Γυναίκα ηρωϊδα – Γράφει η Έλλη Τσιρογιάννη

Γυναίκα ηρωϊδα

Η Παγκόσμια  Ημέρα της γυναίκας γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο και είναι, ίσως η πιο σημαδιακή ημέρα για το γυναικείο φύλο.

8 ΜΑΡΤΙΟΥ 1857 εργαζόμενες γυναίκες στην Κλωστοϋφαντουργία της Νέας

Υόρκης βγήκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Ο αιματοβαμμένος αγώνας τους έγραψε μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του Παγκόσμιου εργατικού και γυναικείου κινήματος.

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας η 8η Μαρτίου, όπως θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ το 1977,πρς τιμή της γυναίκας, του ‘’μισού του ουρανού’’ για την προσφορά της στην

Ανθρωπότητα, τη ζωή, την οικονομία, την ευτυχία και την μητρότητα.

Το Παγκόσμιο κίνημα  επηρέασε  και την Ελλάδα. Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία αναβαθμίστηκε. Το 1952  οι Ελληνίδες γυναίκες απέκτησαν το δικαίωμα

 να ψηφίζουν  στις εκλογές δημοτικές και βουλευτικές και να υποβάλλουν υποψη-

φιότητα σ’ αυτές. Ας θυμηθούμε μερικές γυναίκες που με τον αγώνα τους και τα

λόγια τους μένουν ΑΘΑΝΑΤΕΣ στην ιστορία του Παγκόσμιου γυναικείου κινήματος.

Αυτές είναι η Κλάρα Τσέτκιν, η Ολυμπία Ντε Γκους,η Φλώρα Τριστάν, η Κουβανέζα

Άννα και άλλες Στην Ελλάδα η πρώτη που σήκωσε το βάρος του αγώνα για τα δικαιώματα και τη χειραφέτησε της γυναίκας ήταν η Καλλιρόη Παρέν.

Δικαίωμα ψήφου η Ελληνίδα απέκτησε το 1952 και το 1953 εκλέγεται η πρώτη γυναίκα στο Κοινοβούλιο η Ελένη Σκούρα.

Η θέση της γυναίκας στην οικογένεια και στην κοινωνία έχει αλλάξει. Η κοινωνική της θέση είναι καλύτερη από πριν, το κατόρθωσαν οι γυναίκες με πολλούς αγώνες.Τιμή και δόξα και στις γυναίκες της ΑΡΓΙΘΕΑΣ. Μέσα στη φτώχεια τους κράτησαν όρθιες τις οικογένειες, μεγάλωσαν με τρυφερότητα παρά τις ελλείψεις τα παιδιά τους. Υπερήφανες, αγέρωχες, στοργικές αφιερωμένες απόλυτα με το νου και την καρδιά τους εκει όπου έμαθαν ότι πρέπει να παραστέκονται.

Η  γυναίκα με την παρουσία της και τη δράση της έχει δυναμικό και πολλαπλό ρόλο στην κοινωνία. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της, αφού είναι το σημείο αναφοράς της οικογένειας. Η 8η Μαρτίου σε όλο τον κόσμο είναι μέρα μνήμης των αγώνων των γυναικών, μέρα αποτίμησης των κατακτήσεων για τους αγώνες των πρωτοπόρων γυναικών που διεκδίκησαν δικαιώματα.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στη μητέρα, στη γυναίκα σύντροφο, στην εργαζόμενη γυναίκα, στην αγρότισσα, στη γυναίκα επιστήμονα και σε όλες τις γυναίκες ότι αξίωμα  κι αν έχουν. ΤΙΜΉ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΥΝΑΙΚΑ!!

                                                                     Τρίκαλα 8 Μαρτίου 2024

                                                                      Έλλη Τσιρογιάννη

                                                          Πρόεδρος Αργιθεατών Τρικάλων

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia