Σύλλογος Νέων Πηγής: Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας Αφιερωμένη στην Ιστορία και την Λαογραφία της «Μεγάλης Πουλιάνας»

Μια άκρως ενδιαφέρουσα Ημερίδα με έντονο τοπικό, ιστορικό και λαογραφικό περιεχόμενο διοργανώνει ο Σύλλογος Νέων της Πηγής, την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 11:00 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο της Πύλης με τίτλο «Μεγάλης Πουλιάνης Μνήμες» .
Για πρώτη φορά στα πλαίσια Ημερίδας, μέσα από ανέκδοτο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό ο Σύλλογος Νέων θα παρουσιάσει, θα αναλύσει και θα αναδείξει την ιστορική πορεία και την λαογραφική παράδοση της «Μεγάλης Πουλιάνας», ενός χωριού που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλά ιστορικά γεγονότα της τοπικής μας ιστορίας.
Το πρόγραμμα της Ημερίδας, με σημαντικές εισηγήσεις έντονου ενδιαφέροντος και ομιλητές από όλη τη Θεσσαλική πεδιάδα, θα παρουσιάσει όλη την ιστορική διαδρομή της Πηγής, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν και έχουν έως τώρα αναλυθεί, από τις απαρχές της σύστασης του οικισμού έως σήμερα. Επίσης θα παρουσιαστεί και η ενδυματολογική πορεία της Λαϊκής φορεσιάς της Μ. Πουλιάνας και η σημασία της στο χρόνο.


Την Ημερίδα διοργανώνει ο Τομέας Πολιτιστικών Θεμάτων & Δράσεων του Συλλόγου Νέων Πηγής, υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλης και σίγουρα θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση καθώς για πρώτη φορά μια Τοπική Κοινότητα αναδεικνύει και προβάλει την ιστορική και λαογραφική της ύπαρξη στα πλαίσια Ημερίδας.
Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη
Το Πρόγραμμα της Ημερίδας:
Προεδρείο Ημερίδας:
Ρήγας Νικόλαος, Ιστορικός, Μέλος του Δ.Σ. Συλλόγου Νέων Πηγής Τρικάλων
Τζιμούρτος Κων/νος, Χοροδιδάσκαλος & Αντιπρόεδρος Συλλόγου Νέων Πηγής Τρικάλων
Καραΐσκου Παρασκευή, Ταμίας Συλλόγου Νέων Πηγής Τρικάλων
Παρουσιάστρια Ημερίδας:
Έρη-Γλυκερία Μαυρογιάννη, Συγγραφέας-Δημοσιογράφος

11:00-11:15 Προσέλευση 11:15-11:30 Χαιρετισμοί
11:30-11:45 Χαιρετισμός Οργανωτικής Επιτροπής: Σύλλογος Νέων Πηγής Τρικάλων -Ίδρυση-Πορεία-Απολογισμός Θητείας Δ.Σ.
Α ́ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ
11:45-12:05 Εισήγηση Α ́, Σπανός Κωνσταντίνος, Εκδότης Θεσσαλικού Ημερολογίου Συγγραφέας-Ερευνητής, «Η Πηγή, πρώην Μεγάλη Πουλιάνα των Τρικάλων»
12:05-12:25 Εισήγηση Β ́, Ρήγας Νικόλαος, Ιστορικός, «Μεγάλη Πουλιάνα: Η Ιστορική πορεία του χωριού από την Οθωμανική Κυριαρχία έως σήμερα»
12:25-12:40 Εισήγηση Γ ́, Διαγουμά Ανδριανή, Πολιτικός Μηχανικός, Υπηρεσία Νεότερών Μνημείων & Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας & Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας: «Κονάκι Τσιτσόπουλου-Ζαβιτσιάνου: Τα Αρχιτεκτονικά και Δομικά Χαρακτηριστικά του Μνημείου»
Β ́ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
12:45-13:05 Εισήγηση Α ́,Φιρφιρής Απόστολος, πρ. Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής, Πρόεδρος Αμφικτιονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων: «Καραγκούνηδες Θεσσαλίας: Ιστορική Πορεία -Ήθη & Έθιμα»
13:05-13:35 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ, Τζιμούρτος Κων/νος, Αντιπρόεδρος & Χοροδιδάσκαλος Συλλόγου Νέων Πηγής Τρικάλων, «Η Ενδυματολογική Πορεία και ύπαρξη της Λαϊκής Φορεσιάς της Μεγάλης Πουλιάνας»
13:35-14:00 ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΕΘΙΜΟΥ: «Τα “Κλήδονα” στην Μεγάλη Πουλιάνα» 14:00-14:15 Παραδοσιακοί Χοροί της Θεσσαλίας από τα Χορευτικά Τμήματα του
Συλλόγου
14:15-14:30 Βραβεύσεις & Απονομή Αναμνηστικών
ΤΕΛΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia