Παγκόσμια Ημέρα Φωνής – Γράφει η Εύη Καρκανιά

«Η ανθρώπινη φωνή είναι το όργανο της ψυχής» – αυτό το απόφθεγμα του Henry Wadsworth Longfellow ισχύει ακόμα και σήμερα. Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Φωνής γιορτάζεται στις 16 Απριλίου. Η ημέρα είναι αφιερωμένη στο δώρο της φωνής. Όλοι γνωρίζουμε πώς η φωνή μας παίζει καθοριστικό ρόλο στην καθημερινή επικοινωνία.

Ποιες είναι οι διαταραχές φωνής;

Οι διαταραχές της φωνής είναι μια σειρά καταστάσεων που επηρεάζουν τον λάρυγγα. Γενικά θα μπορούσαμε να πούμε πως διαταραχή φωνής είναι η οποιαδήποτε αλλοίωση στα τρία χαρακτηριστικά της φωνής: ύψος, ένταση και ποιότητα φωνής. Μια διαταραχή φωνής μπορεί να συνοδεύεται από πόνο, δυσκολία ή κούραση κατά την ομιλία. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που ακούγεται η φωνή, για παράδειγμα, κάνοντας την να ακούγεται βραχνή, με κραυγή, τεντωμένη, με αναπνοή ή αδύναμη. Οι διαταραχές της φωνής μπορεί επίσης να κάνουν τον λαιμό να αισθάνεται διαφορετικό, για παράδειγμα μπορεί να αισθάνεστε πόνο ή ξηρότητα.

Οι διαταραχές της φωνής μπορεί να προκαλέσουν δυσκολίες στην καθημερινή ζωή για μερικούς ανθρώπους. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι δύσκολο να σε ακούσουν άλλα άτομα ή μπορεί να επηρεάσει τη δουλειά, το σχολείο ή τα χόμπι σου. Οι διαταραχές της φωνής μπορεί επίσης να προκαλέσουν απογοήτευση, χαμηλή διάθεση ή απομόνωση σε ορισμένες περιπτώσεις.

Μερικές κοινές φωνητικές διαταραχές είναι οι εξής:

·       Λαρυγγίτιδα.

·       Δυσφωνία μυϊκής τάσης.

·       Νευρολογικές διαταραχές φωνής, όπως σπασμωδική δυσφωνία.

·       Πολύποδες, οζίδια ή κύστεις στις φωνητικές χορδές (μη καρκινικές βλάβες)

·       Προκαρκινικές και καρκινικές βλάβες.

·       Παράλυση ή αδυναμία φωνητικών χορδών.

·       Λευκά μπαλώματα που ονομάζονται λευκοπλακία.

Πώς μπορεί η Λογοθεραπεία να βοηθήσει την κατάσταση της φωνής μου;

Οι Λογοθεραπευτές παίζουν σημαντικό ρόλο στη βοήθεια ατόμων με φωνητικές διαταραχές και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Αφού επισκεφτείτε έναν ΩΡΛ γιατρό, μπορεί να παραπεμφθείτε σε Λογοθεραπευτή για φωνοθεραπεία.

Η συνεδρία με έναν Λογοθεραπευτή, με στόχο την αντιμετώπιση διαταραχών φωνής:

·       Σας βοηθά να κατανοήσετε ποιοι παράγοντες έχουν συμβάλει στο πρόβλημα της φωνής σας.

·       Σας δίνει πληροφορίες και συμβουλές για τη φωνή σας.

·      Προτείνονται κάποιες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βελτιώσετε τη φωνή σας ή να μειώσετε τον αντίκτυπο που έχει στην καθημερινή διαβίωση.

·     Διδάσκονται μερικές θεραπευτικές τεχνικές και ασκήσεις για να βελτιώσετε τη φωνή σας. Συνήθως θα σας ζητηθεί να τις κάνετε τακτικά στο σπίτι, κάτι σαν φυσιοθεραπεία για τη φωνή σας.

·    Εκπαιδεύονται  οι γύρω σας (για παράδειγμα, η οικογένειά σας ή το σχολείο, με την άδειά σας) σχετικά με την κατάσταση της φωνής σας και πράγματα που μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν.

·       Σας διδάσκει πώς να διατηρείτε τη φωνή σας υγιή μακροπρόθεσμα.

Ορισμένες καταστάσεις φωνής μπορεί να βελτιωθούν από μόνες τους και πολλές άλλες να χρειαστούν τη συμβολή ενός Λογοθεραπευτή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα πρόβλημα φωνής μπορεί να είναι μακροπρόθεσμο. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ΩΡΛ ιατρός και ο Λογοθεραπευτής θα προσπαθήσουν να συνεργαστούν μαζί σας για να βρουν τρόπους να μειώσουν τον αντίκτυπο του προβλήματος στην καθημερινότητά σας.

Καρκανιά Εύη

Msc Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Εmail επικοινωνίας – διευκρινήσεων: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow on Instagram: speech_balloon

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia