«ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ BRISTOL-ENGLAND»

Το σχολείο μας σε μια ακόμη συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα  ERASMUS+ ΚΑ1 στο Bristol της Αγγλίας. Σε συνεργασία με τους Ιχνηλάτες του Φωτός, νέες και νέοι από χώρες όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία ,η Σλοβενία, το Ηνωμένο Βασίλειο, συγκεντρώθηκαν  σε ένα εξαιρετικό μέρος στο «Woodhouse Park» δίπλα στο Μπρίστολ , μέσα στην αξεπέραστη αγγλική εξοχή.

Οι νέες-νέοι διαπραγματεύτηκαν τη ζωή από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση σε θέματα  σχολείου-σπουδών, ηθικής, υγιεινής διατροφής, φυσικής ζωής, άγχους, με όλες τις παραμέτρους σε επίπεδο μη τυπικής μάθησης κι όχι στοχευμένων τρόπων διδασκαλίας.

Οι απόψεις-γνώμες και οι προτάσεις εξαιρετικές, διαφορετικές λόγω του περιβάλλοντος που αναπτύσσονται οι νέοι-νέες, (άλλα πολιτισμικών και φυσικών στοιχείων). Δημιουργήθηκαν  πολλά projects όπως: φάρμες φυτικές ή ζωικές, περιβάλλοντα μη τυπικής μάθησης, διατροφολογικές προτάσεις μέσω γραφείων, καλλιτεχνικά δρώμενα, ηθική διαπαιδαγώγηση. Οι ανταλλαγές γνωμών και η πληθωρική τους παρουσία, έφτιαξαν ένα αποτέλεσμα  σχετικό με το θέμα και προσέφεραν πληροφορίες και σκέψεις που μας ακολουθούν στη ζωή από την μικρή ηλικία μέχρι την ενηλικίωση, κάτι που θα συμβεί στο υπόλοιπο της ζωής , αρκεί να είναι συνειδητές οι επιλογές μας.

Αξιόλογη ήταν η  μετοχή στις δράσεις μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, όπου οι ομάδες των συμμετεχόντων παρουσίασαν τα διάφορα προβλήματα που ταλανίζουν τους νέους-νέες στην Ευρώπη αλλά και τον πλανήτη ολόκληρο, όπως το αλκοόλ, το διαδίκτυο, τα ναρκωτικά, την ευθανασία, τη διατροφή, την άσκηση, το περιβάλλον ζωής και ανάπτυξης.

Μέσα από τις δράσεις του προγράμματος γνωρίσαμε  το Μπρίστολ και την ευρύτερη περιοχή, ένα μέρος στη Νοτιοδυτική Αγγλία που αποκομίζεις  σε πρώτη εντύπωση, μιας τυπικής βρετανικής πόλης. Μεγάλο εμπορικό κέντρο και αγορά, αρκετό πράσινο και ποτάμι να την κόβει στα δύο. Η πόλη ωστόσο που διασχίζει ο Avon δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί τυπική ακόμα και όσον αφορά το τοπίο. Κι αυτό γιατί εκτός του επίπεδου τμήματος, τα σπίτια του Μπρίστολ «σκαρφαλώνουν» και σε τρεις μεγάλους λόφους δυτικά του κέντρου, σχηματίζοντας γραφικότατες γειτονιές και προσφέροντας στους τυχερούς κατοίκους τους εξαιρετική θέα. Όμορφο είναι επίσης και το ιστορικό κέντρο με τους γοτθικού τύπου ναούς, τα αρκετά μεσαιωνικά κτίρια, τα μικρά πάρκα και τις υπαίθριες αγορές.
Πάρα πολλοί Άγγλοι θεωρούν το Μπρίστολ μια από τις ωραιότερες πόλεις της χώρας, επιδιώκοντας να ζήσουν και να εργαστούν εκεί, ενώ το επιλέγουν συχνά και για  εκδρομές.

Ωστόσο, δεν είναι τα ιστορικά κτίρια ή τα αρκετά και ενδιαφέροντα μουσεία, ούτε η ομολογουμένως εντυπωσιακή κρεμαστή γέφυρα (Suspension Bridge) που δεσπόζει δίπλα στον λόφο του Κλίφτον, αυτά που κάνουν το Μπρίστολ ξεχωριστό. Είναι μάλλον… ο αέρας. Αυτή η ακατανίκητη ζωντάνια, μια πνοή που σε λίγα μέρη συναντά κανείς.

Ένα ακόμη ταξίδι γνώσης και εμπειριών μπήκε στο δισάκι μας, σε αναμονή για το επόμενο.

Η ομάδα του 13ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων

Copyright 2022

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia