Μήνυμα του Δ/ντη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστου Τρικάλη για την Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ Κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΡΙΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές,

Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Το πρόβλημα της σχολικής βίας και του εκφοβισμού (ΣΒΕ) παρατηρείται όλο και περισσότερο στις σύγχρονες κοινωνίες με σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου, αλλά και για τη διαδικασία της μάθησης.

Ο σχολικός εκφοβισμός έχει επικρατήσει με τον αγγλικό όρο «bullying». Στην Ελληνική γλώσσα, σύμφωνα με την ελληνική βιβλιογραφία αποδίδεται με διάφορες ονομασίες.

Σύμφωνα μ’ αυτόν τον ορισμό, κάθε μορφή επιθετικότητας δεν αποτελεί αυτόματα μορφή εκφοβιστικής συμπεριφοράς, όπως για παράδειγμα η εκδήλωση επιθετικότητας κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού.

Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί ομαδικό φαινόμενο, καθώς εμπλέκονται σ’ αυτό εκτός από τον/τους μαθητές που εκφοβίζουν και αυτόν/αυτούς που εκφοβίζονται, όσοι είναι παρόντες στο περιστατικό αλλά και αυτοί που μπορεί να μην είναι παρόντες αλλά να γνωρίζουν ότι συμβαίνουν αυτά τα περιστατικά. Οι τελευταίοι μπορεί να είναι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί ή άλλοι εργαζόμενοι στη σχολική μονάδα ή ακόμα και οι γονείς.

Ο σχολικός εκφοβισμός επηρεάζει ολόκληρο τον μαθητικό πληθυσμό. Καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση ή στην αναχαίτιση των περιστατικών αυτών, παίζει το σχολικό κλίμα, η σχολική διοίκηση και οι παρεμβάσεις των εκπαιδευτικών.

Στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων  υλοποιούνται ήδη δράσεις σε όλα τα σχολεία. Σήμερα, 6 Μαρτίου που έχει οριστεί ως πανελλήνια ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, οι μαθητές των σχολικών μονάδων του Νομού Τρικάλων στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα κατά της βίας και υπέρ των αξιών μέσα από πολλαπλές δράσεις υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΙ.Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Δρ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΙΚΑΛΗΣ

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia