Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον σχολικό εκφοβισμό στην ενορία της Διάβας.

Μία αξιόλογη ενημερωτική εκδήλωση για τον σχολικό εκφοβισμό (bullying) πραγματοποιήθηκε στην ενορία μας την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα.

Από νωρίς γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Διάβα και την Καλαμπάκα προσήλθαν στον Ιερό Ναό. Οι ομιλητές που αποτελούσαν το πάνελ της εκδήλωσης ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Τύμπας, Θεολόγος – Μουσικός και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου & Πύλης, η κα. Ειρήνη Παρασκευοπούλου, Εκπαιδευτικός – Φιλόλογος στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας και ο κ. Χρήστος Λιάπης Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος ΔΣ ΚΕΘΕΑ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Θοδωρής Αλέκος, η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κα. Μαρίνα Κοντοτόλη, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Διάβας κ. Φώτης Αλέκος και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κοινότητας Διάβας κ. Κωστής – Χρυσοβαλάντης Βλαχογιάννης. Χαιρετισμούς απέστειλαν ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Αθανάσιος Λιούτας, η Βουλευτής της Ν.Δ. κα. Κατερίνα Παπακώστα και ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Καλαμπάκας.

Οι εισηγητές προσέγγισαν το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού μέσα από την επιστημονική πλευρά την οποία υπηρετούν. Ο π. Αθανάσιος Τύμπας μίλησε για την αντιμετώπιση του φαινομένου μέσα από την ορθόδοξη παράδοση και εστίασε στις συμβουλές των Πατέρων της Εκκλησίας και κυρίως των σύγχρονων γερόντων, όπως του οσίου Παϊσίου, προς τα παιδιά και στην διαπαιδαγώγησή τους. Η κα. Ειρήνη Παρασκευοπούλου αναφέρθηκε στις μορφές του σχολικού εκφοβισμού και στις στρατηγικές αντιμετώπισης. Τέλος, ο κ. Χρήστος Λιάπης αναφέρθηκε στις εξαρτήσεις, στην εφηβική παραβατικότητα και στον σχολικό εκφοβισμό, χαρακτηρίζοντας τα φαινόμενα αυτά ως φαύλο κύκλο. Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κα. Γεωργία Ψύρρα (εκ Διάβας) – Πολιτισμολόγος.

Μετά από τις παρουσιάσεις των εισηγήσεων ακολούθησε μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού. Άλλοι εκ των ακροατών απηύθυναν ερωτήσεις προς τους εισηγητές της εκδήλωσης και άλλοι προχώρησαν σε ορισμένες καίριες επισημάνσεις. Στη συζήτηση μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπάκας κ. Χρήστος Καραγεώργος, ο Δημοσιογράφος κ. Αθανάσιος Βλάχος, μαθητές και γονείς.

Αποχωρώντας το βράδυ από την εκδήλωση και ύστερα από 2.5 ώρες εποικοδομητικού διαλόγου και έντονων προβληματισμών, το θέμα του σχολικού εκφοβισμού μας προβλημάτισε ακόμη περισσότερο με την ελπίδα βέβαια πως όλοι, ο καθένας από την θέση που διακονεί και υπηρετεί μέσα στην κοινωνία, θα αγωνιστεί ώστε στα παιδικά πρόσωπα να επικρατήσει η αγάπη και ο σεβασμός. Με την ελπίδα πάλι πάντοτε πως τα περιστατικά βίας θα μειώνονται.

Στους παρευρισκομένους του πάνελ στο τέλος δόθηκαν ως δώρα εκτίμησης και αγάπης μία εικόνα του αγίου Δημητρίου (αντίγραφο της εικόνας που βρίσκεται στον Ιερό Ναό), τοπικά προϊόντα από την Διάβα (μέλι και κρασί), καθώς και βιβλία – εκδόσεις της ενορίας, πονήματα του πρ. εφημερίου Πρωτοπρεσβυτέρου Φωτίου Βούρλα.

Παρόμοιες εκδηλώσεις κοινωνικού, πολιτιστικού, εθνικού, παιδαγωγικού και πνευματικού περιεχομένου θα συνεχίζονται στην ενορία μας, πάντοτε με κοινωνική ευαισθησία και διακονία προς τον σύγχρονο άνθρωπο και τις ανάγκες του.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

(Kalabakacity.gr)

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia