ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρικάλων: Με τα “ναι μεν αλλά…” του κ. Μητσοτάκη δεν λύνονται τα προβλήματα των αγροτών

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρικάλων: Με τα “ναι μεν αλλά…” του κ. Μητσοτάκη δεν λύνονται τα προβλήματα των αγροτών

Το μόνο που βρήκε να πει ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τους αγρότες της Θεσσαλίας είναι πως έχουν δίκιο και συνέχισε μετά με “ναι μεν, αλλά”. Πιο συγκεκριμένα κατέστησε σαφές πως μετά από 6 μήνες  καταστροφικής κυβερνητικής ανεπάρκειας στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας Daniel, δεν μπορεί να τους δικαιώσει. Με τη γνωστή τακτική του επιχείρησε για άλλη μια φορά να κερδίσει πολιτικό χρόνο υποσχόμενος μελλοντικές  συζητήσεις για ανεύρεση λύσεων στο απώτερο μέλλον.

Την ώρα που η οικονομική ασφυξία οδηγεί τους αγρότες της Θεσσαλίας σε αδυναμία συνέχισης της παραγωγικής δραστηριότητας ο πρωθυπουργός κάνει μαζί τους ραντεβού στα τυφλά. Δίνει αόριστες υποσχέσεις για έργα που θα γίνουν όταν και αν καθοριστούν,  μιλάει για “ελεγχόμενες πλημμύρες” αδυνατώντας να πει το πώς και το πού.

Στην πραγματικότητα αδυνατεί να ξεκαθαρίσει το ζήτημα των αναγκαίων αποζημιώσεων, δεν μπορεί να προσδιορίσει σαφή χρονοδιαγράμματα για την αποκατάσταση των ζημιών στα εδάφη, τις αγροτικές υποδομές, τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, τις αποθήκες, το ζωικό κεφάλαιο, τις καλλιέργειες. Στα λόγια του πρωθυπουργού πηγαινοέρχονται τα εκατομμύρια σαν στραγάλια, στην τσέπη των παραγωγών όμως δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ.

Καλούμε τον κ.Μητσοτάκη να υλοποιήσει άμεσα τις 8 προτάσεις που κατέθεσε ο πρόεδρός μας Στέφανος Κασσελάκης για:

-κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και ο ΦΠΑ πρέπει να κατεβεί στον υπερμειωμένο συντελεστή, από το 24% στο 6%.

-πλαφόν στα επτά σεντς την κιλοβατώρα στο αγροτικό ρρύμα

-επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξήσεις που έχουν παρουσιαστεί.

-πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής κι εμπορίας εφοδίων.

– αποζημιώσεις ΕΛΓΑ στο 100% σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο. Αποζημιώσεις για εξοπλισμούς, εγκαταστάσεις κι έγγειο κεφάλαιο το οποίο έχει επηρεαστεί από πυρκαγιές και πλημμύρες. Ο ΕΛΓΑ θα παραμείνει δημόσιος.

-στη Θεσσαλία θα πρέπει επιτέλους να γίνουν τα αντιπλημμυρικά και τα αρδευτικά έργα.

-επανασχεδίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχαδίου της ΚΑΠ. Δεν είναι δυνατό η ΝΔ να έχει αφαιρέσει 240 εκατ. ευρώ από τη βασική ενίσχυση, δημιουργώντας διακρίσεις μεταξύ μεγάλων και μικρών παραγωγών.

-ρύθμιση των οφειλών των αγροτών ώστε η αγροτική γη να μην απειλείται από αναγκαστική ρευστοποίηση.

Η κατάσταση στην αγροτική παραγωγή είναι πολλή σοβαρή και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε  με ελαφρότητα ούτε με αοριστολογίες. Αφορά την αξιοπρεπή διαβίωση των αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων. Αφορά  τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους και τη διατροφική επάρκεια της χώρας. Αφορά την εθνική οικονομία. Μας αφορά όλους.

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρικάλων

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia