Χρήστος Σιμορέλης: Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να «συρρικνώσει» το δημόσιο Πανεπιστήμιο

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για τους πάνω από 100.000 φετινούς υποψηφίους  (όλων των κατηγοριών) στην πορεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς απομένουν πλέον περίπου τρεις εβδομάδες μέχρι τις 14 Ιουνίου.

Οι υποψήφιοι θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις, έχοντας πίσω τους μια δύσκολη χρονιά, λόγω πανδημίας με κλειστά σχολεία, εξαιτίας των κακών χειρισμών του Υπουργείου Παιδείας έναν χρόνο τώρα. 

Τα παιδιά της φετινής Γ’ Λυκείου τα τελευταία δύο χρόνια έχουν στερηθεί, εξ αιτίας της πανδημίας, το εκπαιδευτικό περιβάλλον, τους καθηγητές τους, τους φίλους τους, τη διασκέδαση στον ελεύθερο χρόνο τους, την εφηβεία τους. Και καλούνται φέτος να δώσουν εξετάσεις, έτσι κι αλλιώς, σε ένα εντελώς στρεσογόνο περιβάλλον. 

Και όμως, σε αυτή τη συγκυρία η Κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στη δημόσια εκπαίδευση, ενώ αποφάσισε να αλλάξει εν μέσω της πανδημίας τους όρους εισαγωγής στις πανελλαδικές εξετάσεις, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο το βάρος που αισθάνονται στις πλάτες τους οι μαθητές-υποψήφιοι και δυσχεραίνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας τους, είναι απαράδεκτη και αποδεικνύει την εγκληματική σας αδιαφορία για τη νέα γενιά του τόπου μας.

Προσφάτως, ανακοινώθηκε ότι ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανέρχεται σε 77.415.

Ωστόσο, η  κυβέρνηση προσπαθεί να εξαπατήσει τους μαθητές και τις οικογένειες τους, διότι  είναι άλλο ο αριθμός των 77.415 θέσεων στα Πανεπιστήμια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και άλλο το πόσοι και πόσες θα καταφέρουν να περάσουν εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ). 

Αποκρύπτεται  σκόπιμα πως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σχεδιάστηκε για να αφήσει 30.000 υποψήφιους εκτός ΑΕΙ, οδηγήσει 200 πανεπιστημιακά τμήματα σε 50 πόλεις σε απώλεια φοιτητών, αναδρομολογήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες στα ιδιωτικά κολέγια, στη φθηνή κατάρτιση και στην απλήρωτη ανήλικη μαθητεία, να μειώσει κατακόρυφα τον αριθμό των εισακτέων από τα ΕΠΑΛ, να ·αποκλείσει τους μαθητές των Εσπερινών Λυκείων (Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια) από την πρόσβαση στα ΑΕΙ, να υποβαθμίσει/συγχωνεύσει/κλείσει πανεπιστημιακά τμήματα, κυρίως των περιφερειακών ΑΕΙ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να «συρρικνώσει» το δημόσιο Πανεπιστήμιο, περιορίζοντας δραστικά τους φοιτητές και απειλώντας τα ιδρύματα με οικονομική ασφυξία, σε περίπτωση που δεν πειθαρχήσουν στις κυβερνητικές εντολές. 

Η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια είναι ένα κοινωνικό ζήτημα που αφορά χιλιάδες οικογένειες ειδικά εν μέσω πανδημίας και η Κυβέρνηση οφείλει ν’ αναθεωρήσει τη διάταξη για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, ώστε από τη μία πλευρά να μη μειωθεί ο αριθμός των επιτυχόντων στα δημόσια ιδρύματα και από την άλλη να μην οδηγηθούν χιλιάδες σπουδαστές ως έτοιμη πελατεία σε ιδιωτικά κολέγια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται πως θα καταργήσει το σύστημα της ΝΔ για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, όπως και κάθε «νομοθέτημα Κεραμέως» που ταλαιπωρεί και δοκιμάζει τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις οικογένειές τους.

Χρήστος Σιμορέλης 

Πρώην βουλευτής Τρικάλων 

Copyright 2022

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia