ΟΑΣΤ “Η ΑΝΟΙΞΗ”: Στα μπλόκα της αγροτιάς

ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ

            Συνάδελφοι αγρότες, κτηνοτρόφοι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Τέσσερεις μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και ακόμα είμαστε μετέωροι. Έχουμε απέναντί μας ένα κράτος το οποίο, αφού μας έπνιξε, τώρα αντιμετωπίζει ως κόστος την προστασία και την αποζημίωσή μας. Ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης που μας υποσχέθηκαν, καθυστερούν τραγικά. Επίσης τα τελικά ποσα που θα δοθουν για τις κατεστραμένες καλλιέργειες δεν θα είναι στο 100%, όπως διεκδικεί το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, αλλά με βάση την ασφαλιστική αξία των προϊόντων. Για παράδειγμα, στο βαμβάκι με 100% εκτιμημένη ζημιά,  η αποζημίωση θα είναι 140€/στρέμμα, για το νομό Τρικάλων, ενώ το κόστος αγγίζει τα 300€/στρέμα

            Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στα χρόνια προβλήματα του αγροτικού κλάδου. Οι τιμές των  προϊόντων παραμένουν χαμηλές και χαμηλότερες από πέρυσι. Χαρακτηειστικά το καλαμπόκι είναι στα 0,2€ το κιλό. Οι τιμές σε γεωργικά μέσα και ζωοτροφές παραμένουν στα ύψη, όπως και το ενεργειακό κόστος. Ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει στο 100% τις όποιες ζημιές, ούτε καθε πιθανή αιτία καταστροφής ή νόσο.

            Την ίδια ώρα κυβέρνηση, περιφέρεια και δημοτικές αρχές κάνουν λόγο για αλλαγές στη χρήση γης και στην αγροτική καλλιέργεια, ενώ προωθούν την εμπορευματοποίηση του νερού και των ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ, όπως φαίνεται και από τις πρόσφατες εξαγγελίες για δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων.

            Ταυτόχρονα η κοροϊδία παέι σύννεφο καθώς η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας. Εδώ και μήνες αρνείται να συναντηθεί με εκπροσώπους των ομοσπονδιών και των αγροτικών συλλόγων. Καλλιεργεί κλίμα αναμονής και παραπλάνησης.

            Την ίδια ώρα σπέρνουν την μοιρολατρία. Διάφορα παπαγαλάκια προσπαθούν να μας πείσουν ότι “τίποτα δε γίνεται”.

            Οι αγρότες όμως έχουν και μνήμη και πείρα. Ξέρουμε καλά ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Όποτε βγήκαμε μαζικά και οργανωμένα στο δρόμο γυρίσαμε στα χωριά μας νικητές, με το κεφάλι ψηλά. Έτσι και τώρα, με βάση την απόφαση της πανθεσσαλικής, παναγροτικής σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Γενάρη, αποφασίσαμε να βγάλουμε τα τρακτέρ μας στο δρόμο και να στήσουμε μπλόκο, ενάντια στην πολιτική που θέλει το ξεκλήρισμά μας.

            Τα τρακτέρ είναι η δύναμη μας, αυτό φοβούνται και με αυτά έχουμε αποσπάσει κατακτήσεις στο παρελθόν. Δεν υπάρχει περιθώριο να κάτσουμε στα σπίτια μας. Βγαίνουμε στους δρόμους για την επιβίωση μας.

            Είναι ώρα να δώσουμε και μια απάντηση στον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης που μιλάει για κομματικά υποκινούμενους αγρότες. Τα προβλήματα είναι αυτά που μας υποκινούν και τον καλούμε αντί να βγαίνει και να κάνει δηλώσεις ψεύτικες να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα που έχουμε κι αφορούν την επιβίωσή μας από τις πλημμύρες, όπου τα σπίτια ακόμα δεν έχουν στεγνώσει από τα νερά, με τα χωράφια που δεν οργώνονται, με τα ζώα που πνίγηκαν.

            Δίνουμε λοιπόν αγωνιστικό ραντεβού την Τετάρτη 24/1/’24 και ώρα  12:00 στη πλατεία Μεγαλοχωρίου με τα τρακέρ μας και τα αγροτικά μας μηχανήματα ωστέ να κινηθούμε προς το Ζάρκο όπου ήδη είναι συγκεντρωμένα τρακτέρ από την ευρήτερη περιοχή της Φαρκαδόνας.

Διεκδικούμε:

Άμεσες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις με απευθείας κρατική αρωγή βάση των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ σε ζώα, παραγωγές που  πλημμύρισαν.

Άμεση αποκατάσταση των κατεστραμένων κατοικιών

— Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

— Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

— Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, ενώ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.

— Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.

–Καμία ιδιωτικοποίση νερού. Άμεση αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης και άρδευσης, ουσιαστική στήριξη σε ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ.

22/1’24

ΟΑΣΤ“Η ΑΝΟΙΞΗ”

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia