Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και Πρόγραμμα eTwinning «(We are) ALL BORN ‘IN’» από το 13ο Δημοτικό Σχολείο & το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Τρικάλων

Μία μέρα ξεχωριστή, μία μέρα γεμάτη χαρά, αγάπη, αγκαλιές. Μία μέρα όπως θα έπρεπε να είναι η κάθε μέρα, σε ένα σχολείο συμπεριληπτικό. Σε ένα σχολείο στο οποίο γίνεται προσπάθεια η εκπαίδευση να προσαρμοστεί στις ανάγκες όλων των μαθητών/ριών, συμπεριλαμβανομένων των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, παρέχοντας τις κατάλληλες υποστηρικτικές υπηρεσίες και προγράμματα. Τα σχολειά μας δυστυχώς, απέχουν κατά πολύ από το πρότυπο των συμπεριληπτικών σχολείων. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τους/τις μάχιμους εκπαιδευτικούς να αναλαμβάνουν και να οργανώνουν πρωτοβουλίες με σκοπό τη συμπερίληψη, τη συμμετοχή, την αποδοχή.

Μια τέτοια μέρα, λοιπόν, ζήσαμε στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων (Ριζαριό), τη Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για τα ΑμεΑ (3 Δεκεμβρίου) και του eTwinning προγράμματος “(We are) ALL BORN ‘IN’” του οποίου ιδρυτής είναι το σχολείο μας με τη συμμετοχή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Τρικάλων και άλλων ειδικών, γενικών και συμπεριληπτικών σχολείων από Ελλάδα (Αθήνα), Τουρκία, Λιθουανία, Πορτογαλία και Ρουμανία. 

Η συνύπαρξη και η βιωματική κοινή δράση μεταξύ πολλών μαθητών/ριών με και χωρίς αναπηρία ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία για τους περισσότερους από μας. Συγκεκριμένα, είχαμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχτούμε μαθητές/ήτριες και προσωπικό από το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Τρικάλων  και να βιώσουμε μοναδικές στιγμές…Παίξαμε βιωματικά παιχνίδια, δημιουργήσαμε αφίσες, χορέψαμε, τραγουδήσαμε, γελάσαμε, αγκαλιαστήκαμε…δεθήκαμε! Ξεχωριστές στιγμές η διαδικτυακή σύνδεση με τους εταίρους μας και η παρουσίαση του πρωτότυπου τραγουδιού της Φιλίας και της Συμπερίληψης που έχει δημιουργήσει το σχολείο μας σε μουσική της κ. Κωνσταντίας Λάσκου. Δεν θα πούμε άλλα για τη μέρα αυτή…θα κλείσουμε με λόγια από τα στόματα μερικών παιδιών μας: “Ήταν ό,τι πιο όμορφο έχω ζήσει στο σχολείο όλα αυτά τα χρόνια”, “Δεν έχω ξαναδεί πιο χαρούμενα παιδιά”, “Εγώ δεν χορεύω ποτέ…σήμερα έχω ρίξει τον χορό της ζωής μου”, και μαζικά από όλα τα παιδιά “ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΑΝΑΒΡΕΘΟΥΜΕ;”. Θα υπάρξει και συνέχεια…προς το παρόν “ταξιδέψτε” μέσα από την παρακάτω παρουσίαση:  https://bit.ly/3GAatNh .

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia