Βάσω Μπακάση: Τα «κοστολογημένα» προγράμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ στην Υγεία στοιχίζουν καθημερινά ζωές. 

ΚΟΙΝΟ ΤΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ  ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Τα «κοστολογημένα» προγράμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ στην Υγεία στοιχίζουν καθημερινά ζωές. 

Κι επειδή ο σκυλοκαβγάς τους υποτιμάει τη νοημοσύνη μας, αποτελώντας πρόκληση  για  τον λαό, ας θυμίσουμε ορισμένα ζητήματα.

Θυμίζουμε γεγονότα που στοιχειοθετούν  ότι η πιο «προωθημένη» και εγκληματική εκδοχή της πολιτικής, που κοστολογεί ακόμα και την ανθρώπινη ζωή με προκαθορισμένο ποσό ανά διαγνωστική κατηγορία,  τα λεγόμενα DRG’s (σύστημα Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών), έχει  τη σφραγίδα όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων. Τα DRG’s περιγράφονται ως «εργαλείο μέτρησης του κόστους, συγκριτικής αξιολόγησης και ελέγχου της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των νοσοκομείων».

Στην πράξη, προβλέπουν αυστηρά καθορισμένα πρωτόκολλα για τον τύπο των εξετάσεων, τη θεραπεία, ακόμα και για τις μέρες νοσηλείας, όχι με βάση τις ανάγκες του ασθενούς και τη σοβαρότητα της πάθησης, αλλά με κριτήριο το μειωμένο …budget που διαθέτει κάθε φορά ο κρατικός προϋπολογισμός για την Υγεία.

                                                                                  * * *

Και για να θυμηθούν οι παλιότεροι και να γνωρίζουν οι νεώτεροι: Τα «δικαιώματα χρήσης» των DRG’s τα είχε αγοράσει το 2014 ο Μ. Βορίδης, ως υπουργός Υγείας, από το γερμανικό κράτος, που τα εφάρμοζε ήδη. 

Καθόλου τυχαία, η συγκεκριμένα «πατέντα» επιλέχτηκε σε μια περίοδο που οι μνημονιακές περικοπές στους προϋπολογισμούς ήταν στο «φόρτε» τους και το κράτος αναζητούσε επιπλέον κόφτες για να επιβάλλει με εντελώς αντιεπιστημονικό τρόπο νέες μειώσεις δαπανών για την Υγεία. 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε, έβαλε το 2018 για πρώτη φορά σε πιλοτική μελέτη εφαρμογής DRG’s σε 18 νοσοκομεία όλης της χώρας (ανάμεσά τους και το ΠΓΝ Λάρισας).

Την ευθύνη για την εφαρμογή τους είχε μια Ανώνυμη Εταιρεία, το Κέντρο Κοστολόγησης και Τεκμηρίωσης Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων ΑΕ (ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. ΑΕ),  το οποίο ονομάζεται και ελληνικό ινστιτούτο DRG. Αποστολή του είναι να μετράει την «οικονομική αποδοτικότητα» των νοσοκομείων και με βάση αυτήν την αξιολόγηση να καθορίζει τη χρηματοδότησή τους από τον ΕΟΠΥΥ.

          Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο άλλαξαν και τα πληροφοριακά συστήματα στα 18 αυτά νοσοκομεία, ώστε τα στοιχεία «αποδοτικότητας» για κάθε νοσοκομείο να συγκεντρώνονται σε κεντρικό server στην Αθήνα και έτσι να γίνεται η αξιολόγηση.

Ερώτηση Πρώτη: Πώς επιτυγχάνεται όμως η «οικονομική αποδοτικότητα» στα νοσοκομεία – επιχειρήσεις, που λειτουργούν πλέον με ίδια έσοδα και προσέλκυση πελατών, με βάση το «business plan» του διοικητή – μάνατζερ; 

Απάντηση:  Με τη μείωση του «κόστους» για εξετάσεις και νοσηλεία, μέσω των DRG’s και βέβαια με όσο το δυνατόν λιγότερο, μη μόνιμο, φτηνό υγειονομικό προσωπικό, με εντατικοποίηση της εργασίας, χωρίς επαρκή μέτρα υγείας και ασφάλειας (εξ ου και η μη ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ). Με αυτά τα κριτήρια, όμως, το μόνο που μπορεί να περιμένει ο λαός είναι τραγικά περιστατικά, όπως αυτά που ζήσαμε πριν από λίγες μέρες, με τους θανάτους ασθενών σε Κω και Νέα Μάκρη.

        Ερώτηση Δεύτερη :Πότε μπαίνουν σε εφαρμογή τα DRG’s σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας υποχρεωτικά; 

Απάντηση: Ήδη  από την  1η Ιούλη 2023 και το Γ.Νοσοκομείο Τρικάλων λειτουργεί με την εφαρμογή των DRG.  Που σημαίνει ότι είναι από τις πρώτες «πράξεις» της κυβέρνησης της ΝΔ, με δεδομένη τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν συμφωνήσει  για την εισαγωγή των DRG’s στο δημόσιο σύστημα Υγείας, όταν κυβερνούσαν ή συγκυβερνούσαν. 

Έτσι εξηγείται άλλωστε και το γεγονός ότι στην προεκλογική αντιπαράθεση αυτωντων κομμάτων   δεν είχε  ακουστεί ούτε μισή κουβέντα για τα DRG’s και το ΚΕΤΕΚΝΥ ΑΕ, που από την 1η Ιούλη,  καθορίζουν τα πάντα στα νοσοκομεία και στις άλλες δομές Υγείας, σφίγγοντας κι άλλο τη θηλιά στον λαιμό ασθενών και υγειονομικών.

            Το κοινό τους πρόγραμμα και στην Υγεία δεν μπορεί να κρυφτεί.  Όση αποπροσανατολιστική φασαρία κι αν κάνουν,  τώρα -«κατόπιν εορτής» – κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, κοινός τους στόχος είναι η παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγείας ,  η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με όρους «Ανώνυμων Εταιρειών». Με υγειονομικούς – είλωτες και ασθενείς που θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βρουν γιατρειά.

  • Μήπως δεν το ζήσαμε στη διάρκεια της πανδημίας με τις  οδηγίες προς τους υγειονομικούς, λόγω έλλειψης κρεβατιών ΜΕΘ;
  • Μήπως δεν είδαμε το …προηγμένο…  κράτος της Σουηδίας να το αποτυπώνει ακόμα και στην εποχή έξαρσης του κορονοϊού που κι εκεί νοσηλεύονταν ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; 

Η πείρα και οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν οδήγησαν στην εφαρμογή της πολιτικής του «κόστους–οφέλους», όπου ό,τι δεν αποδίδει κέρδος ή «κοστίζει» ακριβά στο κεφάλαιο και στο κράτος του, θα υπακούει στη λογική «διαλογή ασθενών» και θα καταλήγει σε σύγχρονους Καιάδες. 

Αυτές είναι εικόνες από το μέλλον της Υγείας σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, κι ας προσπαθούν να τις δικαιολογήσουν τώρα με το επιχείρημα των «έκτακτων» τάχα αναγκών.

Αυτή είναι η  ατζέντα τους (που δεν είναι καθόλου κρυφή! ) στην Υγεία, που «κουμπώνει» με τις Οδηγίες και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για μείωση του κόστους, διαμορφώνοντας  τις προϋποθέσεις για νέα εγκλήματα σε βάρος της υγείας ή και της ζωής του λαού.

Ερώτηση Τρίτη («Ερώτηση Κρίσεως»)   Θα το επιτρέψουμε;

Η απάντηση έχει ως κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες της ζωής .  Σ΄ αυτή την «κόντρα»  ,« κέρδη  ή ανθρώπινες  ζωές » ισορροπία στη μέση δεν υπάρχει.  Τους απαντάμε ότι :  τα κέρδη τους δε θα υπερισχύσουν της ανθρώπινης ζωής .

 Η επιτυχία κι αυτής της μάχης  περνάει μέσα από την μαζική κινητοποίηση των Υγειονομικών με τα σωματεία των εργαζομένων και τους συλλόγους  Φορέων του κινήματος. Εκεί  οι κομμουνιστές, οι φίλοι του Κόμματος ,όσοι συμπορεύονται μαζί του πρωτοστατούν .

    Η επιτυχία κι αυτής της μάχης  περνάει μέσα από την ισχυροποίηση του ΚΚΕ . Όσο πιο δυνατό το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατοί οι υγειονομικοί, τόσο πιο ισχυρός ο λαός, στον αγώνα για να μπουν εμπόδια στην άγρια πολιτική που θα κλιμακώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλων.

Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να είναι 100% αντιπολίτευση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, επειδή παλεύει για σύγχρονο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, ενάντια στην πολιτική της Υγείας – εμπόρευμα, που αφήνει εκτεθειμένο και απροστάτευτο τον λαό, για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρήσεων της Υγείας και  των επιχειρηματικών ομίλων.

ΜΠΑΚΑΣΗ ΒΑΣΩ  ,νοσηλεύτρια στο Γ.Ν.Τρικάλων,

στέλεχος του ΚΚΕ , 

περιφερειακή Σύμβουλος Θεσσαίας με την ¨Λαϊκή Συσπείρωση¨ 

& μέλος του Δ,Σ, του Συλλογου Εργαζομένων  του Γ.Ν.Τ.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia