Νέα παράσταση διαμαρτυρίας στα ΤΕΠ του ΓΝΤ

Νέο γύρο αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων ξεκίνησαμε οι υγειονομικοί στα Τρίκαλα, αλλά και πανελλαδικά με  πρωτοβουλία της Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Σωματείων Εργαζομένων, καθώς και Επιτροπών Αγώνα στα κατά τόπους νοσοκομεία. Καλούμε όλους τους συναδέλφους  σε πανυγειονομικό ξεσηκωμό αλλά και όλους τους εργαζόμενους, άνεργους , συνταξιούχους, αγρότες κλπ σε μαζικό και ενωτικό αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας, της υγείας και της ζωής όλου του λαού. Απαιτούμε,  εδώ και τώρα, ενίσχυση της δημόσιας υγείας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επίταξη ιδιωτικών μονάδων Υγείας.

Σήμερα το πρωί ήταν η πρώτη κινητοποίηση-παράσταση διαμαρτυρίας, στην είσοδο των Επειγόντων  του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων (ΓΝΤ) του νέου γύρου κινητοποιήσεων, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Τρικάλων  , είχε τη στήριξη και συμμετοχή της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων κ Κέντρων Υγείας Τρικάλων(ΕΙΝΚΥΤ) με τη παρουσία του ΔΣ με επικεφαλής τον πρόεδρο Βάιο Τάσιο και τη συμπαράσταση φορέων της περιοχής μας με παρουσία εκπροσώπων τους, όπως του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Τρικάλων με τον Γραμματέα του ΔΣ Στέφανο Γκότζια, της ΕΛΜΕ με την αντιπρόεδρο Ουρανία Παπαζεύκου, της Ένωσης Μισθωτών Λογιστών με τον πρόεδρο Γιώργο Κατσίβελο, της Λαϊκής Συσπείρωσης Τρικκαίων με τον επικεφαλής και δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Καΐκη.

Αγωνιζόμαστε για τις πραγματικές μας ανάγκες, που δε μπορούν να κουκουλωθούν από την εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζει η Κυβέρνηση, όπως δεν μπορεί να κουκουλώσει και τις εγκληματικές της ευθύνες για την διαχείριση της πανδημίας.

Έχει εγκληματικές ευθύνες:

Για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες δουλεύουμε, για την εντατικοποίηση, για την σωματική και ψυχική μας εξουθένωση Γιατί αντί να προσλάβει Γιατρούς, Νοσηλευτές, όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για την θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας στα Τρίκαλα μας έχει μετατρέψει σε περιοδεύοντα θίασο να μεταφερόμαστε από τη μία κλινική στην άλλη, από τα Κέντρα Υγείας στο Νοσοκομείο και πάλι πίσω , από Κέντρο υγείας σε Κέντρο Υγεία κ.ο.κ. 

Αντί για τη στελέχωση των νοσοκομείων και ιδιαίτερα των  Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας –ιδιαίτερα τώρα που άνοιξε το μέτωπο των εμβολιασμών- ξεκινώντας με την άμεσο διορισμό των επί θητεία γενικών γιατρών και την πρόσληψη με επείγουσες διαδικασίες όλων των γιατρών που συμμετείχαν στις προκηρύξεις για τα κέντρα υγείας καθώς και όλων των άνεργων επισκεπτών υγείας, η κυβέρνηση μειώνει τη χρηματοδότηση για τα Κέντρα Υγείας κατά 92 εκατ. Ευρώ. Επιβαρύνει το  ήδη εξαντλημένο σύστημα υγείας, σε όλη τη Θεσσαλία οι δομές είναι στα όρια κατάρρευσης, υπονομεύοντας έτσι  την εμβολιαστική προσπάθεια.

● Οι ελλείψεις στο ΓΝΤ είναι πάνω από 140 θέσεις Νοσηλευτικού και Ιατρικού προσωπικού. Οι όποιες προσλήψεις έγιναν καλύπτουν ένα μέρος των αναγκών και μάλιστα με ημερομηνία λήξης. Είναι μόλις 12 νοσηλευτές   με σύμβαση 2 χρόνια και  άλλοι 22 νοσηλευτές που έχουν προσληφθεί ως εκπαιδευόμενοι για ειδικότητα και γι’ αυτό είναι εκτός κυκλικού ωραρίου. Όλοι αυτοί  μετακινούνται καθημερινά πέρα δώθε για τη στελέχωση  κλινικών covid  και του εμβολιαστικού κέντρου.

• Επίσης, στο Γ.Ν.Τ. εργάζονται πάνω από 120 εργαζόμενοι με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (Σ.Ο.Χ.) όλων των βοηθητικών ειδικοτήτων και για την κάλυψη των αναγκών χρειάζεται διπλάσιο προσωπικό σε καθαριότητα, φύλαξη, τεχνικούς, πλυντήρια, τραπεζοκόμους, μαγείρους και εργάτες γεν. καθηκόντων. 

• Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Γ.Νοσοκομείου, όπως και των υπόλοιπων δημόσιων νοσοκομείων, προκαλεί η πρόσφατη «ξαφνική» απόφαση για δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων για τον γενικό πληθυσμό, χωρίς καμία προετοιμασία, χωρίς καμία ενημέρωση – εκπαίδευση των εργαζομένων και χωρίς καμία ενίσχυση με προσωπικό.

• Έχει μειωθεί κατακόρυφα ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων και των ασθενών που εξετάζονται στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία – με πρόσχημα την αντιμετώπιση της επιδημίας –  και η λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου γίνεται με «ανακύκλωση» του ήδη ανεπαρκούς προσωπικού. Ο Ακτινολογικός έλεγχος( Αξονικές, Μαγνητικές, Υπέρηχοι) δεν πραγματοποιούνε για ασθενείς εκτός των νοσηλευομένων (απόφαση της 5η ΥΠΕ)

• Ακόμη πιο τραγική είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας  που δεν πραγματοποιείται ακτινολογικός και αιματολογικός έλεγχος με προηγούμενο νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει να εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση.

• Απαράδεκτο είναι ότι ο αριθμός  επισκεπτών-επισκεπτριών υγείας  , για την στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων, είναι ανεπαρκής και δεν έχει εξασφαλισθεί η εφημεριακή αποζημίωση των  γιατρών που συμμετέχουν στη διενέργεια των εμβολιασμών.

• Ακόμη χειρότερο είναι ότι ΔΕΝ πραγματοποιήθηκε καμία ενημέρωση – εκπαίδευση των γιατρών που συμμετέχουν στους εμβολιασμούς και κυρίως δεν έχει εξασφαλισθεί η αναγκαία  παρακολούθηση των εμβολιασθέντων για τυχόν  ανεπιθύμητες ενέργειες. 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ Για να εξασφαλισθεί η ασφαλής διενέργεια των εμβολιασμών, χρειάζεται άμεσα: 

 Να ενισχυθούν με προσωπικό τα 4 Κ.Υ. του νομού μας, για να λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα και να αναλάβουν την παρακολούθηση των εμβολιασθέντων. Να διορισθούν οι επί θητεία Γενικοί  Ιατροί. 

 Να προληφθούν όλοι οι γιατροί που είχαν θέσει υποψηφιότητα για τις προκριθείσες θέσεις στα Κέντρα Υγεία καθώς και οι άνεργοι Επισκέπτες Υγείας.

 Να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις με ΑΜΕΣΗ πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες.

 Να εξασφαλισθεί η ενημέρωση – εκπαίδευση των εργαζομένων που συμμετέχουν στο εμβολιασμό και η πληρωμή τυχόν υπερωριακής εργασίας.

 Να ανακληθεί η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Να εξασφαλισθεί πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας.

 Να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα και ασφαλή εμβόλια για την εξασφάλιση συλλογικής ανοσίας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα: 

Τετάρτη 3 Φλεβάρη: Ημέρα δράσης για την ΠΦΥ με τοπικές μορφές δράσης στα Κέντρα Υγείας για την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσής της.

Τρίτη 16 Φλεβάρη: 24ωρη πανελλαδική απεργία με συγκέντρωση.  

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia