Το Δημοτικό σχολείο Ριζώματος στη Σουηδία.

Το Δημοτικό σχολείο Ριζώματος, ταξίδεψε  στη Σουηδία για μία εβδομάδα (21 έως 25 Οκτωβρίου 2019), όπου επισκέφτηκε το σχολείο Spandelstorps förskola Gården στην Karlskrona της Σουηδίας, στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ KA229 (2019-2021), με τίτλο «Learn from each otherwith each». Το «Learn from each other, with each other – Μαθαίνω από τους άλλους, για του άλλους», είναι ένα έργο συνεργασίας έξι Ευρωπαϊκών σχολείων: Γαλλίας,  Σουηδίας,   Ελλάδας, Ιταλίας, Ιρλανδίας και Πολωνίας.

Στόχος του προγράμματος στη Σουηδία ήταν η  εφαρμογή, η κατάρτιση των εργαλείων εργασίας και των εκπαιδευτικών συστημάτων «Implementation, training of work tools and educational systems of partner». 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τόσο οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας όσο και οι υπόλοιποι φιλοξενούμενοι εκπαιδευτικοί ενημερωθήκαμε για το εκπαιδευτικό σύστημα της Σουηδίας και ανταλλάξαμε απόψεις για τα εκπαιδευτικά συστήματα των συμμετεχόντων χωρών στο πρόγραμμα. Συζητήσαμε για τεχνικές διδασκαλίας που εφαρμόζονται τόσο στη Σουηδία αλλά και στις υπόλοιπες χώρες του προγράμματος π.χ. Swedish FIKA,   Green screen,  Working session TAKK​ training (εργασία για  ένα τρόπο επικοινωνίας για την τόνωση της γλωσσικής ανάπτυξης). Παράλληλα παρουσιάστηκαν υλικά, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί για να κάνουν το μαθησιακό περιβάλλον διαθέσιμο για όλους τους μαθητές. Παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί όλων των χωρών.

Η επίσκεψη είχε και μεγάλο πολιτιστικό ενδιαφέρον, καθώς έγινε ξενάγηση στην πόλη της Karlskrona, διοικητικό κέντρο της περιφέρεια Μπλέκινγκε. Ιδρύθηκε από τον Κάρολο ΙΑ΄ της Σουηδίας ως κύρια βάση του Σουηδικού Πολεμικού Ναυτικού σε 33 νησιά δίπλα της ακτή της Βαλτικής Θάλασσας. Η ονομασία της σημαίνει «στέμμα του Κάρολου» https://www.youtube.com/watch?v=7RPUraFLPg0https://www.201tube.tv/watch/2pl9tbbzVc0https://www.201tube.tv/watch/5A24ZEvwFK8

Ξεναγηθήκαμε στο Marinmuseum είναι ένα από τα παλαιότερα μουσεία της Σουηδίας, το μουσείο ιδρύθηκε το 1752 και είναι αφιερωμένο στη ναυτική άμυνα της Σουηδίας και της ναυτικής ιστορίας. Τo μουσείο παρουσιάζει πολεμικά πλοία, ναυάγιο και πραγματικό υποβρύχιο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου https://www.marinmuseum.se/en/visit-ushttps://www.201tube.tv/watch/ptBioLv-3zM

Επόμενο μουσείο ξενάγησης το Blekinge Museum εκτίθενται συλλογή λειψάνων και ίχνη της ιστορίας του ανθρώπου της νοτιοανατολικής Σουηδίας τα τελευταία 10.000 χρόνια, μινιατούρες κτηρίων και η αρχιτεκτονική τους, καθώς και έργα τέχνης που μας φέρνουν κοντά στην κουλτούρα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής  https://www.youtube.com/watch?v=-klaqM0g7NA

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί ανέπτυξαν διαπολιτισμικές ικανότητες, ως αποτέλεσμα της διάδρασης με τους εκπαιδευτικούς από τις άλλες χώρες, καθώς και τη γνωριμία με τον πολιτισμό και τα εκπαιδευτικά τους συστήματα.

Την παιδαγωγική ομάδα του σχολείου μας αποτελούσαν οι εκπαιδευτικοί Τρικάλης Χρήστος, Κουτσή Ευαγγελία, Φλιούκας Παναγιώτης και Αθανασούλα Δήμητρα.

Οι εντυπώσεις για την επιτυχία της πρώτης συνάντησης για το πρόγραμμα ERASMUS+ KA229 ήταν άριστες και το επόμενο ραντεβού δόθηκε στην Ελλάδα και στο σχολείο μας, από 17 έως 21 Φεβρουαρίου 2019 με θέμα: Μυθολογία, ίχνη του παρελθόντος και σύμβολα της κάθε χώρας «Mythology Traces of the past and symbol of each partner country».

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia