιτήματά μας  που αφορούν την ίδια μας την επιβίωση. Στη συγκέντρωση που έγινε μέσα στο χώρο της έκθεσης μίλησαν πρόεδροι των Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων από την Καρδίτσα, τη Λάρισα , τη Φθιώτιδα, των μπλόκων Αταλάντης , Ανθήλης ,Αλμωπίας -Πέλλας ,των συλλόγων Εορδαίας ,Βεγορίτιδας ,του μελισσοκομικού συλλόγου Πρέβεζας κ.α

            «Αγρότες ενωμένοι ποτέ νικημένοι» , «Δεν υποχωρούμε, αν δεν δικαιωθούμε», ήταν τα συνθήματα που ακούγονταν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης .

«Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, όλοι αν ενωθούμε θα βγούμε νικητές», το σύνθημα που ακούστηκε όταν σε μια συμβολική κίνηση οι αγρότες μοίρασαν μήλα στους φοιτητές, οι οποίοι βρίσκονται και αυτοί σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ έγινε και χαιρετισμός από φοιτήτρια-εκπρόσωπο του Φοιτητικού Συλλόγου Γεωπονίας του ΑΠΘ

Στο πλευρό μας και εργαζόμενοι που δίνουν μάχη στους χώρους δουλειάς απέναντι στην εργοδοσία και ταυτόχρονα προετοιμάζουν την απεργία στις 28 Φλεβάρη με χαιρετισμό από τον πρόεδρο Συνδικάτου Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Κ. Μακεδονίας

Η μεγάλη διαδήλωση ολοκληρώθηκε στη νότια πύλη της ΔΕΘ, εκεί που συνάδελφοί μας αγρότες από τη Μακεδονία έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους από την Πέμπτη, κάτω από τους ήχους των συνθημάτων και  των παρατεταμένων κορναρισμάτων από τα τρακτέρ.

          Μέσα από τις ομιλίες της συγκέντρωσης δόθηκαν απαντήσεις στην αδιαλλαξία ,την προκλητικότητα και τις ξαναζεσταμένες υποσχέσεις τις κυβέρνησης

Τονίστηκε απ’ όλες τις ομιλίες πως η κυβέρνηση  ουσιαστικά αρνείται να απαντήσει καθαρά και επί της ουσίας στα συγκεκριμένα αιτήματα που θέτουν οι αγρότες.

Για παράδειγμα :

Για τη μείωση του κόστους παραγωγής οι αγρότες ζητάμε  αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

Η κυβέρνηση «περί άλλων τυρβάζει», κάνοντας λόγο για επιστροφή φόρου καυσίμων (η οποία μάλιστα είναι μικρότερη σε σχέση με εκείνη που έπαιρναν οι αγρότες το 2016, όταν την έκοψε η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ), για αναστολή πληρωμών στους λογαριασμούς του ρεύματος η οποία θα διαρκέσει 2 χρόνια και για ρύθμιση των χρεών για 5 χρόνια, λες και θα μπορούσαν οι Θεσσαλοί αγρότες, που λόγω των πλημμυρών έχουμε  μείνει χωρίς το παραμικρό εισόδημα, να πληρώσουμε το τωρινό ρεύμα. Σε ό,τι αφορά την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, την αρνείται, επικαλούμενη μια μείωση που έκανε στο παρελθόν, όταν και με αυτήν τη μείωση οι τιμές παραμένουν απλησίαστες για τους παραγωγούς.

•  Για τις μεγάλες ζημιές που έχουν προκληθεί στην παραγωγή από τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, την παγωνιά, τις αρρώστιες φυτών και ζώων, ζητάμε   αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ειδικά σε όσους καταστράφηκαν τα χωράφια και να ζώα τους να δίνεται μέχρι να μπορέσουν να παράξουν ξανά. Επίσης, να μην υπάρξει καμία αλλαγή χρήσης γης και να μη γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

• Η αναπλήρωση εισοδήματος να αφορά όλες τις καλλιέργειες που έχουν πληγεί από κάθε αιτία, και να υπολογίζεται με βάση το πραγματικό κόστος παραγωγής, την πραγματική ζημιά και το αναμενόμενο εισόδημα που θα έβγαζαν οι πληγέντες, αντί με βάση την ασφαλιζόμενη αξία που προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ.

• Επιπλέον ζητάμε   αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να δίνει αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών από όλες τις αιτίες και σε όλα τα στάδια παραγωγής, χωρίς πρόσθετο χαράτσωμα. Τασσόμαστε  ενάντια στην αλλαγή του κανονισμού που προβλέπει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, ενώ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της παραγωγής.

Τι λέει για τα παραπάνω η κυβέρνηση; Παρουσιάζει ως «κοσμογονία» την αυτονόητη πρόβλεψη για ετήσια κρατική επιχορήγηση από τον ΕΛΓΑ, ύψους μέχρι το 20% των εσόδων του από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. Κι αυτό, ενώ γνωρίζει ότι ακόμα και σήμερα παραμένουν οι καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων, καθώς επίσης ότι και αυτές είναι ανεπαρκείς και δεν καλύπτουν όλες τις ασθένειες – ζημιές.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ακόμα δεν έχει χορηγηθεί ούτε καν το έκτακτο βοήθημα των 6.600 ευρώ σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση, ούτε και επίδομα ενοικίου σε όσους δεν μπορούν να διαμείνουν στα πλημμυρισμένα σπίτια τους από τις πρόσφατες μεγάλες καταστροφές.

Και την ίδια στιγμή κάνει πως δεν ακούει τους Θεσσαλούς αγρότες όταν διεκδικούν να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, χωρίς καμία προϋπόθεση και με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ, και άλλα μέτρα στήριξης του εισοδήματος.

Αποφασισμένοι  εντείνουμε  τον αγώνα μας.

• Δευτέρα 5 Φλεβάρη , οι συντονιστικές επιτροπές των μπλόκων Ζάρκου δήμου Φαρκαδόνας & Βασιλικής δήμου Μετεώρων μαζί με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Άνοιξη»  διαδηλώνουν μετα αγροτικά τους μηχανήματα μέσα στο κέντρο των Τρικάλων ,στις 12 το μεσημέρι. Προσυγκέντρωση αγροτικών μηχανημάτων για το συντονισμό της κινητοποίησης θα γίνει στις 11πμ , στην περιφερειακή οδό Τρικάλων-Ιωαννίνων , στο Κολυμβητήριο Τρικάλων.

Τρίτη 6 Φλεβάρη, συμμετέχουμε στην  πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού των μπλόκων ,όπωςαποφασίστηκε σήμερα στην Agrotica , που θα γίνει στη Νίκαια της Λάρισας.

• Καλούμε όλους τους φορείς του νομού Τρικάλων να δηλώσουν την συμπαράστασή στους στον δίκαιο

αγώνα μας για την επιβίωσή μας, με αποφάσεις αλληλεγγύης, ψηφίσματα, επισκέψεις στα μπλόκα,

καθώς και με την οικονομική τους συνδρομή, για τις ανάγκες του αγώνα μας. Ήδη έχουν εκφραστεί αρκετοί φορείς , δίνοντας και οικονομική ενίσχυση, ενώ διοργανώνουν και επισκέψεις αλληλεγγύης στα μπλόκα Ζάρκου και Βασιλικής ,αύριο Κυριακή 4 Φλεβάρη ,μετά τις 12 το μεσημέρι .

Ενωμένοι και πιο Δυνατοί απαντάμε στην κυβέρνηση, ζητώντας να δώσει λύσεις

3 Φλεβάρη 2024

 

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων – Η Άνοιξη

 

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia