«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2024» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων

«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2024» 

23 – 27 Μαΐου 2024

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων συμμετέχοντας και φέτος στην επικοινωνιακή δράση της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ.Α. «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2024» διοργανώνει δύο εκπαιδευτικές δράσεις και μία θεματική ξενάγηση σε μνημεία του νομού Τρικάλων:

  1. Ασπροκκλησιά Δ. Μετεώρων.: Την Πέμπτη 23 Μαΐου και 10 π.μ., θα γίνει παρουσίαση, σε μαθητές Δημοτικών σχολείων, της βυζαντινής τέχνης της τοιχογραφίας από το εκκλησάκι της Κοίμησης Θεοτόκου (Παναγία), μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση του έργου για την συντήρηση και αποκατάσταση του τοιχογραφικού διακόσμου του μνημείου από την ΕΦΑ Τρικάλων. Θα γίνει  γνωριμία των μαθητών με το χρώμα και την ζωγραφική παράδοση του βυζαντίου, ενώ παράλληλα έμφαση θα δοθεί στις παραδόσεις και τους θρύλους της περιοχής που συνδέονται με το μνημείο.

Επίσης στον ναό της Κοίμησης Θεοτόκου (Παναγία) της Ασπροκκλησιάς την Κυριακή 26 Μαΐου στις 12 μ.μ. θα γίνει θεματική ξενάγηση στο ευρύ κοινό για το μνημείο και τις τοιχογραφίες του που συντηρήθηκαν από την ΕΦΑ Τρικάλων, με ιδιαίτερη αναφορά στις τρεις διαφορετικές περιόδους που αυτές φιλοτεχνήθηκαν και με αναφορές στην τέχνη και τεχνική της βυζαντινής τοιχογραφίας.

Οι δύο δράσεις στην Ασπροκκλησιά γίνονται σε συνεργασία με τον εικαστικό Ηλία Κοτσίρα και το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού και Φυσικής Ιστορίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπροκκλησιάς.

  1. Αχλαδοχώρι Δ. Φαρκαδόνας: τη Δευτέρα 27 Μαίου και 10 π.μ. Στον βυζαντινό ναό της Κοίμησης στο Αχλαδοχώρι, μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις τοιχογραφίες του μνημείου μετά τις εργασίες συντήρησής τους από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων. Στην ξενάγηση που θα γίνει από αρχαιολόγους της ΕΦΑ Τρικάλων, τα παιδιά θα έρθουν κοντά στην βυζαντινή τέχνη και θα ανιχνεύσουν τις διαφορετικές φάσεις των τοιχογραφιών.

Η συντήρηση των τοιχογραφιών στα μνημεία της Κοίμησης Θεοτόκου Ασπροκκλησιάς και της Κοίμησης Θεοτόκου Αχλαδοχωρίου υλοποιήθηκαν από την ΕΦΑ Τρικάλων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ  (Ε.Π. «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014-2020»)

Από τα γραφεία της ΕΦΑ Τρικάλων

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia