Οι εργαζόμενοι του ΓΝΤ ζητούν την αναγνώριση της προσφοράς των νοσηλευτών

Συγκέντρωση στα ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων πραγματοποιησαν το πρωι της Τεταρτης εργαζομενοι του νοσηλευτικού ιδρύματος στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας των Νοσηλευτών & Νοσηλευτριών 12 Μάη.

Οι υγειονομικοί τόνισαν πως αναγνώριση της προσφοράς των νοσηλευτών, των μαιών και συνολικά των υγειονομικών σημαίνει:

  • Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. 
  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων. 
  • Αυξήσεις στους μισθούς με επαναφορά των επιδομάτων εορτών και αδείας.

H Παγκόσμια Ημέρα των Νοσηλευτών & Νοσηλευτριών  12 Μάη,  μας βρίσκει 13 μήνες ¨πανδημία¨ η  φθορά της υγείας από την 10ωρη εργασία δεν μπορεί να αναπληρωθεί από την υπόσχεση για ρεπό

Η υγεία και η ζωή μας δεν είναι «λάστιχο» για να την αξιοποιούν όποτε και για όσο θέλουν οι επιχειρηματίες και το κράτος εργοδότης.

Έχουμε «χορτάσει» χειροκροτήματα, ευχαριστίες, υποσχέσεις από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε τίποτα θετικό να περιμένουμε από τις «δεσμεύσεις» τους.. 

Γνωρίζουμε ότι ευθύνονται για την χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας και τη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, υλοποιώντας τη στρατηγική της Ε.Ε, σύμφωνα με την οποία η υγεία είναι «ατομική ευθύνη» και η υγειονομική περίθαλψη είναι «εμπόρευμα» και πρέπει να υπόκειται στους «νόμους της αγοράς».

 Με το 1ο, 2ο και 3ο Μνημόνιο και τους δεκάδες εφαρμοστικούς νόμους «πετσόκοψαν» τους μισθούς μας, κατήργησαν:  Επιδόματα εορτών και αδείας, επέβαλαν ΕΝΦΙΑ,  Εισφορά Αλληλεγγύης και αυξήσεις στο ΦΠΑ για να εξοικονομήσουν κονδύλια για επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές δις ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Συνεχίζεται η κοροϊδία από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που αρνούνται την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στο Δημόσιο και δικαιολογημένα αγανακτούμε γιατί εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας μας, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, μέχρι σήμερα, εκατοντάδες συνάδελφοι έχουν νοσήσει με COVID-19 και δεκάδες έχουν χάσει τη ζωή τους, χωρίς καμία ακόμη αποζημίωση και ενίσχυση των οικογενειών τους.

Την ίδια στιγμή που οι κενές οργανικές θέσεις στους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των δημόσιων μονάδων υγείας ξεπερνούν τις 20.000 και ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία, αρνούνται να δεσμευθούν για «παραμονή», με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα, των εκατοντάδων επικουρικών συναδέλφων που κινδυνεύουν με απόλυση τον Οκτώβριο,  των χιλιάδων συναδέλφων με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου που οι συμβάσεις τους λήγουν τον Δεκέμβριο καθώς και των χιλιάδων συναδέλφων μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ.

  1. Αντί για την ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, με μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και του ωραρίου εργασίας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει 10ωρη εργασία, εξασφαλίζοντας ακόμη φθηνότερους εργαζόμενους τόσο στους επιχειρηματικούς ομίλους όσο και στο κράτος εργοδότη.

Στον τομέα της υγείας γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει να δουλεύουμε αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, για 6ημέρα την εβδομάδα με ένα ρεπό και να έχουμε δεκάδες χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας

Ιδιαίτερα σήμερα που η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα να εργαζόμαστε λιγότερο, σε καλύτερες συνθήκες, είναι προκλητικές οι κυβερνητικές δηλώσεις ότι η 10ωρη εργασία είναι «πρόοδος». 

Προειδοποιούμε να μην καταθέσετε προς ψήφιση το αντεργατικό νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ωρου και το νέο χτύπημα στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. 

  1. Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην «πηγή των προβλημάτων», που είναι η λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και συνολικά η επιχειρηματική δράση στους τομείς της Υγείας, Πρόνοιας και Ασφάλισης.  
  2. Διεκδικούμε:
  3. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού – Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις –  Αυξήσεις στους μισθούς – Πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας.  

Copyright 2023

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia