Γ. Αναγνώστου: «Ακατοίκητα»  χωριά  –  Υπηρεσίες και Πολιτεία

«Ακατοίκητα»  χωριά  –  Υπηρεσίες και Πολιτεία

Γράφει ο Γ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ – Δημοτικός Σύμβουλος Πύλης

  1. Με βάση την απογραφή του 2022, όλα τα χωριά του Δήμου Πύλης, θεωρούνται κατοικήσιμα και μάλιστα με μόνιμους κατοίκους, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, λιγοστούς βέβαια το χειμώνα, αρκετούς το καλοκαίρι.
  2. Οι έχοντες ορεινή καταγωγή, ανεξαρτήτως αν μένουν μόνιμα ή περιστασιακά στα χωριά τους, εφ’ όσον έχουν κατοικία, υποχρεούνται να είναι  – και είναι – εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις των Δημοτικών Τελών, λογαριασμών ύδρευσης, λογαριασμών ΔΕΗ, λογαριασμών ΟΤΕ κ.λ.π.
  3. Επομένως είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ του καθενός, να μπορεί να επισκέπτεται – ο ίδιος και οι φίλοι του – και να διαμένει στην ορεινή πατρίδα του, όποτε και για όσο θέλει.
  4. Σ’ όλα τα ορεινά χωριά, ακόμα και τους δυσκολότερους μήνες του χειμώνα, ανεβαίνουν παρέες νεαρών ή ζευγάρια για διήμερα – τριήμερα, ηλικιωμένοι για κάποια Σαββατοκύριακα, Κυνηγοί, ορειβάτες, περιπατητές, άνθρωποι για εργασίες δενδροκομικές ή κηπευτικές κ.λ.π.
  5. Τα ορεινά χωριά μας, αποτελούν χειμερινό ειδικά προορισμό για πολλούς ξένους επισκέπτες, πόσο μάλλον για τους πατριώτες μας.

ΕΤΣΙ

α)   Είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ των υπηρεσιών των ΔΗΜΩΝ να παρέχουν τα αυτονόητα για την απρόσκοπτη επισκεψιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.  Όπως και των υπηρεσιών ΔΕΗ και ΟΤΕ.  Όπως επίσης και για  αναγκαίες παρεμβάσεις, όπου εμπλέκεται, της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ.

β)  Δεν πρέπει να προσδιορίζουμε τόσο λανθασμένα, την περίοδο ζωντάνιας στα χωριά, λέγοντας ότι αυτή ξεκινάει με το που ανεβαίνουν τα αιγοπρόβατα και οι αγελάδες, και σταματάει τον Νοέμβριο με την κάθοδο αυτών των ζωντανών και των κτηνοτρόφων.  Τα χωριά δεν είναι μόνο βοσκότοποιΕίναι προορισμοί παντός καιρού για όλο τον κόσμο.

γ)  Η διευκόλυνση της επισκεψιμότητας, αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας γενικότερα και συμβάλει στην επιβίωση κάποιων καταστημάτων – σταθμών στην διαδρομή προς τα χωριά, αλλά βεβαίως και στην προσπάθεια μη ερημοποίησης των χωριών, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.

δ)  Πρέπει επιτέλους να φτάσουμε στο σημείο, όπου κάποιος που θέλει να επισκεφτεί τα χωριά μας, να μην χρειάζεται να παίρνει την ΑΔΕΙΑ από τις ΔΕΥΑ, από τη ΔΕΔΔΗΕ, την Cosmote.  Ή να αναγκάζεται να παίρνει προσωπικά τηλέφωνα σε ανθρώπους με αλατιέρες για να ζητιανεύει λίγο αλάτι για τον πάγο – λόγω χειμώνα – στη διαδρομή προς τα χωριά μας.

Δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για τις υπηρεσίες γενικώς, το ότι κάποιες περιόδους – ειδικά το χειμώνα – δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός κατοίκων.

Η έγκαιρη αντιμετώπιση και πρόληψη των όποιων προβλημάτων, χωρίς να διεκδικεί προτεραιότητα έναντι άλλων σε περιόδους αιχμής καιρικών φαινομένων, επιβάλλεται ώστε τα χωριά μας να αισθάνονται ότι δεν τα ‘χουμε παρατήσει.  Οι κάτοικοι και ειδικότερα οι νέοι με σύγχρονες ιδέες για την πορεία ανάπτυξης της ορεινής πατρίδας πρέπει να έχουν σύμμαχο την Πολιτεία.  Το δικαιούνται!

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia