Το Πασχαλινό αυγό

Το Πασχαλινό αυγό

                            (Ιστορία-Παράδοση)

Το αυγό: ένας μύθος… μία ιστορία.. μία παράδοση…

Μία παράδοση όμως όχι μόνο Ελληνική, όπως κανείς θα μπορούσε

να πιστέψει , αλλά απλωμένη σε πολλές χώρες .

Η  δική μας παράδοση το δένει άρρηκτα με το Πάσχα. Το κόκκινο αυγό αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της Ελληνικής Ανάστασης και είναι γεμάτο ωραίους συμβολισμούς.

Το χρώμα του είναι χρώμα χαράς, αν και η παράδοση αναφέρει ότι βάφεται κόκκινο για να θυμίζει το Θείο Αίμα του Ιησού στο Σταυρό.

 Τίποτα πιο χαρακτηριστικό για το Ελληνικό Πάσχα από το κόκκινο αυγό που το τσούγκρισμά του συνοδεύεται από το φιλί της αγάπης.

Για εμάς τους Έλληνες όμως συναισθηματικά  υπάρχουν μόνο τα κόκκινα αυγά της Λαμπρής, αυτά που τόσο ωραία έχουν δεθεί με τη χαρά της Ανάστασης και με την αγάπη.

 Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι η παράδοση θέλει το πρώτο αυγό που βάφει η νοικοκυρά να φυλάγεται στο εικονοστάσι  μπροστά   στο εικόνισμα της Μάνας Παναγίας.

Αυτό το αυγό λέγεται έχει και θεραπευτικές ικανότητες κυρίως για τα άρρωστα μικρά παιδιά, το αποκαλούν ‘’το αυγό της Παναγιάς.

Είναι αληθινά συγκινητικό  ότι η Ελληνική παράδοση ακόμη και στα πιο απλά πράγματα και στις πιο μικρές εκδηλώσεις δίνει μια βαθύτερη πνευματική διάσταση.

Το κόκκινο αυγό εκφράζει τη ζωή που κλείνεται μέσα στο κέλεφό του,

παράλληλα και το βαθύτερο μήνυμα της Ανάστασης.

Ας κρατήσουμε λοιπόν αυτό το ωραίο έθιμο και ας το μεταδώσουμε στους νέους ανθρώπους με την ίδια αγάπη που το πήραμε κι εμείς από τους γονείς μας.

Ας  το τσουγκρίσουμε το αυγό μας με γνωστούς και φίλους λέγοντας ‘’  Καλή Ανάσταση’’ κι αυτό ας μην είναι μια ευχή,αλλά μια βαθύτερη θέση ζωής.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ !!

                                                                      Έλλη Τσιρογιάννη

                                 Πρόεδρος Αργιθεατών Τρικάλων

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia