Tο Σωματείο Ιεροψαλτών Τρικάλων στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τη Σχολή της Χάλκης

Tο Σωματείο Ιεροψαλτών Τρικάλων στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τη Σχολή της Χάλκης.

Την Κωνσταντινούπολη και τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι επισκέφθηκε την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023 πολυμελής αντιπροσωπεία του Σωματείου Ιεροψαλτών Ν. Τρικάλων “Ιωάννης ο Δαμασκηνός”. Τους Τρικαλινούς Ιεροψάλτες ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου όπου χοροστάτησε από το παραθρόνιο  στην Ιερά Ακολουθία του Εσπερινού. Ο πρόεδρος του Σωματείου Αθανάσιος Γ. Δημητρίου απευθυνόμενος κατά την προσφώνησή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη είπε τα εξής: 

“Παναγιώτατε, σήμερα έχουμε την τιμή  και τη χαρά, να βρισκόμαστε ενώπιον Σας, ως ταπεινοί προσκυνητές και να εξαιτούμαστε την ευχή Σας, την ευχή του Πρωτόθρονου της Εκκλησίας της Ορθοδοξίας. Και όντως η χαρά μας είναι μεγίστη, διότι για πρώτη φορά από την ίδρυσή μας το 1977 το Σωματείο μας επισκέπτεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον  ηγέτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Γνωρίζουμε Παναγιώτατε ότι η αποστολή σας είναι να διαφυλάττετε την δογματική αλήθεια και να συνεχίσετε το έργο των Αγίων Αποστόλων, οι οποίοι ήσαν μάρτυρες της Αναστάσεως του Χριστού.

Γνωρίζουμε Παναγιώτατε ότι είστε ο Λύχνος του Φαναρίου, η λαμπάδα του Γένους μας, όπου ανάβετε τους πυρσούς  και στέλνετε στην Ορθοδοξία παγκόσμια φωτεινά σήματα, βαδίζοντας με επίγνωση στα βήματα του μαρτυρικού Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄.

Γνωρίζουμε την αγωνία σας να μην οπισθοχωρήσετε στο ελάχιστο Παναγιωτατε και γίνετε αιτία να αλλοιωθεί η Παράδοση μας, να  προδοθεί η πίστη μας και να χλευασθεί η Ορθοδοξία.

Είστε άφθονη πηγή παρηγοριάς και καλός καπετάνιος στις δύσκολες ώρες πλεύσης του σκάφους της Εκκλησίας. Είστε ο ποιμήν ο καλός για τα λογικά πρόβατα απανταχού της Οικουμένης που προσβλέπουν με ελπίδα στο πρόσωπο σας παρόλο που ζείτε  μέσα σε ένα  εχθρικό θα λέγαμε  περιβάλλον. Είστε ο άγρυπνος βιγλάτορας που μαζί με τους εκλεκτούς επισκόπους συνεργάτες σας και τον ιερό κλήρο,   αγρυπνείτε για να μην εισέλθουν στο ποίμνιο λύκοι βαρείς. Όμως στα τόσα χρόνια ποιμαντορίας σας γνωρίζετε καλύτερα από εμάς ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν στηρίζεται στη δυναμική των αριθμών, διότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ιδέα είναι ιερό σύμβολο, είναι ιερή πόλη και αξίζει μόνο σεβασμός και τιμή. Ακόμα και μόνος σας να απομείνετε στο Φανάρι αυτό δεν θα πάψει να είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας.

Θα είστε για εμάς η ζωντανή εικόνα του Χριστού, ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης, το μέγα καύχημα του Γένους μας, το σέμνωμα η τιμή και η δόξα.

Παναγιώτατε, παρόλο που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όλες αυτές τις μέρες εξέδιδαν ανακοινώσεις για αποφυγή επισκέψεων στην Τουρκία λόγω επικείμενων τρομοκρατικών ενεργειών, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν αλλά και τον φοβερό σεισμό που έπληξε τη χώρα χθες, η αγάπη μας προς το σεπτό πρόσωπο σας υπερνίκησε τους φόβους μας, γι’ αυτό και πολλοί από εμάς ήρθαμε οικογενειακώς να σας επισκεφθούμε και να πάρουμε την ευχή σας. Και στρέφοντας το βλέμμα μας προς Εσας με ευγνωμοσύνη για το έργο που επιτελείτε, προσευχόμεθα υιικώς ο πανάγαθος Θεός να σας χαρίζει έτη πολλά, μεστά υγείας και έργων αγαθών”. 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Δημητρίου και τα μέλη του Σωματείου πρόσφεραν στον Πατριάρχη ως δώρα   εκκλησιαστικά αντικείμενα και τρικαλινά παραδοσιακά προϊόντα ενώ στο τέλος, αντί πολυχρονισμού έψαλλαν  κατάλληλα για την περίσταση μεγαλυνάρια τα οποία συνέθεσε ο κ. Ευθύμιος Σπύρου.

Την επομένη ημέρα Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 οι Ιεροψάλτες επισκέφθηκαν την Ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης και έγιναν δεκτοί από τον Καθηγούμενο, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αραβισσού κ. Κασσιανό, και την περί αυτόν αδελφότητα. Στο Μέγα Συνοδικό της Σχολής. Υποδεχόμενος τους επισκέπτες ο Καθηγούμενος αναφέρθηκε στην ιστορία της Σχολής, ειδικότερα όμως στη συμβολή της στην Πατριαρχική Μουσική παράδοση, μέσω των μεγάλων Μουσικοδιδασκάλων που δίδαξαν σε αυτήν. Ακολούθησε η ευλογία και κοπή της βασιλόπιτας του Σωματείου από τον Θεοφιλέστατο, ενώ μετά την ξενάγηση των επισκεπτών στους χώρους και τη βιβλιοθήκη της Σχολής,  παρακάθησαν στην προς τιμήν τους παρατεθείσα τράπεζα.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia