Πρότυπο ΕΠΑΛ Τρικάλων: Erasmus+ KA1– Επιμόρφωση και Επιτόπια Παρακολούθηση Εργασίας εκπαιδευτικών στη Βουδαπέστη

Στο πλαίσιο του διαπιστευμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA1 το Πρότυπο  ΕΠΑΛ Τρικάλων οργάνωσε διπλή ροή κινητικότητας εκπαιδευτικού προσωπικού στη Βουδαπέστη, διάρκειας μιας εβδομάδας (8 έως 13 Απριλίου 2024):

Α) Erasmus+ – Πρόγραμμα επιμόρφωσης

Το επιμορφωτικό σεμινάριο είχε τίτλο “Preventing and Intervening in (Cyber)bullying” και διοργανώθηκε από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Europass Teacher Academy στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας.

Η επιμόρφωση έδωσε την ευκαιρία στις εκπαιδευτικούς του σχολείου μας  που συμμετείχαν να ενημερωθούν για τις διαφορετικές δυνατότητες πρόληψης και παρέμβασης της καθημερινής επιθετικότητας  που εμφανίζονται στα σχολεία και στο διαδίκτυο, με στόχο τη μείωση της συχνότητας και της έκτασης του φαινομένου και τη στήριξη των θυμάτων.

Μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων  οι συμμετέχοντες επιμορφώθηκαν στο πώς να ξεκινήσουν μια σχολική εκστρατεία ενημέρωσης, να σχεδιάζουν μαζί ένα πρόγραμμα πρόληψης της επιθετικότητας στο σχολείο, να διαχειρίζονται δύσκολους και επιθετικούς μαθητές και να εφαρμόζουν στην τάξη δραστηριότητες και παιχνίδια ρόλων με στόχο την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών. Επιπλέον οι εκπαιδευτικοί εξοικειώθηκαν  με στρατηγικές διαχείρισης συγκρούσεων και δημιουργίας ήρεμου σχολικού περιβάλλοντος, ενώ αξιοποιήθηκαν και οι δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες Τεχνολογίες (Χρήση εκπαιδευτικών πλατφορμών, δημιουργία σύντομων video, ανάλυση και διερεύνηση των ρόλων των συμμετεχόντων σε καταστάσεις εκφοβισμού).

Στη ροή κινητικότητας συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Κόκκοβα Ελένη (ΠΕ02) και Φωτιάδου Σοφία (ΠΕ87.03). Το σεμινάριο παρακολούθησαν επίσης εκπαιδευτικοί από την Ισπανία και την Κροατία.

Β) Erasmus+  – Επιτόπια Παρακολούθηση Εργασίας (Job shadowing)

  Η υποδιευθύντρια του σχολείου Αβδελίδου Ελένη (ΠΕ86) βρέθηκε στο δίγλωσσο σχολείο: BGSZC Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvü Kozgazdasági Technikum της Βουδαπέστης – όπου οι μαθητές παρακολουθούν τα μαθήματα στην Ουγγρική και την Αγγλική γλώσσα- και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τον Διευθυντή, τον Υποδιευθυντή και τους Υπεύθυνους των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και να ανταλλάξουν καλές πρακτικές μάθησης. Στο πλαίσιο της κινητικότητας η εκπαιδευτικός του σχολείου μας είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει εν ώρα εργασίας υποδειγματικές διδασκαλίες στα Μαθηματικά, τα Οικονομικά, την Ιστορία, τον Πολιτισμό και τα Αγγλικά, αξιοποιώντας παράλληλα και τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες. Η ροή κινητικότητας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου με κωδικό αριθμό 2022-1-EL01-KA121-VET-000065821 και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia