Τα Καλιαρντά της Πάολας Ρεβενιώτη  

Τα Καλιαρντά της Πάολας Ρεβενιώτη  

Η  Φυλική Αταξία-Φεμινιστική Ομάδα Τρικάλων θα προβάλει το Σάββατο 1 Ιουνίου, το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της Πάολας Ρεβενιώτη και της κινηματογραφικής της ομάδας Paola Team Documentaries, τα Καλιαρντά (διάρκεια 58’).

 Η προβολή θα γίνει στις 8.00 μ.μ. στον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο Rossonero (Αμαλίας 18).

Η Πάολα Ρεβενιώτη, τρανς γυναίκα, κινηματογραφίστρια, φωτογράφος, εκδότρια, ακτιβίστρια, πρωτοπόρα και εμβληματική φυσιογνωμία του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος θα είναι μαζί μας.

Θα συζητήσουμε για το ντοκιμαντέρ της, αλλά και για τη ζωή των τρανς ατόμων, τη ΛΟΑΤΚΙ ορατότητα και την τρανσφοβία στο παρελθόν και τώρα. Θα μιλήσουμε για το θρυλικό Κράξιμο, το συλλεκτικό πλέον περιοδικό που εξέδιδε για χρόνια.

Σαράντα σχεδόν χρόνια μετά τα Καλιαρντά του Ηλία Πετρόπουλου η Πάολα γυρίζει τα δικά της Καλιαρντά. Τα καλιαρντά ήταν γλωσσικό ιδίωμα, η κρυφή γλώσσα των ερωτικών αποσυνάγωγων, των ομοφυλόφιλων της Ελλάδας από τη δεκαετία του ’40 μέχρι και την αρχή της μεταπολίτευσης. Η Πάολα πρόλαβε τη χρήση των καλιαρντών στο τέλος της, τη δεκαετία του ’80, στον κήπο του Ζαππείου, στα πέριξ της Ομόνοιας, στην πιάτσα, αλλά και στην επαρχία όπου ταξίδεψαν. Κάποιες λέξεις και εκφράσεις από τα καλιαρντά έχουν ενσωματωθεί στη σημερινή ομιλούμενη ελληνική γλώσσα.

Φυλική Αταξία -Φεμινιστική Ομάδα Τρικάλων

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia